Στο μακρινό 1979 μια εκπληκτική ταινία βγαίνει στους κινηματογράφους. Κράμερ εναντίον Κράμερ με την Μέριλ Στριπ και τον Ντάστιν Χόφμαν. Ένα οικογενειακό δράμα, η διάλυση ενός γάμου που όμως έχει κι ένα παιδί μετατρέπεται σε σκληρή δικαστική μάχη πατέρα και μάνας για την επιμέλειά του.

Σαν ένα σίκουελ της ταινίας εκείνης που συγκλόνισε και γέμισε δάκρυα όσους την είδαν, Ολγα Κεφαλογιάννη και Μίνως Μάτσας βρίσκονται στις δικαστικές αίθουσες σε μια σφοδρή, τελικά, αντιπαράθεση για την επιμέλεια των δίδυμων παιδιών τους, ηλικίας περίπου 5 ετών.

1

Χθες στα δικαστήρια της Ευελπίδων παίχτηκε ένα ακόμη δύσκολο, σκληρό, συγκρουσιακό επεισόδιο ανάμεσα στο άλλοτε αγαπημένο ζευγάρι που πέρυσι χώρισε στο φόντο καταγγελιών για μοιχεία, για κακοποιητικές συμπεριφορές, για εγκατάλειψη συζυγικής στέγης, για αδιαφορία για τα παιδιά.

Ενας έρωτας που τέλειωσε άδοξα, όπως πολλοί άλλοι, ωστόσο που πλέον έχει μετατραπεί σε σήριαλ για την επιμέλεια και την ανατροφή των καρπών αυτού του έρωτα.

Χθες η δικαστική διαδικασία είχε δάκρυα, οργή και επαναφορά όλων των εκκρεμοτήτων της προσωπικής τους κρίσης στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής.

Η Ολγα Κεφαλογιάννη στο πρώτο δικαστήριο
Η Ολγα Κεφαλογιάννη στο πρώτο δικαστήριο

Και μπορεί η υπουργός Τουρισμού να μην ήταν παρούσα, αλλά οι δικηγόροι της φρόντισαν να κάνουν σαφές τις προθέσεις της.

Πλέον η υπόθεση έχει περάσει από τα απλά ασφαλιστικά μέτρα (που είχαν αποσυρθεί άλλωστε) σε μια εις βάθος αντιπαράθεση για τις βασικές παραμέτρους της καθημερινής ζωής και της ανατροφής των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η κ. Κεφαλογιάννη φέρεται να επιμένει στην αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών ενώ ο Μ. Μάτσας έχει ζητήσει συνεπιμέλεια και τακτική επικοινωνία με τα παιδιά, ώστε η σχέση του με αυτά να διατηρηθεί ενεργή.

Ενταση στην αίθουσα

Στη δικαστική αίθουσα ανέκυψαν στιγμές έντασης όταν συζητήθηκε το πώς θα διευθετηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, με εντάσεις που ξεπερνούσαν τη συνηθισμένη νομική αντιπαράθεση και άγγιζαν προσωπικά ζητήματα που αφορούν τη φροντίδα, το καθημερινό πρόγραμμα και τις ανάγκες των παιδιών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση κινήθηκε ακόμη και στην ανατροφή, την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών και το ποιοι και πώς ασχολούνται καθημερινά με αυτά.

Υπήρξαν αιχμές για τα παιδιά που μεγαλώνουν με νταντάδες όταν είναι με τον πατέρα και με αστυνομικούς όταν τα έχει η μητέρα αλλά και πώς η συνεχής μετακίνησή τους δεν κάνει καλό στην ανάπτυξή τους. Η υπουργός έχει προσφύγει κατά της πρωτόδικης απόφασης ζητώντας να αλλάξουν οι όροι της συνεπιμέλειας

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν οι δικηγόροι της Ολγας Κεφαλογιάννη κατέθεσαν αίτημα να εξετάσει το δικαστήριο τα παιδιά!

