• Κοινωνία

    Κοριοί: Τι συνέβη στο ξενοδοχείο στη Νέα Μάκρη – Τα βασικά μέτρα προστασίας

    Κοριοί παντού και ανησυχία για το ξενοδοχείο

    Κοριοί παντού και ανησυχία για το ξενοδοχείο


    Η αποκάλυψη για «εισβολή» κοριών και στην Αθήνα κι ότι γνωστό παραλιακό ξενοδοχείο στη Νέα Μάκρη, αναγκάστηκε να κλείσει ολόκληρη πτέρυγά του, έχει προκαλέσει σοκ. Η ανησυχία των πολιτών είναι μεγάλη καθώς η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας είχε πολύ καιρό να ασχοληθεί με ένα τέτοιο θέμα. Ομως, η εμφάνιση κοριών σε Παρίσι και Λονδίνο αρχικά και τώρα και στην Ελλάδα, είναι ασφαλώς ένα ανησυχητικό φαινόμενο.

    Την αποκάλυψη για το ξενοδοχείο με τους κοριούς έκανε ο πρόεδρος Εργαζομένων Επισιτισμού, Γιώργου Χοτζόγλου, επικαλούμενος υπάλληλο που έκανε τη σχετική καταγγελία πιθανότατα γιατί είδε πελάτη που τσιμπήθηκε από το έντομο.

    Σε επικοινωνία που είχε η εκπομπή LIVE NEWS με το ξενοδοχείο, οι υπεύθυνοι διαψεύδουν την ύπαρξη τέτοιου κρούσματος στις εγκαταστάσεις του. Οι επαγγελματίες του κλάδου συστήνουν ψυχραιμία, καθώς όπως λένε λαμβάνουν όλα τα μέτρα υγιεινής.

    Πάντως, σύμφωνα με τις καταγγελίες στο ξενοδοχείο υπήρξε μεγάλη αναστάτωση, άμεσα μεταφέρθηκαν οι πελάτες σε άλλα δωμάτια, η εν λόγω πτέρυγα απολυμάνθηκε και πλέον βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν εξάπλωση τους.

    Σημειώνεται ότι το εν λόγω ξενοδοχείο φιλοξενεί συχνά τουρίστες από τη Γαλλία. Πιθανολογείται ότι Γάλλοι τουρίστες μπορεί να μετέφεραν τους κοριούς στο εν λόγω ξενοδοχείο.

    «Κάποιο ρούχο, κάποια αποσκευή είχε τα αυγά τους ή τα ίδια τα έντομα και μεταφέρθηκαν έτσι στο ξενοδοχείο» σημείωσε ο κ. Χοτζόγλου. «Οι ξενοδόχοι αλλάζουν συνεχώς τα στρώματα τους και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε επίσης.

    Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας πρόσφατα στο Mega είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει λόγος πανικού στην περίπτωση μιας εισβολής των κοριών.

    «Εκτός από την σπάνια περίπτωση να έχει κάποιος αλλεργία στον κοριό, ο κοριός είναι αισθητικό πρόβλημα, τοπικά δερματολογικό, δεν μεταδίδει νοσήματα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθουμε μία νόσο αν μας τσιμπήσουν κοριοί, είναι μόνο μία ταλαιπωρία αισθητική. Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «ταξιδέψουν» οι κοριοί από τη Γαλλία, δεν είναι πρόβλημα για τη δημόσια υγεία ο κοριός, είναι ένα τοπικό φαινόμενο στο δέρμα».

    Ποια είναι τα σημάδια της εισβολής κοριών;

    Για μερικούς ανθρώπους, σπυράκια με φαγούρα και εξανθήματα που εμφανίζονται στο δέρμα είναι το πρώτο σημάδι ότι έχουν δαγκωθεί από κοριό. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν αρκεί να βασιζόμαστε σε αυτό ως τη μόνη επιβεβαίωση μιας προσβολής, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στα δαγκώματα. Ενώ τα τσιμπήματα προκαλούν ερεθισμό του δέρματος, συνήθως δεν οδηγούν σε άλλα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας.

    Τα τσιμπήματα κοριών μπορεί επίσης να παρουσιαστούν ως πληγές που προκαλούνται από άλλα έντομα, σύμφωνα με το Enviromental Protection Agency (EPA), καθιστώντας μια προσβολή πιο δύσκολο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, δίνοντας στα ζωύφια περισσότερο χρόνο για αναπαραγωγή.

    Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν περιττώματα που μπορεί να μοιάζουν με σκοτεινές κηλίδες. Αυτά μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε έχει βρεθεί ένας κοριός, συμπεριλαμβανομένων χαλιών και στρωμάτων. Το EPA συνιστά να ελέγχετε τα κλινοσκεπάσματα για λεκέδες, αυγά και μικροσκοπικά τσόφλια αυγών, μαζί με περιβλήματα κελυφών που είναι συνήθως ανοιχτό κίτρινο.

