Κοινωνία

Υπό καθεστώς νέων μέτρων η Αττική μετά την έκρηξη κρουσμάτων – Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown

  • NewsRoom


Με νέα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού «λειτουργεί» από σήμερα η καθημερινότητα στην Αττική, με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής υγείας, που έκρινε απαραίτητη την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων, μετά την έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες

Μάλιστα το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown εκφράζοντας την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Το πρόβλημα είναι δυναμικό, εξελίσσεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέο lockdown είπε: «Δεν αποκλείουμε τίποτα. Δεν υπάρχει δίλημμα ‘οικονομία ή υγεία’».

Ερωτηθείς σε ποια περίπτωση θα επιβληθεί ένα νέο lockdown, απάντησε πως «δεν είμαστε εκεί», αλλά «έχουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι». Όταν πάντως ρωτήθηκε για το σενάριο να επιστρέψουν και τα sms, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμβούλευσε να μην… «προτρέχουμε».

«Θέλουμε να είμαστε μπροστά από την καμπύλη» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι τα νέα μέτρα, ειδικά στην Αττική, ελήφθησαν μετά την ανησυχία που προκάλεσαν τα δεδομένα και ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων σε Γαλλία και Ισραήλ.

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδρίασε, καταλήγοντας στις προτάσεις για τα επιπρόσθετα μέτρα, τις οποίες και κατέθεσαν στον πρωθυπουργό. Εν συνεχεία, χθες το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μία σειρά νέων μέτρων, τα οποία έχουν ισχύ από σήμερα, Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου έως το πρωί της 30ης Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέτρα που θα ισχύουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες, προβλέπουν υποχρεωτικά μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ανοιχτούς χώρους, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ή μεγάλες συγκεντρώσεις, θα είναι υποχρεωτική. Σε άλλες περιπτώσεις, θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την Αττική και από σήμερα είναι σε ισχύ, είναι τα εξής:

-Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοικτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

-Σε θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους και θέατρα, τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς και σε όλους τους ανοικτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα.

-Ισχυρή σύσταση στους πολίτες της Αττικής για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοικτούς υπαίθριους χώρους.

-Στις λαϊκές αγορές είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

-Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθορίζεται ανώτατο αυστηρό όριο 6 ατόμων.

– Αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική και οι κλειστές αίθουσες συναυλιών για 14 ημέρες.

Επιπροσθέτως, σε ισχύ παραμένουν τόσο ο κανονισμός του ορίου των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις, όσο και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 πμ με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ.

Αναλυτικά, οι δραστηριότητες που κατεβάζουν ρολά έως τις 30 Σεπτεμβρίου είναι οι εξής:

-Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών
-Υπηρεσίες μπαρ, που παρέχονται από χορευτικό κέντρο
-Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ
-Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – καφωδείο
-Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – μπουάτ
-Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – ντισκοτέκ

Επισημαίνεται ότι το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του covid-19 θα πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους, με σκοπό να διαπιστώνεται η τήρηση των μέτρων.

Σημειώνεται ότι συγκριτικά με τις εισηγήσεις που έγιναν από τους αρμόδιους επιστήμονες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συναίνεσε σε όλες τις προτάσεις. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στον τομέα του Πολιτισμού. Ειδικότερα, υπό τον φόβο να υποστεί νέο μεγάλο πλήγμα ο κλάδος, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην μπει «λουκέτο» σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, αλλά να μειωθεί η πληρότητα (χωρίς όρθιους σε συναυλίες).

Ο πρωθυπουργός φέρεται, μάλιστα, να πραγματοποίησε συνομιλίες με επιχειρηματίες του κλάδου του Πολιτισμού, οι οποίοι του ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χώρος ήδη από το lockdown της περασμένης άνοιξης. Έτσι, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αφήσει το περιθώριο σε αυτές τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν, έστω και με μία μείωση στην πληρότητα.

Σύμφωνα με όσα είπε κατά την χθεσινή του ανακοίνωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα μισά σχεδόν ενεργά κρούσματα αφορούν στην Αττική. Αναλυτικότερα, από τα 4.089 ενεργά κρούσματα, τα 1.829 αφορούν στην πρωτεύουσα. Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως από την 1η Ιουλίου που άνοιξε ο τουρισμός, στις πύλες εισόδου εντοπίστηκαν 1.093 κρούσματα, ενώ έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι, σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να μπουν οριζόντια μέτρα και όχι ανάλογα με την περιοχή όπου υπάρχει υψηλό φορτίο. «Τα μέτρα στην Αττική δεν μπορεί να είναι κάθετα στους δήμους που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ο πληθυσμός κινείται και εκτός των δήμων αυτών, γι’ αυτό λαμβάνονται σε όλο το λεκανοπέδιο», είπε συγκεκριμένα.

Υπό αυξημένη εποπτεία και τα Τρίκαλα

Σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης τίθεται και η Περιφέρεια Τρικάλων από σήμερα το πρωί, στις 06:00 και για 14 ημέρες.

Κατά την περίοδο αυτή, θα ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα στην περιοχή:

-Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 το πρωί και

-ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε, επιπλέον, πως τα τοπικά lockdown θα συνεχιστούν όπου χρειαστεί.

Μέχρι αυτή την ώρα, πάντως, στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές ανήκουν οι:

-Περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
-Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Πάρου (συμπεριλαμβάνεται η Αντίπαρος)
-δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 310 νέα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας. Εξ αυτών, τα 197, δηλαδή περισσότερα από τα μισά εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Από αυτά τα 197, μόλις τα 24 αφορούν σε ταξίδι στο εσωτερικό, ενώ τα 7 σε γνωστές συρροές.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν:

-12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
-2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
-197 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
-22 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας
-15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας)
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
-9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
-6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
-6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Ανακοινώνουμε 310 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.730, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.2.433 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.901 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. 17 (25.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 175 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 313 θανάτους συνολικά στη χώρα (αργότερα, τη νύχτα έφτασαν τους 314 με έναν 85χρονο στην Μυτιλήνη να χάνει την ζωή του). 116 (37%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 6.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Οι μετρήσεις αυτές, που φέρνουν και πάλι την Αττική στην κορυφή του προβλήματος, όπως συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό, ενισχύουν την θέση των επιδημιολόγων για την ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης και επιπρόσθετων μέτρων.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