• Κοινωνία

    Κοροναϊός: Κηρύχθηκε επίσημα παγκόσμια απειλή – «Μην πηγαίνετε»


    Τρομακτικές διαστάσεις για όλο τον πλανήτη λαμβάνει μέρα με τη μέρα ο κοροναϊός

    Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων του κοροναϊού, με τον πλανήτη να βρίσκεται πλέον σε συναγερμό και τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι εξελίξεις αυτές θα έχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες.

    Σημαντική είναι η αύξηση των θυμάτων του κοροναϊού σε καθημερινή βάση, αφού πλέον οι νεκροί φτάνουν τους 213, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στους ασθενείς να είναι χιλιάδες και να έχουν εξαπλωθεί πλέον σε όλο τον πλανήτη.

    Ο ΠΟΥ αναγνώρισε επίσημα τον κοροναϊό ως παγκόσμια απειλή

    Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), βλέποντας τη ραγδαία εξάπλωση του ιού, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει εμφανιστεί σε 18 χώρες, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο ΠΟΥ αποφάσισε να κηρύξει τον κοροναϊό ως παγκόσμια απειλή και να σημάνει συναγερμό. Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρινε ότι ο κοροναϊός αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι είναι «ένα εξαιρετικό γεγονός, που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας, η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση. Η ταχεία εξάπλωση της επιδημίας αποτελεί κρίση δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

    Ο επικεφαλής του οργανισμού, μάλιστα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αιτία για την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης δεν είναι όσα συμβαίνουν στην Κίνα, αλλά αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες.

    Η επίσημη αναγνώριση του κοροναϊού ως παγκόσμια απειλή από τον ΠΟΥ φέρει μαζί της μία σειρά από άλλα γεγονότα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι άμεση ήταν η αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που έκανε λόγο για «αρνητικές οικονομικές συνέπειες» στο πρώτο τρίμηνο του 2020, για την παγκόσμια οικονομία.

    Ύποπτο περιστατικό στην Θεσσαλονίκη

    Σημειώνεται, επιπλέον, ότι συναγερμός σήμανε χθες και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, όταν ένας 62χρονος Έλληνας, που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Ουχάν, εμφανίστηκε μόνος του, θέλοντας να εξεταστεί για το ενδεχόμενο να έχει νοσήσει από τον κοροναϊό. Ο 62χρονος μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ για τις απαραίτητες εξετάσεις. Ωστόσο, μετά τις εξετάσεις που υποβλήθηκε, σήμανε λήξη συναγερμού, καθώς οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές και ο άνδρας δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

    Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο άνδρας ήταν για μέρες άρρωστος και, ακούγοντας την κατάσταση με τον κοροναϊό, πήγε στο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί, όπου τελικά αποδείχθηκε πως δεν είχε μολυνθεί από τον ιό.

    Αυξάνονται θάνατοι και κρούσματα σε όλο τον κόσμο

    Παρά την ολοένα και αυξανόμενη λίστα των θυμάτων, αλλά και των κρουσμάτων του κοροναϊού, η Κίνα εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση της εξάπλωσης στην χώρα, την ίδια ώρα που μόνο χθες 43 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 9.692.

    Αυξητική τάση παρουσιάζουν επίσης και τα κρούσματα εκτός Κίνας. Όπως έγινε γνωστό, οι ασθενείς που έχει επιβεβαιωθεί ότι νοσούν από τον κοροναϊό ξεπερνούν πλέον τους 100, ενώ τα κράτη παίρνουν όποιο μέτρο κρίνεται απαραίτητο, βάζοντας τους ασθενείς σε καραντίνα, ώστε να μην μεταδώσουν τον ιό.

    Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί η δράση του ιού, καθώς οι αποκλεισμένες περιοχές στην Κίνα ναι μεν εμποδίζουν τη ραγδαία εξάπλωση του ιού στο εξωτερικό, αλλά καθιστούν ανήμπορους τους ντόπιους κατοίκους να προφυλαχτούν.

    Συνεχίζονται οι κρατικές αποστολές επαναπατρισμού ξένων πολιτών που βρίσκονται στην Ουχάν

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πτήσεις που δρομολογούν τα κράτη για να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Ουχάν και την Κίνα γενικότερα. Δύο νέες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν, προερχόμενες από Αγγλία και Γαλλία, με 200 επιβάτες έκαστη. Οι επιβάτες των δύο πτήσεων, φτάνοντας στα κράτη προέλευσής τους θα τεθούν σε καραντίνα για διάστημα δύο εβδομάδων.

