• Κοινωνία

    ΛΑΡΚΟ: Τι αποκαλύπτουν οι νέες πληροφορίες για τον θάνατο του εργάτη

    • NewsRoom


    Βαριά θλίψη έχει προκαλέσει από χθες το περιστατικό της έκρηξης στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 55χρονος εργάτης, πατέρας τριών παιδιών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άτυχος εργάτης ήταν μόνο ένα από τα θύματα που έχουν βρει τραγικό θάνατο από εργατικό ατύχημα στην ΛΑΡΚΟ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι αποτελεί το δεύτερο θύμα μέσα σε δύο μήνες, το έκτος από το 2009 και το 78ο από την αρχή λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

    Σήμερα, οι εργαζόμενοι των εγκαταστάσεων απεργούν, ενώ θα παραστούν και στην κηδεία του άτυχου 55χρονου, παραμένοντας συγκλονισμένοι από την ξαφνική απώλειά του.

    O άτυχος 55χρονος θύμα εργατικού ατυχήματος και στο παρελθόν

    Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νωρίτερα σήμερα, μέσα από την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, καθώς, όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος άνθρωπος που χθες έχασε τη ζωή του από την έκρηξη, είχε τραυματιστεί ξανά στο παρελθόν, με αποτέλεσμα, μάλιστα, να υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

    Την αποκάλυψη έκανε ο Γενικός Γραμματέας των εργαζομένων, κ. Καζάς, ο οποίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι «μικροατυχήματα συμβαίνουν καθημερινά, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει συντήρηση» των μηχανημάτων. Αναφερόμενος στα αίτια του δυστυχήματος, ο πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Κορετζέλος δήλωσε ότι, από τη στιγμή που ακόμα δεν υπάρχει πόρισμα για να γνωρίζουν τα αίτια, δεν μπορεί και να βγει κάποιο συμπέρασμα για το ποιος φταίει.

    Εκρηκτικό το κλίμα μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο αυτό τραγικό περιστατικό έχει ξεσηκώσει τους εργάτες, με το κλίμα στο εργοστάσιο να είναι πλέον εκρηκτικό. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν ανοιχτά την οργή τους και ζητούν να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.

    «Αν θέλουν να το κλείσουν να μας το πούνε, να κάνουμε τον πολιτικό αγώνα μας. Αν το θέλουν ανοιχτό, ή θα πάρουν μέτρα ασφαλείας, ή δεν εργαζόμαστε ξανά», σχολίασε εργαζόμενος στο τοπικό κανάλι.

    Εν συνεχεία, δηλώσεις έκαναν και άλλοι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ και κάνοντας λόγο για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη δουλειά, αν δεν εξασφαλιστούν πρώτα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

    Εκπρόσωπος των εργαζομένων, μάλιστα, μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας, τόνισε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς πριν δύο μήνες θρήνησαν την απώλεια ενός άλλου συναδέλφου τους.

    «Μεγάλη η θλίψη για μας. Είχαμε κι άλλο θανατηφόρο στο εργοστάσιο πριν δύο μήνες. Είχαμε τονίσει για τα μέτρα ασφαλείας κάποια πράγματα πριν δύο ημέρες, για άλλο συμβάν. Το εργοστάσιο πάσχει από μηχανολογική συντήρηση. Δε μπορούμε να δουλέψουμε υπό αυτό το καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως την ώρα της έκρηξης, στο σημείο ήταν άλλοι δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι, για καλή τους τύχη, ήταν καλυμμένοι.

    «Ήταν άλλοι δύο συνάδελφοι στο συμβάν, αλλά ευτυχώς ήταν καλυμμένοι και δεν έπαθαν τίποτα. Όλοι οι υπάλληλοι είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, φοράγαν τα πάντα, κράνη, γάντια κτλ», αποκάλυψε ο εκπρόσωπος τον εργαζομένων.

    «Συλλυπητήρια στην οικογένεια πάνω απ’ όλα. Έχει τρία παιδιά ο συνάδελφος. Ας κάτσει η πολιτεία να πάρει μέτρα σοβαρά για την εταιρία. Δε μπορούμε άλλο να γίνονται τέτοια περιστατικά. Πρέπει να παρθούν μέτρα για την εταιρεία. Εμείς σαν σωματείο θα ζητήσουμε μια συνάντηση. Το εργοστάσιο είναι σταματημένο, μέχρι που να γίνει η κηδεία του συναδέλφου», τόνισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, που ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες, κάτι που έκανε και η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της.

    Άλλος εργαζόμενος, ανέφερε πως ο 55χρονος, πατέρας τριών παιδιών και συγκεκριμένα δύο δίδυμων αγοριών 20 ετών, καθώς και ενός μεγαλύτερου κοριτσιού, εργαζόταν χρόνια στην εταιρεία και επεσήμανε και αυτός πως υπάρχουν προβλήματα συντήρησης.

    «Είχε πολλά χρόνια υπηρεσίας στην εταιρία. Είναι μια συνέχεια τραγικών περιστατικών. Πριν δυο μήνες είχαμε ένα ανάλογο περιστατικό στη γερανογέφυρα, που χάσαμε έναν συνάδελφο. Καλούμαστε να κρατήσουμε ανοιχτό το εργοστάσιο, δηλαδή να θρέψουμε το δράκο που τρώει τα παιδιά μας;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ένας ακόμη εργαζόμενος ξεκαθάρισε πως οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες.

    Το χρονικό του ατυχήματος

    Υπενθυμίζεται ότι το ατύχημα έγινε το πρωί της Τετάρτης, στις 8:15, όταν, στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Φθιώτιδα, προκλήθηκε η έκρηξη, η οποία στέρησε τη ζωή από τον 55χρονο εργάτη. Εξαιτίας της έκρηξης, ο εργάτης, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν πάνω σε πατάρι, εκτοξεύθηκε, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω, από ύψος τεσσάρων μέτρων. Το ατύχημα συνέβη στην αίθουσα της χαλυβουργίας, ενώ ο θάνατός του φαίνεται πως οφείλεται στο συνδυασμό των εγκαυμάτων που υπέστη από την έκρηξη και των τραυμάτων που έφερε από την πτώση.

    Όπως προκύπτει, υπό άγνωστες συνθήκες, την ώρα που οι εργαζόμενοι έριχναν το σιδηρονικέλιο μέσα στο νερό, ώστε να προκύψει το τελικό προϊόν, η δεξαμενή εξερράγη. Το σημείο θα ελεγχθεί από πραγματογνώμονες, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα αίτια της τραγωδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο συνέβη ατύχημα και το πρωί της περασμένης Δευτέρας, όταν κόπηκε ένα συρματόσχοινο που μεταφέρει φορτωμένο τον κάδο του μεταλλεύματος. Ωστόσο εκείνη τη στιγμή δεν βρισκόταν κάποιος εργαζόμενος στο σημείο, αλλά το περιστατικό προκάλεσε έντονη ανησυχία.

    Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τη βαθιά θλίψη του για το περιστατικό εξέφρασε και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.



    ΣΧΟΛΙΑ