• Μαρέβα Μητσοτάκη (Ζeus+Δione): Γιατί αποφάσισε να αποσυρθεί από τις business

    Δημοσιεύτηκε:

    Ιανουάριο του 2018 εξετάζεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ένα αίτημα της ATHENS XCLUSIVE DESIGNERS WEEK για μία εβδομάδα μόδας στο Ηρώδειο. Για την ακρίβεια -κι έχει σημασία αυτό- για τον αύλειο χώρο του. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και η ελληνική αλλά με διεθνή απήχηση εταιρεία Ζeus+Δione, συνιδρύτρια της οποίας είναι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. Το αίτημα εγκρίνεται, η στοχοποίηση όμως της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι άμεση.

    Επίσημα και μη, φιλοκυβερνητικά μέσα επιτίθενται με σφοδρότητα και μιλούν για πολιτικό σκάνδαλο! Η απάντηση ωστόσο έρχεται γρήγορα και αποφασιστικά. Η Μαρέβα και η συνεργάτης της στην εταιρεία, Μιμίκα Κολοτούρα, ευχαριστούν το ΚΑΣ αλλά αποχωρούν.

    Τόσο απλά! Και τόσο αποστομωτικά! Η Μαρέβα Μητσοτάκη δεν είναι ακόμη σύζυγος πρωθυπουργού. Η στάση της, όμως, ήδη αποδεικνύει την συνείδηση για τον ρόλο της δίπλα σε έναν άνθρωπο που ο βίος του στα δημόσια πράγματα οφείλει να είναι απολύτως διαφανής και άμεμπτος, χωρίς να αφήνει περιθώρια για σκιές και σχόλια. Και ασφαλώς προδιαγράφει τις μετέπειτα -σημερινές- αποφάσεις της για την διαφύλαξη του ονόματος του δικού της και βεβαίως του πρωθυπουργού από κακόβουλες επιθέσεις, που σκοπό έχουν να πλήξουν την εικόνα του και την πορεία του στον πολιτικό στίβο.

     

    Όσοι την γνωρίζουν καλά λοιπόν δεν ξαφνιάστηκαν, που η πάντα δραστήρια και δυναμική Μαρέβα αποφασίζει τώρα την αποχώρησή της από όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Κι ας είναι άκρως επιτυχημένες. Και ας είναι η δημιουργός τους.

    Η εταιρεία Zeus + Dione, που αποχωρίζεται είναι δικό της παιδί ενώ και η Endeavor Greece από την αντιπροεδρία της οποίας αποχωρεί, είναι επίσης δικό της δημιούργημα στην Ελλάδα για τη στήριξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

    Η πρόσφατη ανάμειξη του ονόματός της στην δυσώδη ιστορία Παππά-Μιωνή και η αποκάλυψη για την οργάνωση επιχείρησης με σκοπό τη σπίλωση του ονόματός της υπήρξε σίγουρα το έναυσμα γι’ αυτήν την απόφαση -θυσία θα την χαρακτήριζε κανείς-, ωστόσο είναι φανερό ότι η κυρία Μητσοτάκη δεν την έχει λάβει εν θερμώ αλλά είναι αποτέλεσμα σοβαρού προβληματισμού.

    Πώς αλλιώς αυτή η ανεξάρτητη, εργατική και σκληραγωγημένη στον διεθνή επιχειρηματικό και τραπεζικό στίβο γυναίκα θα εγκατέλειπε έτσι εύκολα όσα έχει κατακτήσει, αν δεν υπερίσχυε η σώφρων και ρεαλιστική σκέψη, ότι παραμένοντας στον ανελέητο συχνά, επαγγελματικό στίβο θα μπορούσε να είναι διαρκώς ευάλωτη, και μέσω αυτής και ο πρωθυπουργός σε κάθε προσπάθεια κηλίδωσης του προσώπου του.

    Από την άλλη βέβαια, δεν μπορεί να μην δει κανείς και την ξεκάθαρη παραχώρηση προτεραιότητας από μέρους της στην πολιτική σταδιοδρομία του συζύγου της, αφήνοντας τις δικές της, προσωπικές φιλοδοξίες στο τομέα της καριέρας σε δεύτερη μοίρα.  Οι μετοχές της εταιρείας σύντομα θα πουληθούν ίσως και στην συνέταιρο της Μιμίκα Κολοτούρα.

    Αλλαγή σελίδας

    Σε κάθε περίπτωση όμως η αντισυμβατική Μαρέβα με τις εξαιρετικές σπουδές, τις τέσσερις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Τούρκικα), την αξιοζήλευτη σταδιοδρομία και μία ισχυρή προσωπικότητα, την οποία δεν κάνει τον κόπο να κρύψει -και γιατί άλλωστε- αλλά επίσης και δεν ενδιαφέρεται να επιδείξει, μοιάζει να αλλάζει σελίδα.

