• Κοινωνία

    Μάρτυρας στη δίκη Λιγνάδη: ” Μας έδωσε χασίς και αλκοόλ και μας πρότεινε ομαδική συνεύρεση”

    Στο εδώλιο σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς


    “Χασίς, αλκοόλ και 20ευρα για χαρτζιλίκι έδινε ο Δημήτρης Λιγνάδης” στην παρέα των  ανήλικων αγοριών, ένα εκ των οποίων τον έχει μηνύσει για το βιασμό του όταν ήταν 16 χρόνων. Αυτό κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο μέλος της παρέας, εφηβικός φίλος του καταγγέλλοντα και ισχυρίστηκε ότι και ο ίδιος είχε δεχθεί ανήθικη πρόταση από τον τότε ηθοποιό και σκηνοθέτη.

    “Την Άνοιξη του 2011 -κατέθεσε- εγώ, ο Αλί (σ.σ. ο μηνυτής), ένας φίλος μου και μία κοπέλα πήγαμε στο σπίτι του Λιγνάδη στο Μεταξουργείο, μετά από πρόσκληση του. Αρχικά μας πρόσφερε αλκοολούχα ποτά. Συζητάγαμε για την παράσταση Αμαντέους που νωρίτερα είχαμε δει. Μετά από λίγο μας έβγαλε ένα τσιγαριλίκι το οποίο καπνίσαμε. Μετά είχαμε μία πιο χαλαρή αίσθηση. Γελάγαμε με όλα. Ο κατηγορούμενος θυμάμαι χαρακτηριστικά έπαιζε με ένα ελατήριο. Τότε μας λέει «δεν πάμε μέσα όλοι μαζί,  να πάμε να χαλαρώσουμε, να κάνουμε και μια παρτούζα». Μας λέει τότε ο φίλος, ο οποίος ήταν νηφάλιος, «πάμε να φύγουμε». Μας έλεγε ο  κατηγορούμενος, αφήστε το κορίτσι να μείνει εδώ . Από εκείνη στιγμή εγώ είπα ότι δε θέλω να πάω ξανά στο σπίτι του κατηγορούμενου. Έλεγα και στον Αλί να προσέχει».

    Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι σε ηλικία 14-15 χρόνων, ο μηνυτής φίλος του  συναντήθηκε τρεις φορές με τον Δημήτρη Λιγνάδη.

    Μάρτυρας: Πριν από το καλοκαίρι του 2010, ο Αλί, μέσω Facebook γνωρίστηκε με τον κατηγορούμενο. Είχε μία τρέλα να γίνει τραγουδιστής και ηθοποιός. Του είχε πει ο ξάδελφος του ότι ο κατηγορούμενος είναι γνωστός και μπορεί να τον βοηθήσει.

    Πρόεδρος : Τι επιζητούσε ο Αλί από την επαφή του με τον κατηγορούμενο;

    Μάρτυρας: Ο Αλί τον προσέγγισε διότι ο ξάδελφος του, του είχε πει ότι είναι γνωστός, μεγάλος και βοηθούσε παιδιά στο Μεταξουργείο να κάνουν κάτι στη ζωή τους. Πιστεύω ότι ήθελε να γνωριστεί μαζί του για να πάρει εφόδια και βάσεις είτε ως ηθοποιός είτε ως τραγουδιστής. Ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να τον βοηθήσει μέσω διασυνδέσεων. Τον ενδιέφερε πιο πολύ το τραγούδι, το λαϊκό αλλά και η ηθοποιία του άρεσε πάρα πολύ.

    Πρόεδρος : Ο Αλί είχε σχέσεις με άτομα του ίδιου ή διαφορετικού φύλου;

    Μάρτυρας : Είχε σχέσεις, με άτομα διαφορετικού φύλου. Τότε είχε την πρώτη του αγάπη.

    Πρόεδρος : Είχε εκδηλώσει ότι του άρεσε το ίδιο φύλο;

    Μάρτυρας : Όχι ποτέ.

     Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι, στην πρώτη τους συνάντηση.με τον σκηνοθέτη, τους πρόσφερε αλκοόλ.

