Κοινωνία

Lockdown: Πότε καταργούνται τα SMS – Τα σενάρια

κορονοϊός


Σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου «δείχνουν» τα μέχρι τώρα σενάρια

Η πανδημία στη χώρα μας εξακολουθεί να καλπάζει, ωστόσο ένας παράγοντας που καλούνται οι ειδικοί να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη πλέον είναι και η κούραση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης εντάσσεται και ένα ακόμη θέμα: το πότε αναμένεται να καταργηθούν τα SMS.

Τους τελευταίους μήνες, οι 6 κωδικοί στο 13033 έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Κάθε πολίτης όφειλε να χρησιμοποιεί το SMS στο 13033 κάθε φορά που έβγαινε από το σπίτι του, για τους εντελώς απαραίτητους λόγους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι πολίτες φαίνεται πως θα… απαλλαγούν από την υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033 μέσα στον Απρίλιο.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, το τέλος των SMS στο 13033 αναμένεται να έρθει εντός Απριλίου, αφού ανοίξουν, πέρα από το λιανεμπόριο και άλλες επιχειρήσεις, όπως η εστίαση. Το δελτίο μάλιστα έδωσε και συγκεκριμένες ημερομηνίες, κάνοντας λόγο είτε για τις 12 είτε για τις 19 Απριλίου, ακολουθώντας την λογική ότι σε μία από αυτές τις ημερομηνίες θα ανοίξει και η εστίαση.

Με το ολικό άνοιγμα της αγοράς, η χρήση του SMS θα είναι αχρείαστη, ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως ακόμη δεν υπάρχει κάτι το επίσημο για το πότε θα καταργηθεί αυτό το μέτρο. Το SMS και ιδιαίτερα ο κωδικός 6 είχε την… τιμητική του στο διάστημα του lockdown, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, όπως τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς στη Βουλή, κατά τη διάρκεια του lockdown εστάλησαν 775 εκατομμύρια SMS για μετακίνηση, χωρίς να συνυπολογίζονται οι γραπτές άδειες.

Οι 6 κωδικοί μετακίνησης

Υπενθυμίζεται ότι για τις μετακινήσεις οι πολίτες (πλην εργαζομένων που έχουν ειδικές βεβαιώσεις) στέλνουν SMS στο 13033 (ή, εναλλακτικά, εκτυπωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση μετακίνησης).

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτίες μετακίνησης:

• Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

• Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

• Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

• Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

• Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

• Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου/ ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Μετά το SMS θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Διαβάστε ακόμη:

Γιώργος Πατούλης: Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε για τις μετακινήσεις το Πάσχα

H. Μόσιαλος: Τα “self tests για όλους” θα τα πληρώσουν οι πολίτες – Στοχευμένο έλεγχο προτείνει ο καθηγητής

Συνεχίζονται οι αναστολές συμβάσεων τον Απρίλιο – Ποιοι θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