• Κοινωνία

    Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Απορρίφθηκε η προσφυγή της – Ο Νίκος Κουρής μπορεί να χρησιμοποιεί το επώνυμο του Μίκη Θεοδωράκη

    Θεοδωράκης Θεοδωράκη


    Απέρριψε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την αίτηση της κόρης του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη, με την οποία ζητούσε να απαγορευθεί στον Νίκο Κουρή να υπογράφει με το επώνυμο του πατέρα της, ισχυριζόμενος ότι ήταν και δικός του πατέρας.

    Έτσι ο 54χρονος μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το επώνυμο του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, όπως άλλωστε και εκείνος του επέτρεψε μέσα από τις διαθήκες του.

    Το δικαστήριο απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Μαργαρίτας Θεοδωράκη.

    Η αιτούσα μάλιστα δεν είχε καν εμφανιστεί στο δικαστήριο κατά τη συζήτηση της αίτησης της ενώ δεν την εκπροσώπησε ούτε δικηγόρος για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της και να διεκδικήσει μια θετική απόφαση.
    Αντίθετα, παρών στο δικαστήριο ήταν ο Νίκος Κουρής, έχοντας και τη νομική υποστήριξη της δικηγόρου Φωτεινής Ροζάκη.

    Το σκεπτικό της απόφασης

    Με την υπ’ αριθμ. 1555/2022 απόφαση, το Μονομελές Πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση ως απαράδεκτη λόγω αοριστίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι η αιτούσα δεν εξήγησε επαρκώς στο δικόγραφο με ποιον τρόπο προσβάλλονται τα κληρονομικά και πνευματικά της δικαιώματα από τον Νίκο Κουρή.

    Στην απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται πως ο ισχυρισμός της ότι με τα ασφαλιστικά μέτρα «’θα βραδύνει’ η τυχόν έκδοση οριστικής απόφασης επί μίας αγωγής που δεν εξειδικεύει αν έχει ασκήσει ή προτίθεται στο μέλλον να ασκήσει, δεν συνιστά λόγο για λήψη ασφαλιστικών μέτρων».

    Επιπλέον, κατά το δικαστήριο, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη «ουδόλως εξειδικεύει πως συντελείται προσβολή των κληρονομικών ή πνευματικών της δικαιωμάτων, βάσει πλέον της ιδιότητας ως νόμιμου κληρονόμου του πατρός της, αφού η αναφορά και μόνο εκ μέρους του Νίκου Κουρή του ονόματος ‘Θεοδωράκης’ δεν εξικνείται μέχρι του σημείου της παροχής σ’ αυτόν οφέλους από κληρονομικά ή πνευματικά δικαιώματα, ούτε εξηγεί πως η εκδοθείσα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων θα την προστατεύσει από τις επικαλούμενες προσβολές».

    Η προσφυγή της κόρης

    Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, 27 μέρες μετά το θάνατο του πατέρα της, είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να απαγορευθεί στον 54χρονο Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το επώνυμο του μουσικοσυνθέτη, υποστηρίζοντας ότι είναι και δικός του πατέρας.

    Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων υποστήριζε για Τον κ. Κουρή:

    «Εμφανίζεται ως γόνος ενός πνευματικού ανθρώπου που έχει αναγνωρίσει η υφήλιος, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί όλη την οικογένειά του και δη εμένα και χρησιμοποιεί το επίθετο ‘Θεοδωράκης’. Σε κάθε περίπτωση αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας του αποβιώσαντος.»

    Μάλιστα οι δύο τους, λίγες ημέρες αργότερα, είχαν μία «εκρηκτική» συνάντηση στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

    Σε υψηλούς τόνους, κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής, η κόρη του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη ζήτησε ο αντίδικος της να πάψει να εμφανίζεται ως γιος εκτός γάμου του Μίκη Θεδωράκη.

    Τότε είχε «κερδίσει» εν μέρει την προσωρινή διαταγή.

    Από την πλευρά του ο κ. Κουρής είχε προσκαλέσει, μέσω εξωδίκου, την και Θεδωράκη σε τεστ DNA, είχε κλείσει και το ραντεβού σε κέντρο της Γλυφάδας, αλλά εκείνη δεν εμφανίστηκε.

    Διαβάστε επίσης:

    Μίκης Θεοδωράκης: Τι αφήνει στην κόρη του Μαργαρίτα – Η επιθυμία του για τα σπίτια σε Ακρόπολη και Βραχάτι

    Στη φυλακή οι τρεις συλληφθέντες για την απαγωγή του Γιώργου Κυπαρίσση

    Βγενόπουλος -Θάνου: Ο Μπαρδακης αποφασίζει εάν θα επανεξεταστεί η μήνυση για απαίτηση χρημάτων από την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου



    ΣΧΟΛΙΑ