• Κοινωνία

    Κόμπι Μπράιαντ: «Τρομακτικό το πεδίο του ατυχήματος» – Το στοιχείο που λύνει το μυστήριο (video)

    • NewsRoom

    To συγκινητικό σκίτσο του photoshop artist Νίκου Σταμάτη για τον Κόμπι Μπράιαντ και την κόρη του


    Ταυτοποιήθηκε η σωρός του μεγάλου αθλητή του ΝΒΑ

    Ολοκληρώνονται σταδιακά οι έρευνες στον τόπο του μοιραίου δυστυχήματος της συντριβής του ελικοπτέρου όπου επέβαιναν ο πρώην άσσος του NBA, Κόμπι Μπράιαντ, με την 13 ετών κόρη του, Τζιάνα και 7 ακόμη άτομα.

    Η χθεσινή ημέρα των ερευνών ήταν ίσως η τραγικότερη και η δυσκολότερη για τους ειδικούς που βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας, καθώς χθες ανασύρθηκαν και οι 9 σωροί των επιβαινόντων και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία της ταυτοποίησης από τους ιατροδικαστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σφοδρότητα της σύγκρουσης του ελικοπτέρου με το έδαφος, αλλά και η πυρκαγιά που ακολούθησε από την αυτοανάφλεξη κατέστησε εξαιρετικά δύσκολη την αναγνώριση των σωμάτων, ή ότι είχε απομείνει από αυτά.

    Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι χθες είχαν ταυτοποιηθεί μόνο τρεις από τις 9 συνολικά σωρούς και συγκεκριμένα αυτές του πιλότου, Άρα Τζορτζ Ζομπαγιάν, της 45χρονης Σάρα Τσέστερ, προπονήτριας και του 56χρονου προπονητή του μπέιζμπολ, Τζον Αλτομπέλι. Οι υπόλοιπες σωροί δεν είχε καταστεί εφικτό να εντοπιστούν. Αργότερα, ωστόσο, η ομάδα των ιατροδικαστών που ανέλαβε την υπόθεση προχώρησε στην ταυτοποίηση της σωρού του μεγάλου αθλητή του μπάσκετ, ταυτοποίηση η οποία, όπως έγινε γνωστό, έγινε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσω των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων αναγνωρίστηκαν και οι άλλες 3 σωροί των επιβαινόντων.

    Οι ερευνητές εργάζονται ακόμα για να ταυτοποιήσουν τους υπόλοιπους πέντε νεκρούς. Ανάμεσά τους, χωρίς ταυτοποίηση παραμένει και η 13χρονη κόρη του Μπράιαντ, Τζιάνα.

    Το στοιχείο που λύνει το μυστήριο…

    Την ίδια ώρα, ένα στοιχείο που ανακαλύφθηκε οδηγεί στις πρώτες σαφείς εκτιμήσεις, αναφορικά με τα αίτια του δυστυχήματος. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές που έσπευσαν στον τόπο της τραγωδίας και μελέτησαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου διαπίστωσαν ότι το εν λόγω ελικόπτερο, παρ’ ότι θεωρείται κορυφαίας ποιότητας και συχνά αποκαλείται η «λιμουζίνα» των ελικοπτέρων, δεν διέθετε σύστημα εντοπισμού και προειδοποίησης εδάφους. Κατά συνέπεια και σε συνδυασμό με την επιλογή του πιλότου να πετά, τηρώντας τους κανόνες πτήσης «Special VFR», δηλαδή πτήση με προσανατολισμό εξ όψεως, ο πιλότος πετούσε κυριολεκτικά «στα τυφλά».

    Από την έρευνα για το δυστύχημα του Κόμπι Μπράιαντ

    Ειδικότερα, το σύστημα Special VFR, με το οποίο δόθηκε άδεια στον πιλότο από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να πετάξει, ήταν στην πραγματικότητα εντελώς ακατάλληλο για την περίσταση, μιας και οι καιρικές συνθήκες, με πρωταγωνιστικό στοιχείο την πυκνή ομίχλη, δεν επέτρεπαν στον πιλότο να πετά «δια της οράσεως», μιας και ουσιαστικά δεν έβλεπε τίποτα. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη ενός συστήματος του ελικοπτέρου, που θα προειδοποιούσε τον πιλότο ότι πλησιάζει επικίνδυνα κοντά σε έδαφος, οδήγησε στην αναπόφευκτη σύγκρουση του ελικοπτέρου με τον λόφο, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική συντριβή του και τον θάνατο και των 9 επιβατών του.

    Το στοιχείο αυτό επιβεβαίωσε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Αερομεταφορών των ΗΠΑ.

    «Τρομακτικό το πεδίο του ατυχήματος»

    Από την άλλη, η ερευνήτρια της Υπηρεσίας, Jennifer Homendy, δήλωσε ότι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Κόμπι Μπράιαντ και άλλα 8 άτομα βρισκόταν στα 2.300 πόδια ύψος όταν έχασε την επικοινωνία του με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Η ταχύτητα της πτώσης κατά τη συντριβή ήταν μεγαλύτερη των 2.000 ποδιών το λεπτό, δήλωσε η ερευνήτρια της NTSB. «Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη και ότι το ελικόπτερο έγειρε αριστερά. Ήταν ένα τρομακτικό πεδίο ατυχήματος», πρόσθεσε. Κατόπιν της έρευνας, οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πτώση πιθανότατα ξεκίνησε μετά από έναν απότομο ελιγμό, λόγω της περιορισμένης ορατότητας από την πυκνή ομίχλη. Το αεροσκάφος δεν είχε μαύρο κουτί, καθώς δεν απαιτείται σε αυτό το είδος ελικοπτέρου.

    Μάλιστα, η Homendy δεν δίστασε να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας, καθώς, όπως είπε, η Υπηρεσία της είχε απαιτήσει πριν από 16 χρόνια να επιβάλλει στα ελικόπτερα που μεταφέρουν 6 επιβάτες και πάνω, να διαθέτουν σύστημα εντοπισμού εδάφους. Η FAA δεν ακολούθησε την οδηγία της, με συνέπεια την τραγωδία της Κυριακής. Ως εκ τούτου, ο νόμος δεν υποχρέωνε τους χειριστές ή τους ιδιοκτήτες των ελικοπτέρων να διαθέτουν το συγκεκριμένο σύστημα.

    Και αυτή δεν είναι η μόνη αντιπαράθεση που έχει προκύψει ανάμεσα στις εμπλεκόμενες αμερικανικές υπηρεσίες με αφορμή το δυστύχημα του Κόμπι Μπράιαντ. Τα ζητήματα που έχουν προκύψει εγείρουν σοβαρό προβληματισμό, που αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα τους αρμόδιους φορείς.



    ΣΧΟΛΙΑ