    Έτσι κι αλλιώς η ζωή της είναι γεμάτη από δράση, προσωπική και κοινωφελή και ενδιαφέροντα, που δεν εξαντλούνται μόνον στον επαγγελματικό χώρο. Τη μία στιγμή μπορεί να συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις επίσημες συναντήσεις του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Γαλλίας και την άλλη να καθαρίζει, μαζί με άλλους εθελοντές, τις ακτές της Τήνου από τα πλαστικά. Μπορεί να εκφράζει τη λύπη της μέσω tweet για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα στην Πολωνία και παράλληλα να ταξιδεύει ως το Καστελόριζο μαζί με τους εθελοντές της Axion Hellas, που δίνουν την μάχη κατά του κορωνοϊού. Να προσφέρει δωρεάν μάσκες μέσω της Zeus+Δione, που επίσης δώρισε μάσκες προστασίας ματιών σε νοσοκομεία. Και βέβαια να είναι παρούσα σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα, όπως σε παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής, στα εγκαίνια του Μουσείου Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ή στο πολυαναμενόμενο άνοιγμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου βρέθηκε νωρίς εκείνο το πρωινό για να ξεναγηθεί ιδιωτικά, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες.

    Το ενδιαφέρον άλλωστε της Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη για την τέχνη είναι τόσο παλιό όσο και ο… παππούς της. Γονιδιακό δηλαδή. Γιατί από τον φιλότεχνο Ματέους Γκραμπόφσκι, γεννημένο στην Πολωνία και φαρμακοποιό στο επάγγελμα, ταυτόχρονα όμως και μέγα λάτρη της τέχνης φαίνεται να προέρχεται και η δική της αγάπη. Άλλωστε ο παππούς, όταν έφυγε από την Πολωνία μέσα στον πόλεμο για να εγκατασταθεί στην Αγγλία, μεταφέροντας εκεί και την φαρμακοβιομηχανία του, παράλληλα με τις επιχειρήσεις ίδρυσε και μία γκαλερί στο Λονδίνο, την Grabowski Gallery.

    Και δεν έμεινε μόνον εκεί, αφού δημιούργησε και ο ίδιος συλλογές έργων τέχνης, όπως επίσης νομισμάτων και γραμματοσήμων, μεγάλο μέρος των οποίων θα δώριζε αργότερα, μετά το 1975 που η γκαλερί έκλεισε, στο Μουσείο της πόλης Λοτζ στην Πολωνία. Και η Μαρέβα ωστόσο έχει κρατήσει ως αναμνηστικό από τον αγαπημένο παππού ένα παλιό κουτί φαρμάκων του 1700, μια αναφορά στη ζωή αυτού του ανθρώπου και στο πάθος του για την τέχνη.

    Η καταγωγή

    Maria-Eva-Vir Grabowski είναι το πλήρες όνομα της Μαρέβας, που γεννήθηκε στην Αθήνα από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Πολωνό, αν και οι ρίζες της οικογένειας βρίσκονται και σ΄ άλλους τόπους. Γιατί από πλευρά της μητέρας της, ο μεν παππούς Φίλιππος ήταν Αιγυπτιώτης από την Αλεξάνδρεια, ναυπηγός στο επάγγελμα -ο πρώτος Έλληνας που είχε σπουδάσει στο Newcastle College-, η δε γιαγιά, Μαίρη Άνταμς, της οικογένειας Λούβαρη, είχε γεννηθεί στην Τήνο αλλά οι πρόγονοί της ήταν Άγγλοι από την Σμύρνη.

    Οι γόνοι αυτών των δύο οικογενειών, δύο νέοι άνθρωποι που συναντώνται στην δεκαετία του ΄60 στην Ελβετία, όπου σπουδάζουν Ιατρική, θα είναι οι γονείς της Μαρέβας. Ο γάμος τους ωστόσο δεν κράτησε πολύ. Από επόμενο γάμο της μητέρας της, θα αποκτήσει έναν αδερφό, τον Γιωργή, ο οποίος ασχολείται με τα χρηματιστηριακά και είναι ένας από τους πιο κοντινούς της ανθρώπους.

    Η ζωή της μικρής Μαρέβας στην Αθήνα αυτήν την εποχή είναι, όπως και πολλών άλλων παιδιών, με σχολείο το χειμώνα και οικογενειακές διακοπές στο καλοκαίρι. Στην προκειμένη περίπτωση στην Κινέττα και στις Σπέτσες απ΄όπου αυτό, που της έχει μείνει περισσότερο στη μνήμη, όπως έχει πει, είναι η αυλή με το βοτσαλωτό δάπεδο, οι φιστικιές και οι ελιές αλλά κυρίως «η θάλασσα και ο ήχος του κύματος στο παράθυρο του σπιτιού μας». Κάτι που θα αναζητήσει αργότερα και για τον δικό της νησιωτικό σπίτι: «Είχα πει, ότι δεν θα αγόραζα ποτέ σπίτι, που να μην το χτυπάει το κύμα. Για τον λόγο αυτό, το σπίτι μου στην Τήνο βρίσκεται ακριβώς πάνω στη θάλασσα», όπως έχει πει.

