• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Συναγερμός για τις κλειστές δομές – Σε καραντίνα Σχιστό, Μαλακάσα, Ελαιώνας

    • NewsRoom


    Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 156 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο

    Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα τελευταία 24ωρα οι εξελίξεις σε κλειστές δομές, που ολοένα και αυξάνονται, εγείροντας ερωτηματικά για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση στους χώρους αυτούς.

    Μετά τις εστίες κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, με τελευταία αυτή στο Μαρούσι, οπού συνολικά 21 τρόφιμοι και εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, πλέον στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι δομές προσφύγων, εκεί όπου καθημερινά παρατηρείται διασπορά του ιού.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το ζήτημα των κλειστών δομών ήταν από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος.

    Το προηγούμενο 24ωρο, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έθεσε σε καραντίνα τις δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα.

    Την ίδια ώρα, στη Μόρια, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, 17 άτομα έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από τον έλεγχο, μέχρι τώρα, 1.600 δειγμάτων, σε σύνολο 2.000, που ελήφθησαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το τριήμερο Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 και Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου.

    Η δειγματοληψία έγινε με απόφαση του ΕΟΔΥ, μετά την περίπτωση 40χρονου Σομαλού πρόσφυγα, που διέμενε σε σκηνή στο ΚΥΤ, την περασμένη Τετάρτη και βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Σημειώνεται ότι όσοι πρόσφυγες διαπιστώνονται θετικοί στον ιό τίθενται σε απομόνωση σε ειδικό χώρο στο ΚΥΤ, ενώ το σύνολο του καταυλισμού από την περασμένη Τετάρτη έχει τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό.

    Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν συναγερμός είχε σημάνει και για τη δομή στη Ριτσώνα.

    Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι στα κρούσματα που εντοπίζονται θετικά στον ιό στις κλειστές δομές είναι δύσκολο να να γίνει ιχνηλάτηση, προκειμένου να «σπάσει» η αλυσίδα της διασποράς. Ωστόσο, η ανησυχία δεν υπάρχει μόνο για τη διάδοση μέσα στις κλειστές δομές, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες στεγάζονται τα κέντρα φιλοξενίας.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες (7/9), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 156 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.663, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες. Για μια ακόμη φορά, στην κορυφή των κρουσμάτων βρέθηκε η Αττική με 101 κρούσματα!

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