• Κοινωνία

    Παγκόσμια συγκίνηση για τον Κόμπι Μπράιαντ: Τα σενάρια για το δυστύχημα, τα δάκρυα και η προφητική ανάρτηση

    • Βίκυ Βενιού

    Κόμπι Μπράιαντ


    Σοκ έχει προκαλέσει η ξαφνική απώλεια του βετεράνου αστέρα του NBA, Κόμπι Μπράιαντ

    Η είδηση του θανάτου του πρωταθλητή του αμερικανικού μπάσκετ, αλλά και της μίας από τις 4 κόρες του, έχει σκορπίσει τη θλίψη, τόσο στον κόσμο του αθλητισμού όσο και στους απλούς πολίτες, που τον παρακολουθούσαν και τον θαύμαζαν. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας, η οποία προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου του μπασκετμπολίστα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο του ίδιου και οκτώ ακόμη ατόμων που επέβαιναν σε αυτό.

    Τα πρώτα σενάρια για το δυστύχημα

    Τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας οδηγούν στην εκτίμηση ότι η ομίχλη που υπήρχε στην ατμόσφαιρα ήταν εκείνη στην οποία οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, το τραγικό δυστύχημα.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραθέτει το Associated Press, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή όπου συνετρίβη το ελικόπτερο του μπασκετμπολίστα ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, με την πυκνή ομίχλη να πρωτοστατεί στο σημείο.

    Ο αριθμός των θυμάτων έχει ταυτοποιηθεί, ωστόσο τα ονόματά τους δεν ανακοινώνονται ακόμη επίσημα, καθώς η αστυνομία περιμένει την επίσημη αναγνώρισή τους. Παρ’ όλα αυτά έχει ήδη γίνει γνωστό ότι, ανάμεσα στα 9 θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος, περιλαμβάνεται ο βετεράνος του μπάσκετ, Κόμπι Μπράιαντ, η 13χρονη κόρη του, Τζιάννα και ένας προπονητής του μπέιζμπολ του κολεγίου Orange Coast, Τζον Αλτομπέλι, με την γυναίκα του, Κέρι και την κόρη του, Αλίσα, που ήταν συναθλήτρια της Τζιάννα στην ακαδημία μπάσκετ του Κόμπι Μπράιαντ. Τον θάνατο των τριών προσώπων επιβεβαίωσε το κολέγιο, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι άλλοι βρίσκονταν μέσα στο μοιραίο ελικόπτερο.

    O Kόμπι Μπράιαντ με την 13χρονη κόρη του, Τζιάννα, που «έσβησαν» στο δυστύχημα του ελικοπτέρου, πηγή: AP

    Το χρονικό του δυστυχήματος

    Όπως έχει γίνει γνωστό, το ελικόπτερο του μπασκετμπολίστα απογειώθηκε μετά τις 9 από το αεροδρόμιο Τζον Γουέιν. Περίπου μία ώρα αργότερα, στις 10, το ελικόπτερο με τους 9 επιβαίνοντες έπεσε σε λόφο στη περιοχή Καλαμπάσας. Σύμφωνα με καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες, το ελικόπτερο πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος και στροβιλιζόταν, ενώ λίγο αργότερα προσέκρουσε στο έδαφος και εξερράγη.

    Μία μαρτυρία κατοίκου της περιοχής Καλαμπάσας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ομίχλη ήταν τόσο πυκνή, που δεν μπορούσε κανείς να διακρίνει το ελικόπτερο. Ειδικότερα, ο Κόλιν Στορμ κατέθεσε πως άκουσε έναν θόρυβο από ένα ελικόπτερο που πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος, επιβεβαιώνοντας και άλλους μάρτυρες. «Είχε πυκνή ομίχλη και δεν μπορούσαμε να το δούμε. Το ακούσαμε να στροβιλίζει και μετά ακούστηκε ένα «μπουμ». Μετά, που καθάρισε λίγο η ομίχλη, είδα από το σπίτι μου τον καπνό να βγαίνει από το ελικόπτερο», είπε στους δημοσιογράφους.

    Εικόνες από το δυστύχημα του Κόμπι Μπράιαντ, πηγή: AP

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Associated Press, οι ελεγκτές εναέριου χώρου είχαν προειδοποιήσει για την χαμηλή ορατότητα στην περιοχή όπου έπεσε το ελικόπτερο τύπου Sikorsky S-76. Μάλιστα, στις λεπτομέρειες του δυστυχήματος αναφέρεται ότι η ομάδα ελέγχου προειδοποίησε τον πιλότο να αλλάξει διαδρομή και να πετάξει βορειοδυτικά.

