• Κοινωνία

    Κουκάκι: Τι μαρτυρούν οι εξετάσεις για τα δακτυλικά αποτυπώματα στην επιχείρηση της 18ης Δεκεμβρίου

    • NewsRoom


    Τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για την υπόθεση κατάληψης κτηρίων στο Κουκάκι δίνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα δακτυλικά αποτυπώματα που συνελέγησαν στις 18 Δεκεμβρίου από τις αστυνομικές αρχές

    Τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων στα ευρήματα που συνελέγησαν την 18η Δεκεμβρίου, στη διάρκεια επιχειρήσεων για την εκκένωση κτηρίων – καταλήψεων στο Κουκάκι, επί των οδών Ματρόζου 45, Παναιτωλίου 21 και Αρβάλης 3 και έδωσαν στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα των μελετών τους.

    Ειδικότερα, στην οδό Ματρόζου, σε σύνολο 35 πειστηρίων (14 πυροσβεστήρες, κράνη , φορητοί υπολογιστές κ.λπ.) ευρέθησαν μόνον τρία δακτυλικά αποτυπώματα, δύο εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν. Το ένα ανήκει σε άτομο που οργανώνει το σύνολο των καταλήψεων στην περιοχή, ενώ το τρίτο ανήκει σε άγνωστο άτομο. Εξάλλου, σε ολόκληρο το διώροφο κτήριο βρέθηκαν μόνον τέσσερα αποτυπώματα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σε 5 φορητούς υπολογιστές υπήρχε μόνον ένα αποτύπωμα σε μία οθόνη και κανένα στα πληκτρολόγια ή στην εξωτερική επιφάνεια. Επιπλέον, σε 14 πυροσβεστήρες που είχαν χρησιμοποιηθεί και τελικά εκσφενδονισθεί κατά των αστυνομικών δυνάμεων, βρέθηκε ένα μόνον αποτύπωμα.

    Αντίστοιχα, όμως, είναι και τα ευρήματα στις άλλες δύο καταλήψεις.

    Στο κτήριο της οδού Παναιτωλίου 21, στο σύνολο των 18 πειστηρίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 14 πυροσβεστήρες, δεν βρέθηκε κανένα αποτύπωμα, ενώ στους χώρους του κτηρίου διαπιστώθηκαν 4 διαφορετικά αποτυπώματα, το σύνολο των οποίων ταυτοποιήθηκε.

    Επιπροσθέτως, στο κτήριο της οδού Αρβάλη 3, στο οποίο βρέθηκαν συνολικά 12 πειστήρια, δεν υπήρξε κανένα αποτύπωμα, ενώ στους εσωτερικούς χώρους βρέθηκαν 2, τα οποία επίσης ταυτοποιήθηκαν.

    Συνολικά, και στα τρία κτήρια, στα οποία εντοπίστηκαν 65 πειστήρια, διαπιστώθηκαν τρία μόνον αποτυπώματα, ενώ στους χώρους των κτηρίων που καλύπτουν εκατοντάδες τετραγωνικών μέτρων βρέθηκαν μόνο 10 αποτυπώματα.

    Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, σε έντυπο οδηγιών που ανευρέθη στην οδό Αρβάλης 3 τονίζονταν, μεταξύ άλλων, ότι οι καταληψίες έπρεπε επιμελώς να εξαφανίσουν κάθε ίχνος παρουσίας τους και να επιχειρούν με γάντια κατά των αστυνομικών.

    Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που προέκυψαν, γίνεται φανερό ότι οι παραπάνω οδηγίες εφαρμόσθηκαν κατά γράμμα.

    Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ωστόσο, ότι η Αστυνομία κατόρθωσε να βρει, σε εντελώς ιδιαίτερα σημεία των κτηριακών χώρων, αλλά και των πειστηρίων, ελάχιστα αποτυπώματα, τα οποία και ταυτοποιήθηκαν.

    Τα μέχρι στιγμής εργαστηριακά ευρήματα, καθώς και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις για άτομα που συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε αυτές, διαβιβάσθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

    Τέλος, ο εργαστηριακός έλεγχος εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.



    ΣΧΟΛΙΑ