• Κοινωνία

    Μαγιορκίνης: Ευαίσθητη η τάση σταθεροποίησης στην Αττική

    • NewsRoom

    Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ


    Η επιδημία εξακολουθεί να έχει ως κέντρο βάρους την περιφέρεια Αττικής -σήμερα είχαμε 227 κρούσματα- με κάποια σημάδια σταθεροποίσης, ενώ σε άλλες περιοχές φαίνεται να υπάρχουν αυξητικές τάσεις, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

    «Ήπιες αυξητικές τάσεις έχει ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα με τον αριθμό να ξεπερνάει τα 400 ανά ημέρα κρούσματα -σήμερα καταγράφηκαν για πρώτη φορά 508 διαγνώσεις». Όπως είπε ο καθηγητής η τάση σταθεροποίησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική φαίνεται να είναι ευαίσθητη.

    Ο κυλιόμενος ανά εβδομάδα συνολικός αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου περίπου 80%, ενώ την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομειώσεις μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα. «Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από την μία στιγμή στην άλλη».

    Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να γύρει την ζυγαριά προς την επιδημική αύξηση.

    Εντός των τελευταίων ημερών είχαμε άνοδο της επιδημίας σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη ενώ αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει, αγγίζοντας ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος θανόντων τους 7 ανά ημέρα.

    Η πανδημία του covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα έχει ξεκινήσει μια νέα επιταχυνόμενη φάση σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε καθημερινές διαγνώσεις προσεγγίζοντας τις 400.000 ανά ημέρα και το σύνολο των διαγνώσεων από την αρχή της πανδημία φαίνεται να προσεγγίζει τα 40 εκατ., εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. αφορούν την Ευρώπη, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

    Ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν από την νόσο δεν έχει προς το παρόν παρουσιάσει ανάλογη αύξηση και κυμαίνεται σε περίπου 6.000 ανά ημέρα.

    Στην Ευρώπη οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων είναι η Ρωσία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

    Αυστηρά μέτρα περιορισμού έχουμε σε Τσεχία, Γαλλία το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