    Χρειάζονται 12′ για να τραφούν

    Δεν μπορούν να πετάνε ή να πηδούν και τυπικά δεν μπορούν να κατοικήσουν στο ανθρώπινο σώμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απλά τρέφονται και φεύγουν.
    Εάν είστε αρκετά τυχεροί, ένας κοριός θα τελειώσει το γεύμα του (μπορεί να διαρκέσει από τρία έως και 12 λεπτά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος) και θα ξανακρυφτεί. Εάν δεν έχει τελειώσει, είναι πιθανό να το πάρετε μαζί σας.

    Οι κοριοί ευδοκιμούν τους θερμότερους μήνες του χρόνου όταν είναι πιο δραστήριοι, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Ελέγχου Παρασίτων. Αλλά τα κτίρια με ελεγχόμενη θερμοκρασία χρησιμεύουν επίσης ως βιότοπος όπου τα έντομα μπορούν να επιβιώσουν όλο το χρόνο.

    Είναι πιο διαδεδομένα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου υπάρχει ταχεία εναλλαγή των κατοίκων, όπως πολυκατοικίες, ξενώνες και κατασκηνώσεις διακοπών. Τα τελευταία χρόνια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, βιβλιοθήκες, φυλακές και γραφεία από το Λονδίνο έως τη Νέα Υόρκη έχουν αναφέρει κρούσματα.
    Από πού προέρχονται;
    Η εισβολή από κοριούς δεν αποτελεί αντανάκλαση κακής υγιεινής, σημειώνουν οι ειδικοί. Τα κρούσματα ξεκινούν συνήθως από ένα άτομο που έχει έρθει σε επαφή με τα έντομα μέσω ταξιδιού ή έκθεσης σε αντικείμενα που έχουν μολυνθεί.

    Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η προσβολή από κοριούς στα ανθρώπινα περιβάλλοντα «έχει αυξηθεί δραστικά», σύμφωνα με το Diagnostics, ένα διεθνές περιοδικό για την ιατρική διάγνωση.

    Πώς μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε;

    Η αντιμετώπιση των κοριών είναι μια «σύνθετη» διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως μήνες, λέει το Enviromental Protection Agency. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν ειδική βοήθεια ανάλογα με την έκταση της προσβολής.

    «Η πιθανότητα επιτυχίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσους κοριούς έχετε, πόση ‘ακαταστασία’ είναι διαθέσιμη για κρυψώνες και εάν οι γείτονές σας έχουν κοριούς», ανέφερε το πρακτορείο.

    Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

    Το πλύσιμο των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων που έχουν εκτεθεί σε κοριούς είναι ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας εκρίζωσης. Η στροφή του στεγνωτηρίου σε υψηλή θερμοκρασία για 30 έως 45 λεπτά είναι αυτό που οι ειδικοί θεωρούν ως θανατική ποινή για τα έντομα.

    Το στεγνό καθάρισμα μπορεί επίσης να είναι ένα άλλο μέσο για να σκοτώσετε τα έντομα. Ο καθαρισμός με ατμό με τουλάχιστον 130 βαθμούς (54 βαθμοί Κελσίου) μπορούν να βοηθήσουν στην περιποίηση χαλιών, σανίδων, κουφωμάτων κρεβατιού και άλλων επίπλων.

    Το EPA συνιστά την αφαίρεση μολυσμένων αντικειμένων και την τοποθέτησή τους σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα μέχρι να μπορέσουν να απολυμανθούν.

    Αντικείμενα που δεν μπορούν να απολυμανθούν, προσθέτει, θα πρέπει να σφραγίζονται για έως και ένα χρόνο για να διασφαλιστεί ότι τυχόν ενεργά έντομα είναι νεκρά.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το Diagnostics, μία από τις προκλήσεις στον έλεγχο των κοριών μπορεί να είναι η αντοχή σε ορισμένες κατηγορίες εντομοκτόνων. Η προσπάθεια να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μόνοι σας αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της μόλυνσης σε άλλα δωμάτια, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Ελέγχου Παρασίτων, αν και σημειώνει ότι η πλήρης εξόντωση είναι δαπανηρή και ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

    Πρέπει να τονιστεί επίσης πως δεν είναι όλες οι προσβολές κοριών ίδιες. Σύμφωνα με τους ειδικούς ορισμένες μπορούν να έχουν λιγότερο από 50 κοριούς. Σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχουν χιλιάδες.

    Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τους κοριούς. Περιλαμβάνουν την τοποθέτηση αποσκευών σε άλλο δωμάτιο και όχι στο κρεβάτι ή σε κοντινά έπιπλα.

    Ο έλεγχος των καθισμάτων και των κρεβατιών για σημάδια από κοριούς προτού καθίσετε ή ξαπλώσετε είναι μια άλλη προληπτική τεχνική. Το EPA συνιστά να μετατρέψετε το κρεβάτι σας «ένα νησί», να το έχετε τουλάχιστον έξι ίντσες μακριά από τον τοίχο και να μην αφήνετε τα καλύμματα να κρέμονται στο πάτωμα.

     

    Διαβάστε επίσης:

     

    Είναι οι κοριοί μια νέα διεθνής απειλή;
    Κοριοί… εφιάλτης: Η ιστορία δύο τουριστών που έχουν δαγκωματιές σε όλο το σώμα τους – video



    ΣΧΟΛΙΑ