    Στις 9:40, το ελικόπτερο αναγκάστηκε να γυρίσει και πάλι στα νοτιοανατολικά, ανεβαίνοντας στα 2.000 πόδια. Λίγο αργότερα, το ελικόπτερο προσέκρουσε στο λόφο, σε περίπου 1.400 πόδια, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία των ραντάρ. Όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία, το ελικόπτερο πετούσε με περίπου 184 μίλια όταν προσέκρουσε στο έδαφος, όπου η πτώση του γινόταν με 4.000 πόδια ανά λεπτό, όπως αναφέρει το Flightradar24.

    Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι, λίγη ώρα μετά την πτώση του ελικοπτέρου στο έδαφος, ο Σερίφης του Λος Άντζελες εξέδωσε απαγόρευση στα ελικόπτερα να πετούν, εξαιτίας της κακής ορατότητας. Το κακό, ωστόσο, για τον Κόμπι Μπράιαντ και την παρέα του είχε ήδη συμβεί.

    Εικόνες από το δυστύχημα του Κόμπι Μπράιαντ, πηγή: AP

    Έρευνες για το ιστορικό του πιλότου

    Στα σενάρια που εξετάζονται από τις Αρχές, εκτός από ό,τι αφορά στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, υπάρχει και αυτό της έρευνας για τον πιλότο και για το αν συνέβη και κάποια μηχανική βλάβη ή λανθασμένος χειρισμός. Οι Αρχές δεν θέλουν προς το παρόν να αποκλείσουν κανένα σενάριο και έτσι όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ερευνών, από το ιστορικό του πιλότου, το αρχείο συντήρησης του ελικοπτέρου, αλλά και όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τον ιδιοκτήτη, δηλαδή τον ίδιο τον Κόμπι Μπράιαντ.

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο και ειδικό στις πτήσεις, Τζάστιν Γκριν, οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο τραγικό δυστύχημα. Συγκεκριμένα, ο Γκριν είπε ότι, με την παρουσία έντονης ομίχλης, είναι πιθανό ο πιλότος να αποπροσανατολίστηκε, οδηγώντας στη μοιραία πρόσκρουση. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πιλότοι του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου θα μπορούσαν να πετάξουν και χωρίς να βασίζονται σε οπτικές ενδείξεις.

    Σε δηλώσεις αναφορικά με το δυστύχημα προχώρησε και ένας πρώην πιλότος του βετεράνου αστέρα του μπάσκετ, Κερτ Ντιτς, ο οποίος υποστήριξε ότι θεωρεί εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να υπήρξε μηχανική βλάβη, αποδίδοντας το δυστύχημα στην ομίχλη. «Το ενδεχόμενο να καταστράφηκαν και οι δύο μηχανές; Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το ελικόπτερο που χρησιμοποιούσε ο Κόμπι Μπράιαντ θεωρείται από τα κορυφαία του είδους του και απολύτως ασφαλές. «Πιστεύω πως το ελικόπτερο συνετρίβη λόγω της ομίχλης», πρόσθεσε.

    Η μακάβρια προφητική ανάρτηση

    Την ίδια ώρα, το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα μακάβριο tweet ενός χρήστη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος το 2012 φέρεται να είχε γράψει στον λογαριασμό του ότι ο Κόμπι Μπράιαντ θα πεθάνει σε δυστύχημα με το ελικόπτερο. Η εν λόγω ανάρτηση έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες, με πολλούς χρήστες να ζητούν από τον άνθρωπο που έκανε τη συγκεκριμένη ανάρτηση να την σβήσει. Η ανάρτηση δεν σβήστηκε ποτέ. Ωστόσο, λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ότι κατά πάσα πιθανότητα, ο συγκεκριμένος χρήστης «πείραξε» την ημερομηνία δημοσίευσης του tweet και ουσιαστικά επρόκειτο για μία προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους χρήστες στο προφίλ του, με μία ανάρτηση την οποία στην πραγματικότητα έκανε μετά τον θάνατο του μπασκετμπολίστα.

    Θρήνος στον μπασκετικό κόσμο – Έκλαιγαν οι παίκτες μέσα στα γήπεδα

    Και ενώ οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κόσμος του μπάσκετ αδυνατεί να πιστέψει την απίστευτη τραγωδία που έλαβε χώρα χθες το πρωί στο Λος Άντζελες. Συγκίνηση και θλίψη επικρατούσε στα γήπεδα του NBA όπου διεξάγονταν αγώνες, με τους παίκτες να αδυνατούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

    Στην έδρα των Λείκερς συγκεντρώθηκαν οπαδοί της ομάδας όπου έπαιξε αποκλειστικά στην 2οχρονη πορεία του ο αστέρας της καλαθοσφαίρισης, αλλά και θαυμαστές του ίδιου, για να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνον, αλλά και όσους χάθηκαν μαζί του τόσο ξαφνικά και άδικα.

    Φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Staples Center

    Οι φίλοι των Λέικερς έδειχναν συντετριμμένοι και παρά το γεγονός ότι η ομάδα τους δεν έδινε αγώνα, πήγαν έξω από το Staples Center και με δάκρυα στα μάτια, άφηναν λουλούδια και φώναζαν το όνομά του, παρακολουθώντας παράλληλα την γιγαντοοθόνη που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του γηπέδου να μεταδίδει τα δυσάρεστα νέα.

    Όλοι παρακολουθούν συγκλονισμένοι το τραγικό νέο

    Την ίδια ώρα, οι παίκτες στο NBA ήταν αναγκασμένοι να παίξουν κανονικά στα παιχνίδια της ημέρας. Ωστόσο, το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από βαρύ, γεγονός που αποδείχθηκε από την αδυναμία πολλών παικτών να αγωνιστούν, παρά την τραγική είδηση του χαμού του Κόμπι Μπράιαντ. Ο Καϊρί Ιρβινγκ αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, καθώς έφυγε από το παιχνίδι της ομάδας του, των Μπρούκλιν Νετς. Παράλληλα, την ώρα του αγώνα των Χιούστον Ρόκετς με τους Ντένβερ Νάγκετς, ο πρώην συμπαίκτης του Μπράιαντ, Τάισον Τσάντλερ, ξεσπούσε σε κλάματα.

    Λύγισε ο Τάισον Τσάντλερ στην είδηση του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ

    Επιπλέον, στο παιχνίδι της Ατλάντα με την Ουάσιγκτον, οι παίκτες των δύο ομάδων αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο, αδυνατώντας να πιστέψουν στην απώλεια του τεράστιου αυτού αθλητή. Το ίδιο έκαναν και στο παιχνίδι των Σέλτικς με τους Πέλικανς.

    Τα δάκρυα των παικτών του μπάσκετ για τον χαμό του Κόμπι Μπράιαντ

    Στο Σαν Αντόνιο, η ομάδα των προπονητών, αποτελούμενη από τον Τιμ Ντάνκαν, μεγάλο αντίπαλο του Κόμπι Μπράιαντ στα χρόνια της καριέρας τους, την Μπέκι Χάμον και τον  Γκρεγκ Πόποβιτς, δεν σταματούσαν να κλαίνε, όσο το παιχνίδι βρισκόταν σε εξέλιξη.

    Συγκίνηση προκαλεί και το γεγονός ότι πολλοί παίκτες που συμμετείχαν σε αγώνες που διεξήχθησαν μετά το τρομερό γεγονός, προχώρησαν σε παραβάσεις 8 και 24 δευτερολέπτων, με στόχο να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο τον θρύλο του μπάσκετ. Σημειώνεται ότι οι παραβάσεις αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες, καθώς  οι αριθμοί αυτοί συμβολίζουν τα δύο νούμερα, με τα οποία αγωνίστηκε ο πρωταθλητής στην μπασκετική του καριέρα.

    Επιπροσθέτως, σε όλα τα γήπεδα έπαιξαν στις γιγαντοοθόνες αφιερώματα για τον σπουδαίο αυτόν αθλητή που χάθηκε πρόωρα, με το όνομά του να ακούγεται από όλους τους θεατές των ομάδων που αγωνίζονταν στο σημερινό πρόγραμμα.

    Η αντίδραση του Greek Freak

    Για τον δικό μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο Κόμπι Μπράιαντ υπήρξε μέντορας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πρώτα βήματα της καριέρας του Έλληνα διεθνή στο NBA. Την σεζόν 2017-2018, ο Κόμπι Μπράιαντ είχε προκαλέσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να γίνει MVP, προκαλώντας πολλούς παίκτες, αλλά και οπαδούς του NBA για την επιλογή του να προκαλέσει έναν νέο και ανερχόμενο παίκτη. Μία χρονιά αργότερα, ο Μπράιαντ κάλεσε τον Αντετοκούνμπο να προπονηθούν μαζί, δίνοντάς του πολύτιμες συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε αγώνα.

    Η αλλαγή και η βελτίωση του Έλληνα πρωταθλητή ήταν εμφανής και η επαφή του με τον Κόμπι Μπράιαντ θεωρείται ότι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο πώς εξελίχθηκε τις επόμενες αθλητικές σεζόν.

