• Κοινωνία

    Κορονοϊός: 35 νέα κρούσματα, συνολικά 530 – Στους 13 οι νεκροί

    • NewsRoom

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος,


    Στα 530 έφτασαν τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την νεώτερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

    Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν και καταγράφηκαν ακόμη 35 ασθενείς που νοσούν από τον COVID-19, ενώ τη ζωή τους έχασαν ακόμη 4 άτομα με τον συνολικό αριθμό να έχει φτάσει τους 13, από τους οποίους οι 11 είναι άνδρες και οι 2 γυναίκες.

    Ο 13ος νεκρός από κορονοϊό ήταν άνω των 80 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 76 έτη. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και μία γυναίκα άνω των 90 ετών, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

    Έχουν ελεγχθεί περίπου 8.000 δείγματα. Πιο αναλυτικά 95 ορίζονται ως «απροσδιόριστα» κρούσματα, που αφορούν δηλαδή σε πιθανή εγχώρια μετάδοση. Συνολικά 100 ασθενείς νοσηλεύονται, με τους 18 να είναι διασωληνωμένοι. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα. Το 79% έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

    12.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

    «Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων»

    Συγκινημένος μίλησε ο κ. Τσιόδρας για την ανάγκη να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους.

    «Σταματήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς. Σεβαστείτε τους νεκρούς», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

    Όπως σημείωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ:

    «Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων, παραμένουμε στις εκτιμήσεις των προβλέψεών μας. Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή θα είναι ανάλογη της προσπάθειάς μας και το αν θα τηρήσουμε τ μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία.

    Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που δεν σέβεται ηλικίες και κανείς δεν είναι 100% ασφαλής. Το ίδιο λέμε και για τη γρίπη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε έγκυρη και εγκεκριμένη θεραπεία. Ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε; Όλους. Αλλά αυτό είναι αδύνατον με έναν ταχύτατα μεταδιδόμενο ιό».

    «Απολύτως κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες»

    Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος  Χαρδαλιάς οι επόμενες εβδομάδες είναι απολύτως κρίσιμες.

    «Είναι στο χέρι όλων μας να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα. Η πλειοψηφία δείχνει ευθύνη, αλλά κάποιοι ακόμα και σήμερα δείχνουν ανευθυνότητα. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει ό,τι απαιτείται», δήλωσε ο ίδιος.

    «Να είστε σίγουροι ότι στο χρόνο που πρέπει θα λάβουμε όποια επιπλέον μέτρα πρέπει. Να μην χαθούν άνθρωποι, εξαιτίας της δικής μας απερισκεψίας, που θα μπορούσαν να μην είχαν νοσήσει, συνέχισε», τόνισε.

    Η επιχείρηση επαναπατρισμού συνεχίζεται με ειδικές έκτακτες πτήσεις από Μαδρίτη, Βαρσοβία, αλλά και ένα πλοίο έρχεται από την Ανκόνα. Αύριο δύο ακόμη πτήσεις από Ισπανία θα πραγματοποιηθούν, καθώς και από Πράγα, Κίεβο και Τιφλίδα.

    Σημείωσε ότι δίνεται έμφαση στις πτήσεις από Αγγλία και ότι γίνεται ιχνηλάτηση σε όσους επιστρέφουν.

    «Το τέλος του πολέμου είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουμε αν κάνουμε τις σωστές επιλογές», τόνισε.

    13 νεκροί από κορονοϊό στη χώρα μας

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, το πρωί του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, τη μάχη έχασαν ένας 84χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας, ένας 69χρονος στο «Αττικόν» και μια 94χρονη γυναίκα στην κλινική «Παπαμμακάριστος» στην Αθήνα. Όλοι είχαν υποκείμενα νοσήματα.

    Επιπλέον, μία γυναίκα 93 ετών, με σοβαρά προβλήματα υγείας, άφησε την τελευταία της πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Είχε επαφή με τους εκδρομείς που είχαν ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους.

    Νωρίτερα την Παρασκευή, ένας 76χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ενώ εξέπνευσε και ένας 80χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στην κλινική «Παμμακάριστος».



    ΣΧΟΛΙΑ