• Κοινωνία

    Κοροναϊός: Οι πρώτοι νεκροί στο Diamond Princess – Εξαπλώνεται με πιο αργούς ρυθμούς ο ιός

    • NewsRoom


    Ξεκίνησε να μετρά θύματα το αποκλεισμένο κρουαζιερόπλοιο

    Δύο από τους εγκλωβισμένους για εβδομάδες επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess έχασαν τη ζωή τους, νικημένοι από την επιδημία του κοροναϊού. Σύμφωνα με την Japan Times, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για δύο ηλικιωμένους, περίπου 80 ετών, που είχαν νοσήσει από τον ιό και άφησαν τελικά την τελευταία τους πνοή, με αποτέλεσμα να αποτελούν τα πρώτα θύματα του φονικού ιού εντός του κρουαζιερόπλοιου.

    Την είδηση έκανε γνωστή και το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, που διευκρίνισε επίσης ότι το κρουαζιερόπλοιο παραμένει σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

    Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα που έχουν εξακριβωθεί μέσα στο κρουαζιερόπλοιο αγγίζουν πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα 621, εκ των συνολικά 3.700 επιβαινόντων. Παράλληλα, εκτός από τους δύο ηλικιωμένους που έχασαν τη ζωή τους, σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται ακόμη 28 περιπτώσεις εκ των 621 συνολικά ασθενών.

    Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών από τον κορωναϊό ολοένα και μεγαλώνει, ωστόσο αισιόδοξη είναι η μείωση κατά πολύ των νέων κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της χώρας, άλλα 114 άτομα απεβίωσαν ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, με τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα να ανέρχεται πλέον στους 2.118. Παράλληλα, άλλοι δέκα έχουν πεθάνει εκτός χώρας, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων στα 2.128.

    Από την άλλη, τα νέα κρούσματα περιορίζονται αισθητά. Ενδεικτικά, χθες υπήρξαν μόλις 394, δηλαδή πάνω από 1.000 λιγότερα σε σχέση με 24 ώρες πριν, που είχαν καταγραφεί συγκεκριμένα 1.693 νέα κρούσματα. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε έτσι σε 74.576 στην ηπειρωτική Κίνα.

    Στην επαρχία Χουμπέι συγκεκριμένα, που αποτελεί το επίκεντρο της κρίσης, αναφέρθηκαν 108 νέοι θάνατοι, οι 88 εκ των οποίων καταγράφηκαν στην Ουχάν, την πρωτεύουσά της. Επιπλέον, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, από έναν θάνατο κατέγραψαν οι αρχές στις επαρχίες Χεμπέι, Σαγκάη, Φουτζιάν, Σαντόνγκ, Γιουνάν και Σαανσί.

    Θετική εξέλιξη αποτελεί, ακόμη, ότι, σύμφωνα με τις αρχές, 16.155 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν, ενώ ο αριθμός αυτός με τους ασθενείς από το εξωτερικό, ανεβαίνει στους 16.433 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, συνολικά, υπήκοοι από 30 χώρες έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό.

    Παρ’ όλες τις πιο αισιόδοξες ενδείξεις, οι αριθμοί κρουσμάτων και θυμάτων του κοροναϊού εξακολουθούν να προκαλούν έντονο προβληματισμό. Συνολικά, κρούσματα του κοροναϊού έχουν εντοπιστεί σε 30 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Περί τους 75.736 ανθρώπους από όλο τον κόσμο έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό, ενώ 2.128 είναι αυτοί που έχουν χάσει τη ζωή τους. Επιπροσθέτως, από τα 75.000 και πλέον κρούσματα, τα 12.064 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 16.433 έχουν γίνει καλά και έχουν πάρει εξιτήριο.

    Νέα στοιχεία για την «συμπεριφορά» του ιού ανατρέπουν την αντιμετώπισή του

    Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που αποτυπώνονται στην τελευταία έκθεση των υγειονομικών υπηρεσιών της Κίνας, ο ιός δείχνει να συμπεριφέρεται περισσότερο σαν ιός γρίπης και λιγότερο σαν ιός της οικογένειας SARS. Αν κάτι τέτοιο εξακριβωθεί, ενδεχομένως να ανατρέψει όλον τον σχεδιασμό για την αντιμετώπισή του. Σε κάθε περίπτωση, το ανατρεπτικό αυτό σενάριο αποδεικνύει την άγνοια των επιστημόνων για τον νέο κοροναϊό, την ίδια ώρα που η προσπάθεια για την εύρεση ενός φαρμάκου συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

    Ακολουθεί ο πίνακας με τα επίσημα στοιχεία του worldometers.info των κρουσμάτων και θυμάτων του κοροναϊού, σε όλες τις χώρες που αυτός έχει κάνει την εμφάνισή του:



    ΣΧΟΛΙΑ