    Μια τυχαία συνάντηση

    Μετά το σχολείο στην Ελλάδα οι σπουδές της Μαρέβας στο εξωτερικό είναι εντυπωσιακές. Βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, όπου σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες, στη συνέχεια στο Κολούμπια για Πολιτική Οικονομία και τελικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για το μεταπτυχιακό της στον Τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων.

    Για την ίδια άλλωστε η μόρφωση αποτελεί το άπαν. «Τα χρήματα στη ζωή του ανθρώπου δεν παίζουν καθοριστικό λόγο. Σήμερα τα έχεις και αύριο κάτι συμβαίνει και τα χάνεις. Αυτό που ποτέ δεν χάνεται είναι οι σπουδές, η μόρφωση», έχει πει παλαιότερα σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της.

    Εκεί στο Χάρβαρντ θα συναντήσει το 1995 τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σπουδαστή επίσης κι αυτή η συνάντηση, παρ΄ ότι στην αρχή διστακτική, έμελλε στη συνέχεια να εξελιχθεί σε σχέση ζωής. «Βρεθήκαμε για πρώτη φορά σε μια παρέα πρωτοετών Ελλήνων και ένας κοινός φίλος μας την σύστησε ως μια Ελληνίδα που θα έρθει του χρόνου στο πανεπιστήμιο και θέλει να της πούμε λίγα πράγματα. Όταν τελείωσε η συνάντηση, φύγαμε έχοντας την εντύπωση και οι δύο, πως ο άλλος είχε μεγάλη εντύπωση για τον εαυτό του. Τελικά γίναμε φίλοι και ακολούθησαν τα υπόλοιπα.

    Η απόφαση να παντρευτούμε ήταν η πιο σωστή της ζωής μου», είχε περιγράψει με λίγα λόγια την ιστορία τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν και από τη μεριά της φαίνεται ότι υπήρχε αρχικά μια κάποια αμφιβολία: «Ήμουν πολύ συγκεντρωμένη στις σπουδές μου. Άλλωστε, ο πρώτος χρόνος απαιτεί πολλή δουλειά και δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με τίποτε άλλο παρά μόνο με το διάβασμα και το πώς θα πετύχω», έχει πει.

    Ο γάμος

    Δύο χρόνια αργότερα ωστόσο, το 1997 θα παντρευτούν στην Αγία Ειρήνη στην Πλάκα ενώ λίγους μήνες μετά θα γεννηθεί και το πρώτο τους παιδί, η Σοφία, που αποφοίτησε πέρυσι από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης. Για να ακολουθήσουν αργότερα ο Κωνσταντίνος, φοιτητής σήμερα στη Βοστώνη και η μικρότερη Δάφνη.

    Σε μία από τις φωτογραφίες του γάμου με όλη την οικογένεια παρούσα, ανάμεσα στα χαρούμενα πρόσωπα ξεχωρίζει αυτό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κυρίως γιατί το χέρι του περνά προστατευτικά γύρω από τους ώμους της νύφης του.

    Έχει προηγηθεί μεγάλη αντίδραση άλλωστε από την οικογένεια γι΄αυτόν το γάμο, εκπορευόμενη κυρίως από την δυναμική Μαρίκα Μητσοτάκη, που εμμένει στην συντηρητική ομοιογένεια των μελών της, καλλιεργημένη πάππου προς πάππον στα χώματα της Κρήτης.

    Η καταγωγή, το όνομα αλλά και η ισχυρή προσωπικότητα Μαρέβας, που δεν έχει μάθει να υποτάσσεται εύκολα θεωρούνται απειλή για την οικογένεια Μητσοτάκη _ πολλά έχουν γραφτεί για τις συγκρούσεις ανάμεσά τους_ αλλά αυτός με τον οποίο θα έρθει κοντά είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος θα εκτιμήσει ιδιαίτερα την μόρφωση και την καλλιέργειά της αλλά και το ελεύθερο πνεύμα της.

    Παρ΄όλα αυτά η μεγάλη αντιπαλότητα συνεχίζεται και μέσα στην δική τους οικογένεια πια και δεν κοπάζει, ούτε όταν ο Κυριάκος κατεβαίνει στην πολιτική. Η ρήξη του γάμου είναι αναπόφευκτη και η πρωτοβουλία δική της.

