• Κοινωνία

    Μακελειό στην Γερμανία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα κίνητρα του δράστη που σκόρπισε τον θάνατο σε 11 ανθρώπους

    • NewsRoom

    Εικόνα από το μακελειό στην Γερμανία, Πηγή: Twitter


    Τι λένε οι πρώτες εκτιμήσεις για τα κίνητρα του δράστη του μακελειού

    Έντεκα άνθρωποι έχασαν συνολικά τη ζωή τους, σε επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή Χανάου, κοντά στην Φρανκφούρτη, στην κεντρική Γερμανία, από επιθέσεις που σημειώθηκαν σε δύο διαφορετικά σημεία. Ανάμεσα στους νεκρούς και ο ίδιος ο δράστης, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός λίγη ώρα αργότερα, μέσα στο διαμέρισμά του, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της περιοχής. Παράλληλα, πολλοί ακόμη εξ όσων βρίσκονταν στα σημεία όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις είναι σοβαρά τραυματισμένοι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

    Όπως έγινε γνωστό, στόχος των επιθέσεων του δράστη ήταν οι θαμώνες μπαρ με ναργιλέδες. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στο μπαρ Midnight, στην καρδιά της πόλης των περίπου 90.000 κατοίκων. Στόχος του δράστη εκεί ήταν άνθρωποι που βρίσκονταν έξω από το μπαρ με τους ναργιλέδες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία της περιοχής, τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά σε αυτή την πρώτη επίθεση, που σημειώθηκε γύρω στις 22:00, τοπική ώρα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, που έκαναν αργότερα δηλώσεις σε γερμανικά ΜΜΕ, ο δράστης πραγματοποίησε περίπου 10 πυροβολισμούς.

    Ύστερα από αυτή την πρώτη επίθεση, ο δράστης αναχώρησε από το σημείο με αυτοκίνητο, με κατεύθυνση την Πλατεία Κουρτ Σουμάχερ, στη συνοικία Κέσελστατ. Εκεί, ο δράστης επιτέθηκε σε θαμώνες που βρίσκονταν έξω από το Arena Bar, εξαπολύοντας και πάλι πυροβολισμούς. Ο δράστης, συγκεκριμένα, άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων στον χώρο των ανθρώπων που κάπνιζαν. Σκότωσε συνολικά πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους και μία γυναίκα. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα Bild, τα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία στο πρώτο μπαρ και πέντε στο δεύτερο, ενώ ο άνθρωπος που υπέξυψε στα τραύματά του το πρωί είναι μάλλον ανάμεσα σε εκείνους που τραυματίστηκαν στην πρώτη επίθεση.

    Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία από το μακελειό

    Την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες των επιθέσεων, αλλά και η τοπική κοινωνία γενικότερα δεν μπορεί να πιστέψει την τραγωδία που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης στην περιοχή. «Τους ξέραμε εδώ και χρόνια», είπε ο γιος του ιδιοκτήτη ενός από τα μπαρ που δέχθηκαν τις επιθέσεις, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο υπάλληλοι του μπαρ είναι ανάμεσα στα θύματα. «Είναι σοκ για τους πάντες», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Παράλληλα, η βουλευτής της περιφέρειας Κάτια Λάικερτ έκανε λόγο για «αληθινό σενάριο φρίκης», ενώ ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Χανάου, Κλάους Καμίνσκι μίλησε για «φοβερή νύχτα, που θα μας στοιχειώνει για πάρα πολύ καιρό». Ο ίδιος απέστειλε το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, να αποφευχθεί η «σεναριολογία» και οι κάτοικοι να επιδείξουν «σύνεση».

    Τα κίνητρα

    Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα κίνητρα του δράστη έχουν ήδη αρχίσει να διαδίδονται, αν και, σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα, για να ανακοινωθεί κάτι με επισημότητα.

    Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Bild σε σημερινό της δημοσίευμα, ο φερόμενος ως δράστης, ονόματι Τομπίας Ρ., εξέφραζε ακροδεξιές απόψεις, σε επιστολή του που βρέθηκε στο σπίτι του. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, στο κείμενο αυτό, ο δράστης φέρεται να γράφει ότι πολίτες συγκεκριμένων λαών πρέπει να εξολοθρευτούν, καθώς δεν είναι πλέον εφικτή η απέλασή τους από τη Γερμανία.

    Την διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, αναφέρει το Spiegel.

    «Θύμα» πολλών παρόμοιων επιθέσεων η Γερμανία

    Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία γίνεται στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. Τον Δεκέμβριο του 2016, η τραγωδία είχε επαναληφθεί, αυτή τη φορά στο Βερολίνο, σε επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι. Ωστόσο, τότε επρόκειτο για επίθεση τζιχαντιστών, σε αντίθεση με την χθεσινοβραδινή, που, όπως όλα δείχνουν, είναι επίθεση ακροδεξιών πεποιθήσεων. Αυτό είναι και το στοιχείο που ανησυχεί πιο πολύ τις γερμανικές αρχές, δεδομένου του ότι η ακροδεξιά δείχνει να σημειώνει άνοδο τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη, γεγονός στο οποίο έχει συμβάλλει και η αυξημένη εισροή μεταναστών από την Ασία.

    Τον περασμένο Ιούνιο, επιπλέον, δολοφονήθηκε στην Γερμανία ο Βάλτερ Λούμπκε, τοπικό στέλεχος του CDU της Άνγκελα Μέρκελ, Βασικός ύποπτος για τη δολοφονία αυτή είναι ένας νεοναζί που έχει συλληφθεί.

    Επιπροσθέτως, την Παρασκευή, 12 μέλη μιας μικρής οργάνωσης της άκρας δεξιάς συνελήφθησαν στο πλαίσιο ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Τους βαραίνουν υποψίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον τεμενών, όπως αυτές που έγιναν στο Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, τον Μάρτιο του 2019, στα οποία είχαν σκοτωθεί 51 άνθρωποι. Οι συλληφθέντες έχουν προφυλακιστεί.

    Επιπλέον, τον περασμένο Οκτώβριο, εξτρεμιστής της δεξιάς και αρνητής του Ολοκαυτώματος αποπειράθηκε να διαπράξει επίθεση εναντίον συναγωγής στη Χάλε, σφαγή που αποφεύχθηκε στο παρά πέντε. Την ίδια ώρα, στην Δρέσδη οκτώ νεοναζί δικάζονται τους τελευταίους σχεδόν πέντε μήνες, διότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ξένων, καθώς και πολιτικών.

    Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος στον οποίο αποδίδονται οι επιθέσεις, βρέθηκε νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στην Χανάου, ενώ δίπλα του βρέθηκε και το άψυχο σώμα ενός ακόμη ανθρώπου, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

    «Ο φερόμενος ως δράστης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Χανάου» από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ «επιπλέον βρέθηκε άλλο ένα πτώμα», ανέφερε μέσω Twitter η αστυνομία του κρατιδίου της Έσσης, όπου βρίσκεται η Χανάου. «Η έρευνα συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως υπήρχαν άλλοι δράστες», κατά την ίδια πηγή.

    Η μεγάλη ομάδα των αστυνομικών που ανέλαβαν να διεξάγουν την πρώτη έρευνα μετά τα περιστατικά εντόπισαν επίσης ένα αυτοκίνητο με πυρομαχικά και γεμιστήρες στο εσωτερικό του, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο. Ο ύποπτος, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν Γερμανός και είχε άδεια κυνηγιού.

    Από το μακελειό στην Γερμανία, Πηγή: ΑΡ

    Μάλιστα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε περίπου τριάντα οχήματα της αστυνομίας να αναχωρούν από το αστυνομικό τμήμα της Χανάου, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τη Φραγκφούρτη, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν βαριά οπλισμένους αστυνομικούς στην πόλη.



    ΣΧΟΛΙΑ