• Κοινωνία

    Μικρής έντασης τα φετινά επεισόδια στα Εξάρχεια – Μια τραυματίας, 28 συλλήψεις, 13 προσαγωγές

    • NewsRoom
    πολυτεχνείο


    Για ακόμη μία χρονιά η ιστορική επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου «αμαυρώθηκε» από επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στα Εξάρχεια. Ωστόσο τα επεισόδια αυτή τη χρονιά ήταν περιορισμένης έκτασης και έντασης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στο σχεδιασμό της ΕΛΑΣ η οποία κατάφερε να απομονώσει τους αντεξουσιαστές, μακρυά από το χώρο του Πολυτεχνείου.

    Είναι χαρακτηριστικό πως τα επεισόδια περιορίστηκαν κατά κύριο λόγο σε ένα «κλεφτοπόλεμο» των αντεξουσιαστών με τους αστυνομικούς, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια των αναρχικών να σπάσουν τις γραμμές των ΜΑΤ και να φτάσουν στο Πολυτεχνείο. Οι αντεξουσιαστές δεν κατάφεραν να στήσουν οδοφράγματα, καθώς η Αστυνομία και ο Δήμος Αθηναίων είχαν φροντίσει να εξαφανίσουν τους κάδους απορριμάτων και τα οχήματα από την περιοχή των Εξαρχείων, ενώ οι έφοδοι της ΕΛΑΣ σε πολυκατοικίες το απόγευμα της Κυριακής έδωσε στην πλευρά της Αστυνομίας το «πάνω χέρι» στην επιχείρηση.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την Επέτειο του Πολυτεχνείου, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων, με τους αστυνομικούς να αποσύρονται από την Πλατεία όπου βρίσκονταν έως τότε απομακρύνοντας οτιδήποτε που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «πολεμοφόδια» και να αφήνουν τους αντεξουσιαστές να συγκεντρωθούν εκεί. Αντίθετα οι Αστυνομικοί, σύμφωνα με το σχέδιο, απέκλεισαν κάθε πρόσβαση προς την πλευρά του Πολυτεχνείου, ενώ κάλυψαν κάθε στενό της περιοχής.

    Ομάδες αντεξουσιαστών προσπάθησαν να σπάσουν τις γραμμές των ΜΑΤ πετώντας πέτρες, ανάβοντας φωτιές και κάνοντας μερική χρήση μολότοφ (ελάχιστες ωστόσο σε σύγκριση με άλλες φορές) καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών και δεκάδες προσαγωγές. Τελικά, οι Αρχές συνέλαβαν 28 άτομα ενώ προχώρησαν και σε άλλες 13 προσαγωγές. Η έλευση μάλιστα της βροχής, λίγο μετά τις 21.30, ολοκλήρωσε πρόωρα κάθε προσπάθεια των αντεξουσιαστών, με τους Αστυνομικούς πάντως να παραμένουν στην περιοχή.

    Λίγο πριν από τις εννέα, πάντως, μία εικοσάχρονη, που είναι κάτοικος της περιοχής των Εξαρχείων, παρελήφθη από το ΕΚΑΒ έχοντας τραύμα στο κεφάλι. Όπως καταγγέλλεται έχει χτυπηθεί από αστυνομικό με γκλομπ.

    Επίθεση από αστυνομικό κατήγγειλε πως δέχθηκε και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος θέλησε να καταγράψει με την κάμερα μια επιχείρηση των ΜΑΤ σε κατάστημα στο οποίο φέρεται να είχαν καταφύγει αντεξουσιαστές που είχαν επιτεθεί στους αστυνομικούς.

    Σύμφωνα με την αστυνομία λίγο πριν τις 22.00 η κατάσταση εκτονώθηκε.

    Νεαροί πετούν καπνογόνα στα Εξάρχεια, όπου επικρατεί ένταση, μετά την πορεία για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έγινε το 1973, στην Αθήνα, Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019. Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

    Νωρίτερα το απόγευμα, όπως διευκρινίστηκε από την Αστυνομία, είχαν γίνει έξι συλλήψεις από το κτίριο της οδού Σπ. Τρικούπη 3-5, όπου βρέθηκαν μολότοφ και άλλα αντικείμενα στην ταράτσα και δύο προσαγωγές από το κτίριο της οδού Στουρνάρη 4 όπου όμως από την έρευνα δεν βρέθηκε κάτι. Δεν αποκλείεται όμως κάποιες από τις προσαγωγές να μετατραπούν σε συλλήψεις.

    Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στα δυο κτήρια το απόγευμα  της Κυριακής έγιναν στο πλαίσιο του σχεδιασμού για να αποτρέψουν νεαρούς να εξαπολύσουν επιθέσεις από ταράτσες σε περίπτωση επεισοδίων.

    Όλοι οι συλληφθέντες και προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στην κρατική ασφάλεια όπου και εξετάζονται.

    Δυνάμεις των ΜΑΤ στη Στουρνάρη

    Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη όπου άγνωστοι πέταξαν τουλάχιστον 10 μολότοφ.

    Εικόνες από Θεσσαλονίκη/Πηγή φωτό: seleo.gr

    Σε 10 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία στην Πάτρα, μετά τα επεισόδια που εκδηλώθηκαν περίπου στις 8:00 το βράδυ, όταν κουκουλοφόροι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

    Επίσης, οι κουκουλοφόροι που συμμετείχαν σε μία από τις δύο πορείες που διοργανώθηκαν για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία ξεκίνησε από το κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου, έβαλαν φωτιά σε πέντε κάδους απορριμμάτων.

    Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στην Ασφάλεια Πατρών.



    ΣΧΟΛΙΑ