• Κοινωνία

    Κορωνοϊός: Τα κρούσματα, η αυστηροποίηση μέτρων και το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου

    • NewsRoom


    Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εμβολιαστεί “την ερχόμενη εβδομάδα” σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5, εκτιμώντας ότι η εναντίωση στο εμβόλιο κατά της Covid-19 δείχνει έναν “αυτοκτονικό αρνητισμό”.

    “Την ερχόμενη εβδομάδα, θα αρχίσουμε εδώ (στο Βατικανό) να κάνουμε το εμβόλιο και έκλεισα ραντεβού, πρέπει να το κάνω”, δηλώνει στη συνέντευξη αυτή που θα μεταδοθεί το βράδυ αύριο, Κυριακή, και αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

    Απέναντι στο εμβόλιο, “υπάρχει ένας αυτοκτονικός αρνητισμός που δεν μπορώ να εξηγήσω αλλά σήμερα πρέπει να εμβολιαστούμε”.

    “Πιστεύω ότι από ηθική άποψη όλοι πρέπει να εμβολιαστούν, είναι μια ηθική επιλογή, γιατί θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, τη ζωή μας, αλλά και τη ζωή των άλλων”, εξηγεί στη συνέντευξη αυτή.

    “Όταν ήμουν παιδί, θυμάμαι ότι υπήρχε η επιδημία της πολιομυελίτιδας, εξαιτίας της οποίας πολλά παιδιά έμειναν παράλυτα και περιμέναμε απεγνωσμένα το εμβόλιο. Όταν βγήκε το εμβόλιο, το δίνανε με ζάχαρη”, θυμάται ο Ποντίφικας. “Στη συνέχεια μεγαλώσαμε στη σκιά των εμβολίων, κατά της ιλαράς, κατά αυτού, κατά του άλλου, εμβόλια που κάνανε στα παιδιά”.

    “Δεν ξέρω γιατί λέει κάποιος: ‘Όχι, το εμβόλιο είναι επικίνδυνο’, αλλά αν οι γιατροί το παρουσιάζουν ως κάτι που μπορεί να είναι καλό, που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερους κινδύνους, γιατί να μην το κάνουμε;” διερωτάται ο Πάπας Φραγκίσκος.

    Γαλλία

    Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 20.177 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 και 171 νέους θανάτους από τον ιό τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

    Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γαλλία ανέρχεται πλέον σε 2.767,312 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε 67.599.

    Η Γαλλία καταγράφει τον έβδομο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 παγκοσμίως.

    Ιταλία

    Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 19.978 κρούσματα κορονοϊού και 483 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 172.119 διαγνωστικά τεστ, το 11,6% των οποίων ήταν θετικό. Χθες τα περιστατικά ήταν 17.533, με 620 θανάτους.

    Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 78.394 άνθρωποι. Σε σχέση με χθες, οι ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται στις ΜΕΘ της χώρας είναι 6 περισσότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους νοσηλεύονται 53 λιγότεροι ασθενείς.

    Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται και πάλι η περιφέρεια του Βένετο (3.100) και ακολουθούν η Λομβαρδία (2.506) και η Σικελία (1.839).

    Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί στη χώρα 501. 683 πολίτες, εκ των οποίων 310.465 είναι γυναίκες και 191.218 άνδρες.

    Τα κρούσματα στη Βρετανία

    Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν σήμερα 1.035 νέους θανάτους από την COVID-19, λιγότερους από τον αριθμό ρεκόρ των 1.325 νεκρών που ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή.

    Είναι ο τέταρτος συνεχόμενος ημερήσιος απολογισμός — θανάτων ασθενών μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωσή τους με Covid-19 — που ξεπερνά τους 1.000.

    Τα στοιχεία της κυβέρνησης αναφέρουν επίσης 59.937 νέα κρούσματα, λιγότερα από τα 68.053 μια μέρα πριν.

    Αυστηροποιούνται τα μέτρα στη Μασσαλία 

    Αυστηρότερη απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επιβληθεί στη Μασσαλία, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Γαλλίας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα BFM TV και France 3 Provence TV, επικαλούμενα τις τοπικές αρχές.

    Η Μασσαλία θα συμπεριληφθεί στις γαλλικές πόλεις, ανάμεσά τους το Στρασβούργο και η Ντιζόν, όπου η απαγόρευση της κυκλοφορίας της αρχίζει στις 6 το απόγευμα αντί τις 8 το βράδυ που ίσχυε πρωτύτερα, και διαρκεί μέχρι τις 6 το πρωί της επομένης. Η αυστηρότερη απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μασσαλία θα αρχίζει να εφαρμόζεται από το βράδυ της Κυριακής.

    Προς το παρόν, οι ώρες της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο Παρίσι δεν έχουν αλλάξει, αρχίζει στις 8 το βράδυ και διαρκεί έως τις 6 το πρωί, αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα αποκλειστεί το μέτρο μιας αυστηρότερης καραντίνας, αν η κατάσταση με τον κορονοϊό επιδεινωθεί στη χώρα.

    Τα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Τουρκία κατέγραψε 9.537 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, αριθμός που αυξάνει σε 2.317,118 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης 181 θανάτους που οφείλονται στην COVID-19 το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο ανέρχεται πλέον σε 22.631.

    Η Τουρκία έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας τις καθημερινές το απόγευμα και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για περισσότερο από ένα μήνα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

    Η απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει οδηγήσει σε μια μείωση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων.

    Κύπρος

    Έξι θανάτους και 337 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Κύπρου το Σάββατο (9/1/2021). Με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός θανάτων στην Κύπρο ανέρχεται σε 147. 209 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 σε σοβαρή κατάσταση.

    Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 11.521 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

    337 (ποσοστό θετικότητας: 2,93%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 27.011.

    Διαβάστε ακόμα:

    «Tετ α τετ» Ερντογάν-Φον Ντερ Λάιεν: Όλα όσα συζητήθηκαν

    Στα 800 τα νέα κρούσματα, 362 διασωληνωμένοι, 32 τα θύματα σε 24 ώρες – Η γεωγραφική κατανομή

    Παρατείνεται η ΝΟΤΑΜ για τις πτήσεις εσωτερικού έως τις 18 Ιανουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