• Κοινωνία

    Μάχη με τις φωτιές και τις αναζωπυρώσεις για όγδοη ημέρα – Η κατάσταση στα μέτωπα σε Γορτυνία, Ηλεία και Εύβοια (upd)

    • NewsRoom


    Δραματική παραμένει η κατάσταση γύρω από τα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών στη χώρα, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν για όγδοη συνεχόμενη ημέρα να περιορίσουν την καταστροφή.

    Η προσοχή των αρχών της Πολιτικής Προστασίας στρέφεται πλέον κυρίως στην Αρκαδία και την περιοχή της Γορτυνίας, όπου το ενεργό μέτωπο κατακαίει σε μήκος 10 χλμ.. Μάλιστα, έχει ήδη δοθεί εντολή για την εκκένωση 19 οικισμών. Την ίδια ώρα στην Ηλεία η φωτιά απειλεί τα χωριά Λάλα και Δούκα, ενώ στο μέτωπο της Εύβοιας η καταστροφική πυρκαγιά απείλησε το Ασμήνι, ενώ επέστρεψε και στο Πευκί.

    Αρκαδία

    Ειδικότερα, στο μέτωπο της Γορτυνίας, η Πυροσβεστική, έπειτα από τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι λόγω των ανέμων που φυσούν, έδωσε μέσω του 112 εντολή εκκένωσης των οικισμών  Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι και Φαναράκι, με κατεύθυνση τα Τρόπαια ή την Τρίπολη.

    Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Χρήστο Λαμπρόπουλο, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  «η σημαντικότερη αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στην περιοχή Λιβαδάκι, όπου υπάρχει πολύ πυκνή βλάστηση και άμεσα πρόκειται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα».

    «Εξακολουθεί να παραμένει πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ενώ κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν άμεσα αντιπυρικές ζώνες, ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

    Παράλληλα, αναμένεται νέα ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ τα πυροσβεστικά αεροπλάνα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού, μέχρι το τελευταίο το φως της ημέρας.

    Αντίθετα, καλύτερη είναι η εικόνα στο δεύτερο μέτωπο, αυτό της Μεγαλόπολης.

    Ηλεία

    Στην Ηλεία νέες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στις περιοχές Δούκα, Λασδικά, Μηλιές, Νεμούτα και Λάλα. Μάλιστα η αναζωπύρωση στον Δούκα έλαβε μεγάλες διαστάσεις με την πυροσβεστική να δίνει εντολή για προληπτική εκκένωση.

    Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για την περιοχή του Λάλα αλλά και στη Νεμούτα.  Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις με κατοίκους και εθελοντές προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά να μην μπει στο χωριό Λάσδικα.

    Τις προσπάθειες για την κατάσβεση δυσχεραίνουν οι άνεμοι, οι οποίοι αλλάζουν συχνά κατεύθυνση με αποτέλεσμα η φωτιά να προχωρά ανεξέλεγκτη με ταχείς ρυθμούς.

    «Πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας- Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που βρίσκεται στην Γορτυνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

    Όπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».

    Στην περιοχή επιχειρούν και 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Εύβοια

    Για 8η ημέρα μαίνεται και η πυρκαγιά στην βόρεια Εύβοια, ωστόσο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες η κατάσταση είναι καλύτερη, με τα περισσότερα μέτωπα να βρίσκονται σε ύφεση. Ωστόσο,  συνεχίζεται η μάχη σε Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά. Ταυτόχρονα δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δίνεται ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω.

    Νωρίς το μεσημέρι, αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ κατάφερε να περάσει την αντιπυρική ζώνη που είχε δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για προληπτική ενημέρωση του Ασμήνιου προς Ιστιαία.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων.

    Μέχρι και τώρα σε απόκρημνες πλαγιές τα εναέρια μέσα και τα πεζοπόρα τμήματα δίνουν πραγματική μάχη για να σβήσουν τις φλόγες και να περιορίσουν τον κίνδυνο, που προκλήθηκε μετά από την αναζωπύρωση στη Σήμια καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε βόρεια προς το «Τελέθριο».

    Συγχρόνως στο άλλο μέτωπο από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια χρειάστηκαν απανωτές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων από το μεσημέρι και μετά για να μπορέσει το μέτωπο να απολέσει τη δυναμική του.

    Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

    Αργά το απόγευμα χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, για να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

    Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίχτηκαν πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βοηθώντας στο έργο της πυρόσβεσης και περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

    Παράλληλα τα προβλήματα και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας.

    Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά αλλά και στο όρος Καντήλι οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να ξεφύγει η φωτιά μετά το όρος Καντήλι.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΔΔΗΕ: 6.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ρεύμα στην Εύβοια
    Σκρέκας: Άμεση αποκατάσταση των καμένων οικοσυστημάτων – Πώς θα λειτουργεί ο Ανάδοχος Αναδάσωσης
    Σταϊκούρας: Όλα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας



    ΣΧΟΛΙΑ