    «Πήγαμε στο Ολυμπιακό χωριό, καθίσαμε, ο Αλί είχε φέρει γλυκά από την Αίγυπτο και ο  κατηγορούμενος ένα μπουκάλι τζιν. Καθίσαμε,  μιλήσαμε μας εξήγησε ποιος είναι, τι διασυνδέσεις έχει, ότι ήταν στο χώρο του θεάτρου. Μας είπε γενικά ότι έχει γνωστούς,  ηθοποιούς, σκηνοθέτες και μουσικούς. Συζητάγαμε επίσης για το σχολείο, εάν έχουμε κοπέλες. Κάναμε χρήση αλκοόλ. Ήπιαμε από ένα ποτήρι εγώ και ο φίλος μου. Γύρω τις 4 τα ξημερώματα φύγαμε. Εμένα το σπίτι μου ήταν δίπλα ακριβώς και ο φίλος μου, θα έμενε μαζί μου. Σε εκείνη την ηλικία των 14-15 ετών νομίζαμε ότι ήμασταν βασιλιάδες. Θεωρήσαμε ότι δε θα γίνει κάτι κακό εάν αφήναμε μόνο του τον Αλί με τον κατηγορούμενο, γιατί να γίνει άλλωστε;».
    Δυο μήνες μετά, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι συνάντησε ξανά τον σκηνοθέτη  σε ένα παγκάκι στο Ολυμπιακό χωριό.

    Πρόεδρος : Γιατί πήγατε κι εσείς σε αυτή τη συνάντηση;

    Μάρτυρας : Γιατί είχα γνωρίσει ήδη τον κατηγορούμενο και μου είπε ο Αλί να πάμε. Τότε, ήμασταν παιδιά, με κάθε ευκαιρία θα βγαίναμε έξω.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης,  λέγαμε πάλι για τραγούδια. Μας έδωσε σε κάθε έναν 20 ευρώ, μας είπε «να πιείτε κάτι στην υγεία μου» και έφυγε.

    Στην τελευταία συνάντηση, την Άνοιξη του 2011, οπότε ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε και την ανήθικη πρόταση, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Λιγνάδης τους έίχε αγοράσει τα εισιτήρια και είδαν την παράσταση Αμαντέους.

    Μάρτυρας: Τότε είχα ρωτήσει τον Αλί αν τον βοηθάει ο κατηγορούμενος, μου είχε πει ότι του είχε πει ότι θα του γνωρίσει τον Ρουβά».

    Πρόεδρος :  Δε σας έκανε εντύπωση γιατί να σας πληρώσει το εισιτήριο για το θέατρο;

    Μάρτυρας : Όχι δε μου έκανε εντύπωση. Δεν μου πέρασε από το μυαλό το γιατί. Πρώτη φορά μου κάνει, κάποιος αυτή την ερώτηση.

    Πρόεδρος : Πού βρίσκεται το σπίτι του κατηγορούμενου;

    Μάρτυρας : Στο Μεταξουργείο.

    Πρόεδρος : Σας περίμενε ο κατηγορούμενος στο σπίτι όταν φτάσατε;

    Μάρτυρας : Ναι ήταν εκεί. Ανεβήκαμε πάνω.

    Θυμάμαι το διαμέρισμα  είχε μπαλκόνι, με μία μεγάλη τζαμαρία που έβλεπε Ακρόπολη.

    Πρόεδρος : Σε ποιο όροφο βρισκόταν το διαμέρισμα;

    Μάρτυρας : Στον τελευταίο.

    Ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο Αλί  δεν του είχε πει τότε ότι ο Λιγνάδης τον βίασε. Το έμαθε, κατέθεσε, μόλις πριν από 1 χρόνο, όταν κατέθεσε τη μήνυση του.

    Μάρτυρας : Μου είπε στο τηλέφωνο  ότι τον βίασε. Ο Αλί δεν είναι ομοφυλόφιλος, δεν είχε βλέψεις με το ίδιο φύλο. Του είπα τότε «πού πας να μπλέξεις;» και του είπα  πως δεν ήθελα να εμπλακώ.

    Μετά από καιρό τον πήρα ξανά να δω πως είναι και κάποια στιγμή μου είπε ότι είχε κάνει μήνυση και με έχει προτείνει για μάρτυρα. Του είπα τότε ότι θα έρθω να πω την αλήθεια μου και θα σε υπερασπιστώ.

    Συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας : Πώς εξηγείτε ότι ο Αλί και εσείς , επιδιώκατε να κάνετε παρέα με τον κ. Λιγνάδη, με ένα μεγάλης ηλικίας άνθρωπο σε σχέση με εσάς, που τότε ήσασταν 14-15 ετών;

    Μάρτυρας: Συνεχής παρέα δεν υπήρχε,τουλάχιστον εγώ δεν είχα. Ένας άνθρωπος που είναι ηθοποιός μπορεί σε ένα παιδί 14 χρονων να του τάξει τα αυγά και τα πασχάλια και να το κάνει να νιώσει Θεός.

