Κοινωνία

Lockdown επιτέλους τέλος: Τι ανοίγει από αύριο – Τα μέτρα που καταργούνται

  • NewsRoom
Άκης Σκέρτσος

Άκης Σκέρτσος


Επιτέλους τέλος το lockdown από αύριο, Παρασκευή.

Ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, παρουσίασε χθες τον οδικό χάρτη προς την… ελευθερία ανακοινώνοντας ότι από αύριο 14 Μαΐου λέμε «αντίο» στα SMS στο 13030 για μετακινήσεις και στο 1332 για το λιανεμπόριο.

Επίσης, από αύριο απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, χωρίς περιορισμούς.

Το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται ως τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, όλο τον Μάιο θα απαγορεύεται η μουσική στα καταστήματα εστίασης.

Πατώντας πάνω στο γεγονός ότι η πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων δεν έφερε επιδείνωση στους δείκτες, αλλά και στο πρόγραμμα εμβολιασμού, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την άρση του lockdown.

Μεγάλο στοίχημα για την χώρα και την οικονομία το άνοιγμα του τουρισμού με τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη να κάνει σήμερα ανακοινώσεις για το θέμα.

Άρση αναστολής αδειών σε γιατρούς και υγειονομικούς

Από σήμερα 13 Μαΐου γίνεται άρση της αναστολής κανονικών αδειών του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), του ΕΚΕΑ, ΤΟΥ ΙΦΕΤ, της ΕΚΑΠΥ, των Κεντρικών Υπηρεσιών των ΥΠΕ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά από αύριο τελειώνουν:

  1. ο περιορισμός στις μετακινήσεις
  2. τα SMS 13033 και το 13032
  3. οι μέθοδοι click in a shop και click away και οι αγορές στο λιανεμπόριο θα γίνονται χωρίς ραντεβού, αλλά φυσικά με υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τμ και χρήση μάσκας

Οι μετακινήσεις στα νησιά

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν. Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:

  1. είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  2. είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών
  3. είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Από την 1η Ιουνίου τίθεται έτσι σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.

Ταυτόχρονα με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Το «ξεκλείδωμα θα έχει και συνέχεια στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς θα ξεκινήσουν και πάλι βρεφονηπιακοί σταθμοί, θερινοί κινηματογράφοι, ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Αναλυτικά ανοίγουν:

– Στις 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
– Στις 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι
– Στις 28 Μαΐου οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι

Επίσης από τον Ιούνιο θα μπορούν να γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους, αλλά με ανώτατο όριο καλεσμένων τα 100 άτομα.

Διαβάστε ακόμη:

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των φετινών πανελληνίων εξετάσεων

Βασίλης Κικίλιας: Αγγίζουμε τους 4 εκατ. εμβολιασμούς – Ποια νησιά μπαίνουν στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»


ΣΧΟΛΙΑ