Η πρόεδρος του δικαστηρίου φέρεται να απόρησε με το αίτημα λέγοντας «τι να μας πουν τα παιδιά 4,5 ετών», αλλά δεσμεύτηκε ότι θα το σκεφτεί.

Μάρτυρες λένε ότι ο γνωστός μουσικοσυνθέτης δάκρυσε καθώς βρέθηκε σε έντονη συναισθηματική φόρτιση απορώντας για το αίτημα της πρώην συζύγου. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του έπεσαν και οι αιχμές για το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά. Με νταντάδες και με αστυνομικούς.

Τα όσα συνέβησαν χθες ήταν ένα ακόμη επεισόδιο στην κόντρα των δύο πρώην συζύγων.

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και διχαστικά στοιχεία της υπόθεσης ήταν η πρόσφατη ένταξη μιας τροπολογίας στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που αφορά τη συνεπιμέλεια και τις διαδικασίες αλλαγής δικαστικών αποφάσεων σε θέματα γονικής μέριμνας, ρύθμιση που σε μερικούς κύκλους χαρακτηρίστηκε «φωτογραφική» και σε άλλους απλώς διαχειριστικά αναγκαία.

Η διάταξη, που ψηφίστηκε ως μέρος νομοσχεδίου και προβλέπει ότι γονέας μπορεί να ζητήσει επανεξέταση υπόθεσης επιμέλειας σε πρώτο βαθμό ακόμη και όταν εκκρεμεί έφεση, χρησιμοποιήθηκε πρώτα από την ίδια την κ. Κεφαλογιάννη στην υπόθεσή της, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η πλευρά του Μ. Μάτσα κατέθεσε εξώδικο, στο οποίο τονίζει ότι είναι αξιοσημείωτο και πολιτικά επιζήμιο ότι η ίδια ήταν η πρώτη που έκανε χρήση της νέας διάταξης μετά την απόφαση που είχε προηγηθεί σχετικά με τη συνεπιμέλεια. Η κατηγορία του συνθέτη περιλαμβάνει αιχμές ότι η τροπολογία πέρασε σε νομοσχέδιο άσχετο με το οικογενειακό δίκαιο, γεγονός που ενίσχυσε την πολιτική διάσταση της υπόθεσης.

Το βαρύ κλίμα και η υποχώρηση

Αν και η κ. Κεφαλογιάννη αρνήθηκε ότι η νομοθετική ρύθμιση ήταν ειδική ή κατά παραγγελία για την υπόθεσή της, επιμένοντας ότι ψήφισε μαζί με άλλους 179 βουλευτές για μια γενική δυνατότητα που είναι στο καλό συμφέρον κάθε παιδιού, η αντιπαράθεση αυτή έφερε το θέμα στην καρδιά του δημόσιου πολιτικού διαλόγου.

Η ίδια μάλιστα, και προς τιμήν της, έχει δηλώσει αντίθετη στο νόμο για τη συνεπιμέλεια (τον οποίο δεν ψήφισε) γιατί δεν σκέφτεται τα παιδιά.

Οι πληροφορίες τότε έκαναν λόγο για βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση για την κ. Κεφαλογιάννη η οποία σε ένα υπουργικό συμβούλιο έμεινε περισσότερο στο ΜΜ και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό για το θέμα που προκαλούσε ζημιά και στην κυβέρνηση.

Τα πράγματα έδειχναν να εξομαλύνονται όταν η Ολγα Κεφαλογιάννη παραιτήθηκε από την αγωγή που είχε καταθέσει, έχοντας κάνει χρήση της επίμαχης διάταξης. Ετσι, οι δύο πλευρές έδωσαν ραντεβού χθες, στο Εφετείο.

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση του δικαστηρίου που έδινε τη συνεπιμέλεια και στους δύο είχε μετατρέψει τα παιδιά σε «βαλίτσα» που κάθε δύο ημέρες έφευγαν από το ένα σπίτι και πήγαιναν στο άλλο. Από το Κολωνάκι στο Ψυχικό και τούμπαλιν.

