• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Αυστηρός έλεγχος σε όσους επαναπατρίζονται- Βαριά «καμπάνα» σε όποιον παραβιάζει την καραντίνα

    • NewsRoom
    Χαρδαλιάς

    Νίκος Χαρδαλιάς


    Ήδη επιβλήθηκαν τα πρώτα τσουχτερά πρόστιμα όσων παραβίασαν την καραντίνα

    Συνεχίζονται στο αμείωτο οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού όσων Ελλήνων πολιτών έχουν «εγκλωβιστεί» σε χώρες του εξωτερικού και επιθυμούν να επιστρέψουν στην χώρα μας.

    Σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιχειρήσεις επαναπατρισμού όσων Ελλήνων πολιτών βρίσκονταν σε χώρες του εξωτερικού αδυνατώντας να επιστρέψουν στην Ελλάδα, εξαιτίας των μεταφορικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

    Αεροπλάνα και πλοία ναυλώνονται σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια να επιστρέψουν όσοι Έλληνες το επιθυμούν στην χώρα μας, από διάφορα κράτη, ευρωπαϊκά και μη.

    Χθες, Κυριακή, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο επαναπατρισμός Ελλήνων που έφτασαν από την Ιταλία στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Στα δύο λιμάνια, τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα, ενώ τους επιβάτες περίμενε ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, την Κυριακή, έφτασαν στην Αθήνα εργαζόμενοι και φοιτητές από Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Πράγα, Βελιγράδι, Τιφλίδα και Κίεβο.

    Την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πτήση επαναπατρισμού 80 Ελλήνων από το Μαρακές του Μαρόκου. Την επόμενη ημέρα Πέμπτη επέστρεψαν 13 άτομα από τα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας. 400 ήταν οι Έλληνες που επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν έκτακτες πτήσεις από την Ισπανία και την Πολωνία.

    Εργαζόμενοι και φοιτητές που είχαν εγγραφεί στους σχετικούς καταλόγους της κατά τόπο ελληνικής πρεσβείας έφτασαν στην Αθήνα. Πρόκειται για μία μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού, που αφορά σε περισσότερα από χίλια άτομα.

    Οι υπηρεσίες του υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν αναλάβει των συντονισμό των επιχειρήσεων, υπό την επίβλεψη του υφυπουργού, Νίκου Χαρδαλιά.

    Για τον σκοπό αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε στενή συνεργασία και διαρκή επαφή με τους ομολόγους του τις τελευταίες ημέρες, με στόχο να διευκολυνθούν οι επιστροφές και ο επαναπατρισμός των Ελλήνων πολιτών.

    Εκτός από την θερμομέτρηση σε όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες, πραγματοποιήθηκαν τεστ, ώστε να διαφανεί αν είναι ή όχι θετικοί στον κορονοϊό.

    Σημαντικό βήμα της όλης διαδικασίας αποτελεί η δέσμευση των επαναπατρισθέντων, μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, να παραμείνουν σε κατ’ οίκον αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του τεστ για τον κορονοϊό.

    Μάλιστα, όλοι όσοι επιστρέφουν στην χώρα, συμπληρώνουν ένα ειδικό έντυπο, στο οποίο περιλαμβάνονται στοιχεία ταυτότητας, πτήσης, λόγοι ταξιδιού, αλλά κυρίως τηλέφωνα και τόπος διαμονής.

    Μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν το εν λόγω έγγραφο, συμπληρωμένο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, στις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες, με την σειρά τους, τα μεταβιβάζουν στο «Κέντρο Πληροφόρησης» που λειτουργεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

    Στη συνέχεια, όσοι επιστρέφουν στην χώρα λαμβάνουν ένα δεύτερο έντυπο, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά οι οδηγίες και οι ενέργειες στις οποίες πρέπει ή δεν πρέπει να προβούν μέσα στις επόμενες 14 ημέρες της υποχρεωτικής καραντίνας.

    Η ευλαβική τήρηση αυτού του μέτρου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα των αρχών, γι’ αυτό και, μετά την επιστροφή των επαναπατρισθέντων στα σπίτια τους, τους γίνονται αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα ή ακόμη και επιτόπιες επισκέψεις στον τόπο διαμονής τους, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρούν την καραντίνα ως οφείλουν. Σημειώνεται ότι καθένας από όσους επιστρέφουν έχει προειδοποιηθεί για τυχόν τέτοιες ενέργειες, καθώς και για το πρόστιμο το οποίο θα κληθεί να καταβάλει σε περίπτωση παραβίασης της καραντίνας.

    Έπεσαν «βροχή» τα πρώτα τσουχτερά πρόστιμα

    Όπως έγινε γνωστό, ωστόσο, η καραντίνα εκ μέρους των επαναπατρισθέντων δεν έχει τηρηθεί στο ακέραιο, αφού οι Αρχές που πραγματοποίησαν τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους, διαπίστωσαν πως ορισμένοι εξ όσων επέστρεψαν από το εξωτερικό παραβίασαν την καραντίνα, στην οποία έπρεπε υποχρεωτικά να τεθούν.

    Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς χθες, Κυριακή, 13 πολίτες που ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν την καραντίνα, λόγω της άφιξής τους από το εξωτερικό, την παραβίασαν. Κατά συνέπεια, οι Αρχές τους επέβαλαν πρόστιμο, που αγγίζει τις 5.000 ευρώ.

    Ο υφυπουργός, μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παραβιάσεις της καραντίνας που εντοπίστηκαν από ελέγχους της αστυνομίας, τονίζοντας:

    «Σήμερα πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα -και θέλω να σταθώ σε αυτό- 217 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμπολίτες μας που έπρεπε και ήταν υποχρεωμένοι να βρεθούν σε καραντίνα, ερχόμενοι αεροπορικώς από διάφορους προορισμούς. Από το σύνολο των 217 ελέγχων σε όλη τη χώρα, εντοπίστηκαν 13 περιπτώσεις που βρέθηκαν είτε εκτός, είτε πέριξ της οικίας τους και όχι εντός αυτής. Στον καθένα από αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινικές διώξεις».

    «Αγαπητοί μου συμπολίτες, δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία και έξω στην κοινωνία για τη δική μας υγεία. Δεν πρέπει να επιτραπεί, οι λίγοι ανεύθυνοι να βλάψουν την πλειοψηφία των υπεύθυνων. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν το στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο. Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Ενισχύονται οι έλεγχοι από σήμερα με την απαγόρευση κυκλοφορίας

    Τονίζεται ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στο αμείωτο, ενισχυόμενοι μάλιστα, καθώς από σήμερα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, για την οποία προβλέπεται η συγκρότηση ειδικών ομάδων ελέγχου, για την εφαρμογή του μέτρου και την βεβαίωση παραβάσεων. Για το λόγο αυτό, έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες και εντολές από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας.

    Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο, έχει επιστρατευθεί από το Υπουργείο και η Πυροσβεστική. Παράλληλα με τις ομάδες των αστυνομικών, κλιμάκια πυροσβεστών σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως στις μεγάλες πόλεις, θα επιτηρούν πλατείες, πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους και, σε περίπτωση που αντιλαμβάνονται άτομα να κυκλοφορούν άσκοπα και χωρίς άδεια, θα ενημερώνουν την αστυνομία και την άμεση επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ και των άλλων προβλεπόμενων κυρώσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