• Κοινωνία

    Με ηρεμία ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο – Το σχέδιο που ακολούθησε η ΕΛ.ΑΣ.

    • NewsRoom

    Φωτογραφία από πορεία περασμένης χρονιάς


    Με μικροεπεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων ολοκληρώθηκε η χθεσινή πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Ισχυρή η αστυνομική παρουσία, «φρούριο» η Αθήνα από νωρίς.

    Χωρίς τις συνήθεις εικόνες επεισοδίων ολοκληρώθηκε η χθεσινή μεγάλη πορεία για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με την αστυνομία να παρεμβαίνει για να περιορίσει μεμονωμένα περιστατικά που σημειώθηκαν γύρω από τα Εξάρχεια.

    Από νωρίς το πρωί το κέντρο της Αθήνας θύμιζε φρούριο με κλειστούς δρόμους και έντονη αστυνομική παρουσία. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία συμμετείχαν 20.000 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 8.000 διαδήλωσαν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ, στους 1.000 οι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας μετείχε στην πρώτη σειρά και περίπου 11.000 στα υπόλοιπα μπλοκ.

    Η πορεία στην πρεσβεία κύλησε ήρεμα και έτσι η αστυνομία είχε εστιάσει στα Εξάρχεια, όπου είχε σχηματίσει κλοιό γύρω από την περιοχή. Εκεί κατάφερε να σταματήσει δύο ομάδες κουκουλοφόρων που επιχείρησαν να ανέβουν σε ταράτσες κτιρίων για να εφοδιαστούν με πολεμοφόδια που έκρυβαν εκεί, ενώ στη διάρκεια της νύχτας υπήρξε ένας κλεφτοπόλεμος με την αστυνομία, ο οποίος οδήγησε συνολικά στη σύλληψη 33 ατόμων και συνολικά 53 προσαγωγές.

    Στη διάρκεια των επεισοδίων μία 20χρονη γυναίκα τραυματίστηκε στο κεφάλι στην πλατεία Εξαρχείων.

    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλο, όπου κι εκεί η αστυνομία προχώρησε σε 31 προσαγωγές, σε μία βραδιά πάντως που σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ πιο ήρεμη και χωρίς σοβαρά επεισόδια. Ειδικότερα, 14 προσήχθησαν στη Θεσσαλονίκη, 10 στην Πάτρα και 7 στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Η πορεία του Τσίπρα

    Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έφτασε μέχρι την αμερικανική πρεσβεία.

    Ο Αλέξης Τσίπρας στην πορεία

    Σχολιάζοντας ειρωνικά, η ΝΔ σημείωσε σε ανακοίνωση ότι «σταμάτησε κάπου στη Μεγάλη Βρετανία για τσάι», με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά σε αντίστοιχο ύφος για την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Και το ΚΙΝΑΛ ωστόσο σχολίασε την παρουσία του Τσίπρα στη πορεία, κάνοντας λόγο για υποκρισία από πλευράς κ. Τσίπρα.



    ΣΧΟΛΙΑ