• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δημοσιευτεί για άδειες, ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα


    Τέσσερα άρθρα αναμένεται να περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δημοσιευτεί σε λίγη ώρα και τα μέτρα της θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα.

    Όπως έχει γράψει το «Mononews», το πρώτο μέτρο παρατείνει την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, καθώς όλων των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών που έχουν τεθεί σε ρύθμιση για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και διεκόπη υποχρεωτικά η λειτουργία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταση θα είναι τρίμηνη.

    Παράλληλα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρα που αφορούν την παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, την αναβολή των συνεδριάσεων των ΚΕΠΑ, την παράταση κατά ένα μήνα των εγκριτικών για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης.

    Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας θα παραταθεί η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών αλλά και οι δόσεις καταβολής των ρυθμίσεων που αφορούν ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μισθωτούς με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση. Το χρονικό διάστημα της παράτασης δεν θα επιβαρυνθεί με τόκους και προσαυξήσεις.

    Ακόμη για τα επιδόματα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επίδομα στέγασης προβλέπεται ότι δίνεται ένα μήνα παράταση στην ισχύ τους. Δηλαδή για τις περιπτώσεις που απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης για την καταβολή του επιδόματος κατά το μήνα Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Κι αυτό γιατί υπάρχει διαδικασία υποβολής αίτησης μέσω Δήμων ή Κέντρων Κοινότητας.
    Σε ό,τι αφορά το επίδομα γέννησης αναστέλλονται για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προθεσμίες για το επίδομα γέννησης σε ό,τι αφορά την κατάθεση δικαιολογητικών στα Κέντρα Κοινότητας των δήμων.
    Επίσης μέχρι τις 31 Μαρτίου δεν θα συνεδριάσουν οι Επιτροπές ΚΕΠΑ ενώ δινεται παράταση για ένα τρίμηνο σε αναπηρικές παροχές.

    Άδεια ειδικού σκοπού 

    Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει για κάθε 4 ημέρες άδειας οι 3 να είναι ειδικού σκοπού και μία κανονική άδεια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν καμία μείωση στις απολαβές τους ενώ θα πρέπει να δηλώνουν οι γονείς στον εργοδότη αν είναι κοινός ή αν είναι διαφορετικός ποιος θα κάνει χρήση της άδειας ειδικού τύπου ή αν θα μοιραστούν την άδεια και ποιες ημέρες.
    Ο εργοδότης από την πλευρά του θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους που έκαναν χρήση της άδειας αυτής και την διάρκεια της.
    Αναλυτικότερα:
    – Σε περίπτωση που η άδεια ειδικού σκοπού αφορά εργαζόμενο του δημοσίου τομέα το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
    – Για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του.
    – Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται εφόσον αυτό ζητείται παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν και οι δύο την άδεια ειδικού σκοπού αλλά όχι παράλληλα.
    – Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού με την εξαίρεση ασθενών από κορονοϊό ή άτομα με αναπηρία.
    – Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται η δυνατότητα με ευέλικτο ωράριο εργασίας όπου αυτό είνα εφικτό. Για παράδειγμα θα μπορεί η μητέρα να πάει στην εργασία για κάποιες ώρες το πρωί και στην συνέχεια αφού σχολάσει να πάει ο πατέρας για κάποιες ώρες.
    – Για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα δύναται η επιχείρηση να προσφέρει ευέλικτο ωράριο απασχόλησης ή εργασία εξ αποστάσεως.
    Παράλληλα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση.



    ΣΧΟΛΙΑ