Μιλώντας στις αρχές Μαρτίου στη real news η υπουργός είχε πει: ««Δεν ξέρω τώρα, αν ένας πολιτικός είναι ωραίο να λέει ότι έχει δεχτεί άδικη κριτική, αλλά σίγουρα μπορώ να πω ότι ως μάνα έχω δεχτεί πάρα πολύ άδικη κριτική. Γιατί θέλω να πω ότι, όταν μία μητέρα ό,τι κάνει το κάνει για να προστατεύσει τα 4χρονα παιδιά της, νομίζω ότι αυτό θα ‘πρεπε να ‘ναι κάτι που θα ‘πρεπε να το σέβεται ο καθένας και θα ‘πρεπε να το αντιλαμβάνεται ο καθένας».

15 ημέρες μετά ο Μίνως Μάτσας σε δική του συνέντευξη «απαντούσε» εν μέρει στην πρώην σύζυγό του. «Τους δίνω όλη μου την αγάπη, είμαι παρών στην καθημερινότητά τους, είμαι δίπλα τους, τα στηρίζω. Θεωρώ ότι είμαι ο καλύτερος πατέρας του κόσμου. Έχω πάρει τεράστια μαθήματα από τα παιδιά μου, γιατί αν είσαι ανοιχτός για να μάθεις, είναι η απόλυτη πηγή γνώσης» ανέφερε ο Μίνως Μάτσας.

«Το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα από τα παιδιά μου είναι η καταπολέμηση του εγωισμού. Πια δεν μπορείς να είσαι όπως ήσουνα πριν. Πρέπει να μειώνεις τον εγωισμό σου όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί ο εγωισμός είναι ένας κακός σύμβουλος».

Το οικόπεδο στο Ψυχικό

Ένα άλλο σκέλος της ευρύτερης διαμάχης, που έχει πάρει κι αυτό δημοσιογραφική και κοινωνική διάσταση, αφορά τη συνεταιρική περιουσία του πρώην ζευγαριού. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί κατά το παρελθόν από το mononews, το πρώην οικογενειακό οικόπεδο στο Ψυχικό, που ανήκε 50%-50% και στους δύο, αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης τόσο για την αξιοποίησή του όσο και για το πώς τυχόν πώληση ή αλλαγή χρήσης θα επηρεάσει τη σχέση τους και τη θέση των παιδιών.

Αν και δεν πρόκειται για αντικείμενο της επιμέλειας το οικόπεδο έχει επανειλημμένα εμφανιστεί στα δημοσιεύματα ως παράγοντας πίεσης και διαπραγμάτευσης, τόσο ιδιωτικής όσο και δημόσιας, γεγονός που δείχνει πώς οι προσωπικές, οικονομικές και νομικές πτυχές μιας οικογενειακής διάλυσης εμπλέκονται βαθιά μεταξύ τους.

Το επόμενο κεφάλαιο αναμένεται να ξεδιπλωθεί στα δικαστήρια, όπου κάθε πλευρά θα κληθεί να υποστηρίξει όχι μόνο τη νομική της θέση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το συμφέρον των παιδιών, ένα ζητούμενο που στην καρδιά του έχει πολύ περισσότερα από όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Και ο Κράμερ εναντίον Κράμερ αποκτά ξανά πραγματική υπόσταση στα πρόσωπα δύο προβεβλημένων ανθρώπων. Όμως, δεκάδες άλλες καθημερινά αντιπαραθέσεις συζύγων για την επιμέλεια των παιδιών ίσως είναι πιο σκληρές, αλλά περνούν κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας.

Διαβάστε επίσης:

Όλγα Κεφαλογιάννη: Αίτημα στο Εφετείο να εξεταστούν τα παιδιά – Με λυγμούς ο Μίνως Μάτσας κατέθεσε ότι «τα παιδιά είναι ευτυχισμένα»
Μίνως Μάτσας: Θεωρώ ότι είμαι ο καλύτερος πατέρας του κόσμου (video)
Όλγα Κεφαλογιάννη: «Προτεραιότητα το συμφέρον των παιδιών μου»