• Κοινωνία

    Λέκκας: Τετραπλή κρίση στη Σάμο μετά τον σεισμό – 10.000 οι επικίνδυνες κατασκευές στην Ελλάδα

    • NewsRoom

    Σπίτι κατάρρευσε στο Βαθύ μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χθες κοντά στη Σάμο, Σάμος, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020


    «Τετραπλή κρίση» περνάει η Σάμος, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7R που χτύπησε το νησί, το μεσημέρι της Παρασκευής.

    Μιλώντας στο MEGA από τη  Σάμο, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 10.000 παλιές εγκαταλελειμμένες και επικίνδυνες κατασκευές.

    «Έγκειται σε εμάς να αναληφθούμε δράσεις που να μειώνουν τον κίνδυνο από όλες αυτές τις κατασκευές», υπογράμμισε.

    Όσον αφορά στο νησί, το οποίο μετρά ακόμα τις πληγές του, περίπου 300 είναι τα σπίτια που έχουν πρόβλημα, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια που κατά κύριο λόγο είναι ακατοίκητα, αλλά δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο για έλεγχο. Κατά την εκτίμηση του κ. Λέκκα αυτά τα σπίτια δεν πρόκειται να δηλωθούν. Η κατάσταση στο Βαθύ δεν είναι εύκολη, συμπλήρωσε, από τη στιγμή που 2.000 με 3.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τοίχο που τους καταπλάκωσε.

    Ο ίδιος έκανε λόγο για την τετραπλή κρίση που βιώνει το νησί –σεισμό, κορονοϊό, κρίση με την Τουρκία, φωτιά στον καταυλισμό.

    Ειδικότερα για τη Σάμο, σημείωσε πως υπάρχουν πολλά κτίρια επικίνδυνα και οι περιοχές όπου βρίσκονται έχουν σηματοδοτηθεί και είναι απαγορευμένες. Ωστόσο επανέλαβε την έκκληση προς τους κατοίκους του νησιού να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίρια και να μην στέκονται κάτω από προσόψεις ακόμη και καινούριων κτηρίων γιατί ο κίνδυνος να αποσπαστεί κάποιο μέρος του κτηρίου είναι αυξημένος.

    Ο κ. Λέκκας δεσμεύθηκε ότι αν και δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος των παλαιών κτισμάτων της χώρας.

    Τέλος ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στο ρήγμα της Ανατολίας στον τουρκικό χώρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο σεισμός της Σάμου δεν θα ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο –το πρόβλημα μετατίθεται στην Τουρκία.

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