• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Προβληματισμός για την Θεσσαλονίκη – Σκέψεις για νέους περιορισμούς

    • NewsRoom


    Έντονος προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη, η οποία, παρά το καθολικό lockdown, εξακολουθεί να δέχεται ασφυκτική πίεση.

    Η διασπορά του κορονοϊού στην Βόρειο Ελλάδα γενικότερα δείχνει να ακολουθεί ραγδαία πορεία. Το πρόβλημα κορυφώνεται στην Θεσσαλονίκη, για την οποία εξετάζονται πλέον επιπρόσθετα μέτρα.

    Όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες πληροφορίες, το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στις μετακινήσεις των πολιτών της συμπρωτεύουσας, οι οποίοι εξακολουθούν να παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα, παρά το καθολικό lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα από το περασμένο Σάββατο.

    Η Θεσσαλονίκη λοιπόν δεν αποκλείεται να οδηγηθεί πλέον σε ένα πλαίσιο νέων, επιπρόσθετων μέτρων, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, που καταγράφει πολλά κρούσματα, αλλά και θανάτους στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

    Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των ελέγχων στην περιοχή, αλλά και η επαναφορά της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (09:00-05:00). Δεν αποκλείεται, επιπλέον, να υπάρξει περιορισμός των επιλογών των μετακινήσεων με SMS.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ενώ, αφού αυτή ολοκληρωθεί, στη συνέχεια αναμένεται να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τις προτάσεις της επιτροπής.

    Την ίδια ώρα, στην Θεσσαλονίκη βρίσκονται σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Ο κ. Κικίλιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επισκεφθεί το Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης, όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της ΕΛΑΣ.

    Την κινητικότητα των πολιτών μέσω των SMS σχολίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, μέχρι τώρα έχουν σταλεί πάνω από 4 εκατ. μηνύματα για μετακινήσεις, ενώ στην πρώτη καραντίνα o αντίστοιχος αριθμός ήταν 2,6 εκατ. SMS.

    Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός πως στο πρώτο lockdown δεν είχαμε ανοιχτά σχολεία, μετακινήσεις ανηλίκων κ.λπ. και οι πολίτες δεν ήταν τόσο εξοικειωμένοι με το 13033. Ο αριθμός, πάντως, των μετακινήσεων κρίνεται ιδιαίτερα αυξημένος για περίοδο lockdown και γι’ αυτό αναμένεται να αποφασιστούν αλλαγές.

    Ενημερώσεις σχετικά με την εξέλιξη του lockdown δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σήμερα, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κορονοϊός: Σοκ με 19 νεκρούς τις τελευταίες ώρες – Συνολικά 885

    Βατόπουλος για κορονοϊό: Πιθανή η παράταση του lockdown – Τι είπε για Θεσσαλονίκη

    Lisa O’Neil (Pfizer): Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