• Κοινωνία

    Κορονοϊός: 21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 352 συνολικά

    • NewsRoom
    Σωτήρης Τσιόδρας


    Όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, 21 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊου στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων του ιού στη χώρα στα 352. Από τα συνολικά κρούσματα, τα 51 είναι «ορφανά», ενώ 65 νοσηλεύονται από τους οποίους οι 9 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνομένοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Το 51% των κρουσμάτων είναι άνδρες. Σημειώνεται ότι το σύνολο των τεστ που έχουν γίνει είναι 4.300, από 4.000 χθες, δηλαδή τα 21 νέα κρούσματα προέκυψαν από 300 νέα τεστ. Εκκρεμούν 200 τεστ στα οποία ακόμη δεν έχουν βγει οι απαντήσεις.

    Tόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία της απομόνωσης και της αποχής από τις κοινωνικές επαφές, για να περιορίσουμε την εξάπλωσή του και όπως είπε το γεγονός ότι η Βρετανία ακολουθεί την πολιτική “ας το κολλήσουμε όλοι”, όσοι έρχονται από εκεί αποτελούν έναν ακόμη κίνδυνο εξάπλωσης.

    Σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος Δημόσιας Υγείας, σημείωσε, ότι αυτό ενισχύεται με πρόσθετα κονδύλια και με ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη, το Υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και θα ενισχυθεί με επιπλέον 70 εκ. ευρώ για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.

    Οι προσλήψεις έχουν ήδη αρχίσει, έχουν ήδη γίνει 950 προσλήψεις και εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Στο μεταξύ, ύστερα από εντατική προετοιμασία, μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό.

    Όπως είπε, “αποφασίστηκε ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ διατίθεται επιχειρησιακά στο Ε.Σ.Υ. για τη νοσηλεία περιστατικών από το νέο κορονοϊό, όπως και το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» που ήδη λειτούργησε σήμερα. και μια πτέρυγα του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19.

    Ακόμη, κατόπιν συμφωνίας με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, το ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Attica στην Ελευσίνα, δεσμεύεται για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με τη νέο νόσο.

    Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων φέρει την ευθύνη της επιστημονικής και λειτουργικής διαχείρισης του κέντρου” σημείωσε.

    Στην ενημέρωση, συμμετείχε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση και οι συνέπειες στις ευπαθείς ομάδες, αλλά τόνισε και τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Μάλιστα έκανε έκκληση να προηγείται η ατομική ευθύνης σε κάτι που ακολούθως επιβάλλεται, και να απομονώνονται όλοι που έρχονται από το εξωτερικό, για 14 ημέρες.

    Εξήγγειλε και νέα μέτρα, όπως την αναστολή λειτουργίας από Τετάρτη των εμπορικών καταστημάτων με εξαίρεση τα καταστήματα που σχετίζονται με την αλυσίδα τροφοδοσίας τροφίμων. Εξαιρούνται τράπεζες, συνεργεία, courrier, petshops, ενώ το ωράριο των σουπερμάρκετ επεκτείνεται από τις 7πμ μέχρι τις 10 μμ.

    Επίσης υποχρεώνονται σε κατ οίκον περιορισμό 14 ημερών, όσοι έρχονται από το εξωτερικό, ενώ ανακοινώθηκε η αναστολή της εφαρμογής του δακτυλίου.

    Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς είπε οι αποφάσεις βασίζονται στα καθημερινά δεδομένα μετά από τηλεδιασκέψεις με τους ομολόγους του σε όλη την Ευρώπη, και λαμβάνονται σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.

    “Τον ιό δεν τον σταματάνε τα σύνορα, και μόνο η ατομική ευθύνη μπορεί να βοηθήσει, περισσότερο από τα μέτρα”, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.



    ΣΧΟΛΙΑ