• Κοινωνία

    Κιβωτός του Κόσμου: Εισαγγελική κλήση στον ιερέα- Ύποπτος για 2 ασέλγειες και εντολές για σκληρές τιμωρίες

    Πατέρας Αντώνιος

    Πατέρας Αντώνιος


    Σε εξηγήσεις για κακουργηματική ασέλγεια σε βάρος δύο φιλοξενούμενων στην Κιβωτό του Κόσμου καλούν οι εισαγγελείς ανηλίκων τον πατέρα Αντώνιο.

    Ο ιδρυτής της Κιβωτού καλείται σε ανωμοτί εξηγήσεις ως ύποπτος και για επιπλέον ένα αδίκημα: το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες παιδιών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εισαγγελική έρευνα και τις καταθέσεις φιλοξενούμενων και εργαζομένων, φέρεται να προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι οι ξυλοδαρμοί, οι σκληρές τιμωρίες όπως η απομόνωση και η καταναγκαστική εργασία, δεν ήταν αποφάσεις που έλαβαν μεμονωμένα οι υπάλληλοι στις δομές. Κρίθηκε από τις εισαγγελείς πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν η κεντρική γραμμή και η εντολή του πατρός Αντωνίου προς τους υπαλλήλους του ως μέσο σωφρονισμού των φιλοξενούμενων παιδιών.

    Συνολικά επτά υπάλληλοι (κατά την καταγγελλόμενη περίοδο) σε τρεις δομές της χώρας καλούνται σε ανωμοτί εξηγήσεις για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ανηλίκων. Οι έξι για την πρόκληση σωματικών βλαβών στα παιδιά και μία υπάλληλος για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

    Όλες οι πράξεις φέρονται να τελέστηκαν την τελευταία 3ετία (2020-2022).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2019 και την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, πράξεις σε βάρος ανηλίκων, όπως η απομόνωση και ο εξαναγκασμός σε εργασία, διώκονταν και τιμωρούνταν ως κακουργήματα. Από το 2019, αυτές οι πράξεις ακραίου βασανισμού είναι πλημμελήματα.

    Επαρκείς ενδείξεις σε βάρος 8 προσώπων

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκαταρκτική εξέταση των 2 εισαγγελέων ανηλίκων κατέληξε σε επαρκείς ενδείξεις ότι ο ιερέας και οι 7 υπάλληλοι της Κιβωτού (3 σε Αθήνα και από 2 σε Χίο και Βόλο) έχουν διαπράξει, κατά περίπτωση, 4 αδικήματα.

    Ο ιερέας κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος. Αφορά τις καταγγελίες του 19χρονου σήμερα πρώην φιλοξενούμενου και του 15χρονου τρόφιμου.
    Επιπλέον για τον ιερέα προέκυψαν ενδείξεις για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις σωματικές βλάβες αδύναμων προσώπων, κατά συρροή, πράξη που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

    Οι 6 εργαζόμενοι στις 3 δομές καλούνται ως ύποπτοι για τη διάπραξη σωματικών βλαβών σε βάρος αδύναμων προσώπων.

    Μία υπάλληλος σε επαρχιακή δομή είναι ύποπτη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο καθώς, φέρεται, να μην μετέφερε σε γιατρό ή νοσοκομείο, ως όφειλε, παιδάκι που είχε τραυματιστεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παπάς και οι (πρώην πλέον οι περισσότεροι) εργαζόμενοι στην Κιβωτό έχουν κληθεί να εμφανιστούν ενώπιον των εισαγγελέων ανηλίκων μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Όλοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να ενημερωθούν για το σε βάρος τους υλικό της δικογραφίας πριν καταθέσουν τις εξηγήσεις τους.

     

    Διαβάστε επίσης:

    147 ασυνόδευτα ανήλικα διασώθηκαν τις τελευταίες 15 μέρες



    ΣΧΟΛΙΑ