• Κοινωνία

    Σημαντική ανακάλυψη στη μάχη κατά του κορονοϊού – Το φάρμακο που μειώνει δραστικά τους θανάτους

    • NewsRoom
    δεξαμεθαζόνη


    Η χορήγηση χαμηλών δόσεων του στεροειδούς φαρμάκου δεξαμεθαζόνη σε νοσηλευόμενους με Covid-19 ασθενείς μείωσε κατά ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με στοιχεία δοκιμών. Παράλληλα, μείωσε στο 1/5 τους θανάτους σε όσους τους χορηγείται οξυγόνο.

    Τα αποτελέσματα της βρετανικής έρευνας χαρακτηρίζονται «καθοριστικής σημασίας εξέλιξη» από τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τις κλινικές δοκιμές με την ονομασία RECOVERY, οι οποίοι δηλώνουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να περιληφθεί στο πρωτόκολλο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19.

    Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, εάν το φάρμακο είχε χρησιμοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας στη Βρετανία, πάνω από 5.000 θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί.

    Η δεξαμεθαζόνη είναι ένα φθηνό και ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για τη μείωση της φλεγμονής σε άλλες παθήσεις. Όπως φαίνεται βοηθά να σταματήσει μέρος της βλάβης που μπορεί να συμβεί στην καταιγίδα κυτοκινών.

    Στην κλινική δοκιμή, με επικεφαλής ομάδα του Oxford University, περίπου 2.000 ασθενείς που νοσηλεύονταν, πήραν το φάρμακο και συγκρίθηκαν με 4.000 που δεν το έλαβαν. Σε ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με αναπνευστήρες, μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας από 40% σε 28%. Σε ασθενείς που χρειάστηκαν οξυγόνο, ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε από 25% σε 20%.



    ΣΧΟΛΙΑ