    Πιο συγκεκριμένα, η γαλλική αποστολή απογειώθηκε στις 07:07 [τοπική ώρα· 01:07 ώρα Ελλάδας] με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας. Το μεταγωγικό αναμένεται να προσγειωθεί έπειτα από περίπου δωδεκάμισι ώρες στην Ιστρ (νοτιοανατολική Γαλλία), διευκρίνισε στους ανθρώπους που επιβιβάστηκαν σε αυτό μέλη επίσημης γαλλικής αντιπροσωπείας. Οι επιβάτες του μεταγωγικού θα τεθούν, κατόπιν, σε περιορισμό για 14 ημέρες σε κέντρο διακοπών στο Καρί λε Ρουέ, κοντά στη Μασσαλία.

    Tο πρωί της Παρασκευής αναμένεται να φτάσει σε βρετανικό έδαφος και η έκτακτη πτήση που μεταφέρει Βρετανούς πολίτες από την κινεζική πόλη Ουχάν. Tο αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Brize Norton της περιοχής της Οξφόρδης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, επιβεβαίωσε ότι διασφαλίστηκε η αναχώρηση της πτήσης.

    Οι επιβάτες αναμένεται να μεταφερθούν σε νοσοκομείο στο Γουίραλ (κοντά στο Λίβερπουλ) όπου θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους, προκειμένου να νοσηλευτούν εάν αναπτύξουν κάποιο από τα συμπτώματα του κοροναϊού.

    Οι επιβάτες θα βρίσκονται, εξάλλου, υπό παρακολούθηση στη διάρκεια της πτήσης τους από στρατιωτικούς γιατρούς που θα βρίσκονται στο αεροπλάνο.

    Από την άλλη, στην Γερμανία επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη κρούσμα, στην ίδια εταιρία όπου βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με τον κοροναϊό άλλα τέσσερα άτομα. «Αυτό αφορά σε έναν εργαζόμενο στην εταιρεία Στάρνμπεργκ, στην οποία εργάζονται οι τέσσερις άλλοι νοσούντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του γερμανικού κρατιδίου, προσθέτοντας πως επιπλέον πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες αργότερα την Παρασκευή.

    Τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν επίσης σε Ινδία, Φιλιππίνες, Ιταλία.

    Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Ρώμη επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα κοροναϊού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. Πρόκειται για δύο Κινέζους τουρίστες οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι της Ιταλικής πρωτεύουσας. Το δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμειναν οι δύο τουρίστες έχει σφραγιστεί και μπορεί να υποβληθούν σε εξετάσεις άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Παράλληλα, ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η Ιταλία διακόπτει τις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Κίνα.

    «Δεν είμαστε απροετοίμαστοι. Το νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Σπαλαντσάνι της Ρώμης στο οποίο μεταφέρθηκαν οι δυο Κινέζοι τουρίστες, στον τομέα του αποτελεί πραγματική Βίβλο. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δημιουργηθεί πανικός και τεράστια κοινωνική ανησυχία», δήλωσε ο Κόντε, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαπιστωθεί με ποια άτομα μπορεί να ήρθαν σε επαφή, κατά την παραμονή τους στην Ιταλία, οι δυο τουρίστες που νοσούν, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κίνδυνος μετάδοσης.

    «Είμαι αισιόδοξος ότι τα περιστατικά αυτά θα είναι μεμονωμένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. «Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο. Το ότι διαγνώσθηκαν τα δυο αυτά περιστατικά είναι αρκετά φυσικό, από την στιγμή που στην Ευρώπη, συνολικά, έχουμε ήδη δέκα κρούσματα» δήλωσε, από την μεριά του, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Ο διευθυντής, τέλος, του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι, Τζουζέπε Ιπόλιτο, πρόσθεσε ότι «οι δυο Κινέζοι τουρίστες στους οποίους διαγνώστηκε ο κοροναϊός έχουν τεθεί σε απομόνωση και η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους είναι καλή».

    Παράλληλα, αρνητικά τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν, στην Ιταλία, δυο Κινέζοι τουρίστες που επιβαίνουν σε κρουαζιερόπλοιο. Το κρουαζιερόπλοιο Costa Smeralda της εταιρείας Costa Crociere, με έξι χιλιάδες επιβάτες, προς το παρόν, παραμένει μπλοκαρισμένο στο λιμάνι της Τσιβιταβέκια, βόρεια της Ρώμης. Οι ιταλικές αρχές δεν έδωσαν το αναγκαίο «πράσινο φως» για την αποβίβαση των τουριστών, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού αποκλειστεί με βεβαιότητα το ενδεχόμενο μετάδοσης του κοροναϊού.

    Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων

    Παρακολουθώντας την αρνητική και ανεξέλεγκτη, προς το παρόν, εξέλιξη της εξάπλωσης του κοροναϊού, πολλές είναι οι αεροπορικές εταιρείες που προχωρούν σε ακύρωση των προγραμματισμένων πτήσεών τους προς Κίνα.

    Η αεροπορική εταιρία Turkish Airlines αποφάσισε να αναστείλει, έως τις 9 Φεβρουαρίου, τις πτήσεις της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Την ανακοίνωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπιλάλ Εκσί. Ο Εκσί τόνισε πως, για τις επόμενες δέκα ημέρες, δεν θα γίνουν οι πτήσεις προς Πεκίνο, Γκουανγκτσόου, Σανγκάη και Σιάν, μετά και την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για παγκόσμιο συναγερμό. Το ίδιο αποφάσισαν και οι Βρετανικές αερογραμμές, που ακύρωσαν τις πτήσεις για Πεκίνο και Σαγκάη, αλλά και η Air France, ενώ και η πρεσβεία των ΗΠΑ θα αδειάσει λόγω του κοροναϊού.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Μην πηγαίνετε»

    Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άλλαξε την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει προς τους Αμερικανούς πολίτες. Ενώ η αρχική οδηγία συνιστούσε στους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια προς την Κίνα, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, η νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε προτρέπει τους Αμερικανούς να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, αυξάνοντας παράλληλα κατά μία βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού.

    «Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που υπενθυμίζει επίσης ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών.Οι Αμερικανοί που «βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης να αναβάλλει τα ταξίδια προς την Κίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε εξάλλου στη βαθμίδα 4 της κλίμακας, το υψηλότερο, όπου κατατάσσονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν. Η Ουάσινγκτον είχε ήδη αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τη Δευτέρα, καλώντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην Κίνα.

    Αναβάλλονται μεγάλες εκδηλώσεις – Τεράστια οικονομική ζημιά για την Κίνα

    Την ίδια ώρα, αναβολή παίρνουν και μεγάλες αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν στην Κίνα, υπό τον φόβο ότι σε τοποθεσίες που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο είναι επίφοβο ότι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό πολύ εύκολα και γρήγορα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στην Κίνα επρόκειτο να γίνει η μεγαλύτερη διοργάνωση του στίβου για φέτος, πλην των Ολυμπιακών Αγώνων, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Η διοργάνωση θα φιλοξενούνταν τον Μάρτιο στην πόλη Νανζίνγκ, αλλά η Παγκόσμια ομοσπονδία αποφάσισε να την αναβάλει και να την φιλοξενήσει στην ίδια πόλη το 2021.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ακυρώνεται μία τόσο μεγάλη διοργάνωση στον στίβο για τέτοιο λόγο, με την πόλη να χάνει τεράστια έσοδα, καθώς αναμένονταν αποστολές από όλο τον κόσμο. Όπως είναι αναμενόμενο, η οικονομική ζημιά που έχει προκύψει από τον κοροναϊό για την Κίνα είναι τεράστια και προέρχεται από πολλές πλευρές, τόσο από την ακύρωση εκδηλώσεων μεγάλου βεληνεκούς, όσο και από την ακύρωση πτήσεων.

    Η οικονομική ζημιά, μάλιστα, δεν σταματά εκεί, αφού γνωστή έγινε και η απόφαση μεγάλων εταιρειών, όπως η ΙΚΕΑ, να κλείσουν τα υποκαταστήματα που φιλοξενούνται στην Κίνα, εξαιτίας του κοροναϊού.

    Το ΔΝΤ προειδοποιεί για παγκόσμια οικονομική ζημιά

    Όπως εκτιμά το ΔΝΤ, η Κίνα δεν θα είναι η μοναδική χώρα που θα πληγεί οικονομικά από την εξάπλωση του κοροναϊού, αλλά σταδιακά η οικονομική ζημιά θα εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η εξάπλωσή του θα προκαλέσει σοβαρές «αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, το πρώτο τρίμηνο του 2020».

    «Οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο. Η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση είναι τα στοιχεία που πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών, αν βρεθούν μπροστά σε μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία της.



    ΣΧΟΛΙΑ