• Κοινωνία

    Κιβωτός του Κόσμου: Ποινική δίωξη στον πατέρα Αντώνιο για ασελγείς πράξεις σε ανήλικους και ηθική αυτουργία σε απειλές

    πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου


    Ποινική δίωξη για ασελγείς πράξεις σε 2 ανήλικους και ηθική αυτουργία σε απειλές και σκληρές τιμωρίες που επέφεραν βαριές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε άλλα παιδιά άσκησε η εισαγγελέας σε βάρος του ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου.

    Μετά τις σοβαρές καταγγελίες που οδήγησαν εκτός οργάνωσης τον πατέρα Αντώνιο, οι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα έκριναν ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να καταστήσουν τον ιερέα κατηγορούμενο.

    Του ασκήθηκε δίωξη για ένα κακούργημα, την κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

    Οι καταγγελίες ενός 19χρονου πρώην και ενός 15χρονου νυν τρόφιμου της Κιβωτού, ότι ο παπάς τους ικανοποιούσε σεξουαλικά από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022, κρίθηκαν ως επαρκείς από τους εισαγγελείς.

    Ο ιερέας, που αρνείται τα πάντα και μιλά για σκευωρία, κατηγορείται και για 5 πλημμέληματα που αφορούν στην ηθική αυτουργία του (γνώριζε, συναινούσε ή έδινε εντολές) σε:

    • ︎Βαριά σωματική βλάβη ανηλίκων κατά συρροή,
    • ︎επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκων κατά συρροή,
    • απλή σωματική βλάβη κατά συρροή,
    • ︎απειλή σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή,
    • ︎έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή.

    Ως φυσικοί αυτουργοί των παραπάνω πλημμεληματικών πράξεων και επιπλέον της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή, διώκονται, κατά περίπτωση, 7 πρώην εργαζόμενοι σε 3 δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

    Σύντομα η δίκη

    Σύντομα ο ιερέας Αντώνιος και οι 7 πρώην υπάλληλοι θα δικαστούν για τα πλημμελήματα.

    Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι πράξεις φέρονται να τελέστηκαν από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022. Ενόψει του κινδύνου σε λίγες ημέρες να έχουν παραγραφεί οι πρώτες πράξεις, αποφασίστηκε ο διαχωρισμός της δικογραφίας. Το σκέλος της κακουργηματικής ασέλγειας διαβιβάστηκε σε ανακριτή για περαιτέρω έρευνα ενώ η δικογραφία για τα πλημμελήματα θα εκδικαστεί σύντομα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

    Νέα έρευνα

    Κατά την εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελλόμενες ασέλγειες και σωματικές βλάβες, προέκυψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδείξεις για τη διάπραξη άλλων αξιόποινων πράξεων, που δεν έχουν σχέση με σεξουαλική και σωματική κακοποίηση.

    Αντίγραφα της δικογραφίας εστάλησαν στις εισαγγελίες Πειραιά και Χίου για να διεξαχθεί νέα έρευνα σε βάρος φιλοξενούμενων και εργαζομένων.

    Διαβάστε επίσης

    Κώστας Λούλης: Θα γίνει άγιος ο πατήρ Αντώνιος

    Παρέμβαση εισαγγελέα για την κακοποίηση υπέργηρου ζευγαριού από τον γιο τους στην Πεντέλη



    ΣΧΟΛΙΑ