    Για το λόγο αυτό, δεν προκαλεί εντύπωση ότι ο greek freak πρέπει να έχει σοκαριστεί από την είδηση του θανάτου του «μέντορά» του. Ο Έλληνας άσσος έκλεισε εντελώς ξαφνικά τις προηγούμενες ώρες, έκλεισε τους λογαριασμούς που έχει σε twitter και Instagram, κάτι που όλοι το συνδύασαν φυσικά με την είδηση του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ.

    Ο Γιάννης μιλούσε με τα πλέον κολακευτικά σχόλια γι’ αυτόν και όπως φαίνεται η ξαφνική απώλεια του Black Mamba, τον έχει συγκλονίσει. Οι Αμερικανοί θεωρούν βέβαιο πως η κίνησή του αυτή έγινε γι’ αυτόν τον λόγο, κυρίως για να τιμήσει την μνήμη του Κόμπι Μπράιαντ, τον οποίο θαύμαζε υπερβολικά.

    O Γιάννης Αντετοκούνμπο έκλεισε τους λογαριασμούς του σε Instagram και Twitter
    O Γιάννης Αντετοκούνμπο έκλεισε τους λογαριασμούς του σε Instagram και Twitter

    Η «αδυναμία» του Κόμπι στον Δημήτρη Διαμαντίδη και η γνωριμία του με τον Βασίλη Σπανούλη

    Το μέγεθος και η αξία του Κόμπι Μπράιαντ, εκτός από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, έγκειται ακριβώς εκεί: Στο ότι είχε την ικανότητα να διακρίνει τους ταλαντούχους παίκτες, να τους αφήνει χώρο να αναδειχθούν και να μαθαίνει από αυτούς.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, ο βετεράνος του NBA αρεσκόταν να παρακολουθεί συχνά ευρωπαϊκά παιχνίδια. Σε συνέντευξή του, μάλιστα είχε δηλώσει πως λάτρευε να παρακολουθεί τους αρχηγούς των δύο αιωνίων αντιπάλων της Ελλάδας, του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Διαμαντίδη και του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη, να αγωνίζονται. Μιλώντας, μάλιστα, στην Marca το περασμένο καλοκαίρι, ο άσσος του μπάσκετ εκμυστηρεύτηκε πως έκανε σκάουτινγκ πριν τα παιχνίδια των ΗΠΑ και προτιμούσε να παρακολουθεί το πώς έπαιζαν οι δύο Έλληνες πρωταθλητές.

    Κόμπι Μπράιαντ και Βασίλης Σπανούλης σε καμπ στην Αθήνα το 2011

    «Όταν ήμουν στην Εθνική ομάδα, προετοιμαζόμουν για κάθε παιχνίδι, ήθελα να είμαι έτοιμος. Μελετούσα πώς παίζουν κάποιοι παίκτες, όπως ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης και ο Μπαρμπόσα. Ορισμένοι μάλιστα με ρωτούσαν: Μα τι κάνεις εκεί; Τους απαντούσα ότι μελετάω τον Σπανούλη. Και θυμάμαι να μου λένε: Ποιος είναι ο Σπανούλης; Αυτός που θα σας σκοτώσει, τους έλεγα», είπε χαρακτηριστικά για τον άσσο του Ολυμπιακού τον περασμένο Μάρτιο.

    Ο Κόμπι Μπράιαντ είχε γνωριστεί μάλιστα με τον Βασίλη Σπανούλη το 2011, σε ένα καμπ στην Αθήνα, όπου ο Κόμπι Μπράιαντ μίλησε σε μικρά παιδιά για το μπάσκετ και έκανε επίδειξη μαζί με τον γκαρντ του Ολυμπιακού.

    Κόμπι Μπράιαντ και Δημήτρης Διαμαντίδης αγωνίζονται στο παρκέ

    Επιπλέον, Λίγο πριν το Μουντομπάσκετ της Κίνας, ο αστέρας του NBA έδωσε συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ερωτηθείς για το με ποιον μη Αμερικανό παίκτη θα ήθελε να παίζει μαζί, ο Κόμπι Μπράιαντ απάντησε: «Υπάρχει κάποιος με τον οποίο έχω παίξει αντίπαλος. Τον λένε Διαμαντίδη και είναι Έλληνας. Έπαιζε εκπληκτική άμυνα, έναν τέτοιο πόιντ γκαρντ ήθελα να έχω δίπλα μου».

    Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τον Κόμπι Μπράιαντ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008. Το σκορ ήταν Ελλάδα – Αμερική 69-92, ωστόσο στα κορυφαία στιγμιότυπα του αγώνα ήταν η τάπα του Έλληνα γκαρντ στον αστέρα του NBA.



    ΣΧΟΛΙΑ