    Υπεράσπιση: Πώς μπορούσατε να κάνετε παρέα με έναν μεγάλο άνθρωπο σε αυτήν την ηλικία;

    Μάρτυρας : Δεν μπορούσαμε, φάγαμε πολύ μεγάλη τιμωρία όταν έγινε αυτό διότι ήμασταν από συντηρητική οικογένεια.

    Πρόεδρος : τι σας προσέλκυσε να κάνετε παρέα με κατηγορούμενο;

    Μάρτυρας : Γιατί εγώ εμπιστευόμουν τον Αλί.

    Υπεράσπιση: Τον 15χρονο που είχε μείνει στην ίδια τάξη…

    Ολοκληρώνοντας νωρίτερα την κατάθεση του,  ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Κ. Φιλίππογλου, κατέθεσε ότι ο  Λιγνάδης βρισκόταν στην Επίδαυρο το 2015,  με 2 νεαρά αγόρια, τις ημέρες που ο 2ος μηνυτής του ισχυρίστηκε ότι βιάστηκε σε ξενοδοχείο της περιοχής.

    Μάρτυρας:  Τον κατηγορούμενο τον είδα το Σάββατο το μεσημέρι στο δωμάτιο του. Περνούσα από το δρόμο για να μπούμε στο αυτοκίνητο. Νωρίτερα, μαζί με δύο άλλα άτομα είχε συναντηθεί με  φιλικό μου ζευγάρι. Τον είδαν μόλις έβγαινε με τα δύο άτομα από το αυτοκίνητο και έμπαιναν στα δωμάτια. Χαιρετήθηκαν. Πηγαίνοντας κι εγώ στο αυτοκίνητο βλέπω τον κατηγορούμενο και τα δύο παιδιά που ήταν ήδη στο μπαλκόνι και κοιτούσαν τη θέα. Δεν τον χαιρέτησα. Ήταν δυο νεαρά αγόρια. Δεν μπορώ να συγκρατήσω φυσιογνωμίες, έχουν περάσει πολλά χρόνια.

    Πολιτική αγωγή: Γιατί σας έκανε εντύπωση;

    Μάρτυρας: Υπήρχε μία φήμη αλλά δεν θα επεκταθώ γιατί ακριβώς ήταν φήμη. Θυμάμαι το γεγονός και την εικόνα, ενδεχομένως λόγω της φήμης να συγκράτησα την εικόνα…

    Πολ. αγωγή: Τί σας έκανε εντύπωση πρώτα;

    Μάρτυρας: Μου φάνηκε πολύ ιδιαίτερο  και δεν φάνηκε απλή φιλική συνεύρεση. Δεν ήταν μια φυσιολογικά φιλική παρέα λόγω της ηλικίας.

    Πολ. αγωγή: Πώς συμπεραίνετε ότι ήταν νεαρά αγόρια;

    Μάρτυρας: Έτσι όπως τα είδα εκείνη την ημέρα μου φάνηκαν… ειδικά το ένα. Δεν θυμάμαι καθόλου φυσιογνωμίες, θυμάμαι ότι το ένα ήταν αφρικανικής καταγωγής και το άλλο όχι. Το πρώτο μου φάνηκε μικρό, λεπτοκαμωμένο.

    Πολιτική αγωγή: Ποιά ήταν η φήμη;

    Μάρτυρας: Ότι έλκεται από νεαρά αγόρια ανήλικα.

    Υπεράσπιση: Έχει δικαίωμα να έχει σχέσεις με αγόρια 18 ετών;

    Μάρτυρας: Δεν έχω πρόβλημα με αυτό.

    Ο μάρτυρας κατέθεσε  στο δικαστήριο ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο γιατί ο ιδιοκτήτης του δεν έκοβε αποδείξεις, ούτε διατηρούσε βιβλία επισκεπτών.

    Ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ζήτησε να διαταχθεί η κλήτευση των τριών ατόμων που συνόδευαν τον Κ. Φιλίππογλου στην Επίδαυρο χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την παρουσία τους στη διαδικασία. Από την πλευρά της, η υπεράσπιση αιτήθηκε μαζί με τα πρόσωπα αυτά να κλητευθεί και η γνωστή του μάρτυρα που του πρότεινε να έρθει σε επαφή με την κ. Κουρτέση, δικηγόρο της πολιτικής αγωγής. Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τα αιτήματα.
    Στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου,  στις 11 Μαΐου, αναμένεται η κατάθεση του 3ου καταγγέλλοντα.

    Διαβάστε επίσης

    Δίκη Λιγνάδη: Ηθοποιός κατέθεσε ότι είδε Λιγνάδη με δύο νεαρούς στην Επίδαυρο



    ΣΧΟΛΙΑ