    Διαζύγιο δεν βγήκε ποτέ και οι δυο τους διατηρούν καλή σχέση, πολύτιμη και για το μεγάλωμα των παιδιών, περνούν κοινές διακοπές στην Πάτμο και στην Τήνο, είναι και οι δύο παρόντες στις σημαντικές στιγμές τους και καθώς τα χρόνια περνούν κανείς δεν περιμένει ότι θα ξανασμίξουν.

    «Ήταν πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας. Η Ελλάδα, ξέρετε, έχει κάποια στερεότυπα. Έτσι, λοιπόν, το μόνο που ακούς πάντα είναι ότι “φταίει η γυναίκα’’», όπως είχε πει παλαιότερα η Μαρέβα. «Εγώ ήμουν και είμαι ένας ανεξάρτητος άνθρωπος και οικονομικά και ως προσωπικότητα. Και η αλήθεια είναι ότι τότε κανείς δεν πήγαινε υπέρ της Γκραμπόφσκι. Όλοι ήταν υπέρ του Μητσοτάκη. Αυτή είναι η αλήθεια».

    Η αμοιβαία εκτίμηση

    Κι όμως. Κοινό σημείο επαφής θα βρεθεί κάποια στιγμή. Γιατί «Αυτό πρέπει να κάνουν όλα τα ζευγάρια, γιατί τέλεια εικόνα σε έναν γάμο δεν υπάρχει. ΄Ολοι έχουμε αδυναμίες… Κανείς δεν είναι τέλειος», όπως έχει δηλώσει η ίδια.

    Έτσι τον Ιούλιο του 2019 θα πορευτούν όλοι μαζί στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

    «Ο Κυριάκος είναι άνθρωπος αληθινός, που δεν έχει σχέση με αυτό, που κάποιοι λένε για εκείνον με κακόβουλο τρόπο», λέει σήμερα για τον σύζυγό της η Μαρέβα Μητσοτάκη. «Είναι διαφορετικός από την οικογένειά του και αυτό θα το καταλάβει κανείς αν τον γνωρίσει από κοντά. Είναι πολύ ανθρώπινος, δεν είναι υπερόπτης, είναι αληθινός και αρκετά γεμάτος. Δεν έχει ανασφάλειες και γι’ αυτό έχει και πολύ καλό κόσμο γύρω του».

    Στο μεταξύ και η ίδια η Μαρέβα έχει διανύσει τη δική της εξαιρετικά επιτυχημένη, επαγγελματική καριέρα ως στέλεχος επί μία δωδεκαετία στην Deutsche Bank ενώ το 2007 θα ιδρύσει την ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία MG Capital Advisors SA και το 2010 την Eternia Capital, εταιρεία asset management.

    Σήμερα

    Το 2012 μια εντελώς διαφορετική ιδέα θα την οδηγήσει μαζί με την φίλη της Δήμητρα Κολοτούρα στην εταιρεία Zeus + Dione με όνομα αρχαιοελληνικό και αντικείμενο την ένδυση υψηλής ποιότητας. Με πρώτη ύλη το μετάξι, με επιμονή στην χειροποίητη κατασκευή και με σχέδια που αντλούν έμπνευση από την ελληνική παράδοση, αρχαία και νεώτερη, αλλά σε σύγχρονη απόδοση οι δύο συνεργάτριες δημιούργησαν ένα προϊόν φρέσκο, δυναμικό και ανταγωνιστικό ακόμη και στο εξωτερικό.

    Ρούχα τους φορούν πλέον πολλές επώνυμες Ελληνίδες, όλοι θυμούνται το νυφικό της Τζένης Μπαλατσινού στον γάμο της με τον Βασίλη Κικίλια, στη Γαλλία η εφημερίδα Le Figaro περιλαμβάνει την Zeus + Dione σε δημοσίευμα με τίτλο «Αυτά είναι τα πολυτελή πετράδια που κάνουν την Ελλάδα να ακτινοβολεί» ενώ και το brand θα ξεχωρίσει και το βρετανικό περιοδικό «Monocle» σε αφιέρωμά του.

    Απαιτητικές αγορές εξάλλου θα ανοίξουν, όπως της Μέσης Ανατολής, του Ντουμπάι, του Ριάντ και του Κατάρ ενώ η παρουσία τους σημειώνεται και στο Βερολίνο και την Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού. Μια επιτυχία που αφήνει αποφασιστικά σήμερα πίσω της η σύζυγος του πρωθυπουργού.

    Αθηναία αλλά και κοσμοπολίτισσα, με δυναμικό παρουσιαστικό και ιδιαίτερο στυλ, που την κάνει να ξεχωρίζει, χάρις στις τολμηρές, μερικές φορές, ενδυματολογικές επιλογές της η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη χαράζει πλέον έναν νέο δρόμο.