• Κοινωνία

    Καιρός: Η «Βικτώρια» χτυπά την Αττική-Τεράστιες καταστροφές σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά

    • NewsRoom
    καιρός


    Καιρός: Πάνω από την Αττική βρίσκεται η «Βικτώρια», το κύμα κακοκαιρίας που έφτασε στο νομό το βράδυ της Τρίτης, περίπου στις 2:30, με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα.

    Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η Υπηρεσία ειδοποιήθηκε για εννέα περιστατικά που αφορούσαν αντλήσεις υδάτων στο κέντρο της Αθήνας. Προβλήματα, κυρίως πλημμυρισμένα υπόγεια παρατηρήθηκαν σε Άλιμο, Γλυφάδα, Παγκράτι και Αμπελοκήπους ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα δέχθηκε δεκάδες κλήσεις και κοπή πεσμένων δέντρων

    Την Τετάρτη, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένονται σε Κυκλάδες και Κρήτη.

    Την ίδια ώρα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του φαινομένου της λασποβροχής.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, το κυρίως κύμα θα πλήξει την Αττική από το μεσημέρι έως το απόγευμα, διάστημα κατά το οποίο άπαντες θα πρέπει να επιδείξουν μεγάλη υπευθυνότητα και προσοχή. Οι δυνάμεις ασφαλείας θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, έως ότου το κύμα κακοκαιρίας εξασθενήσει.

    Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ

    Αττική

    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων μετά το μεσημέρι.
    Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, που το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
    Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων μετά το μεσημέρι.
    Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Θερμαϊκό τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Μακεδονία, Θράκη
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη. Εξασθένηση των φαινομένων αρχικά στη δυτική και μετά το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία.
    Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από αργά το απόγευμα.
    Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
    Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Εξασθένηση των φαινομένων μετά το μεσημέρι.
    Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη δυτική Κρήτη και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα δυτικά.
    Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ που από το απόγευμα από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
    Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
    Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
    Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα εως 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Πλημμύρες, κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος

    Τα έντονα φαινόμενα έπληξαν την Τρίτη τα νησιά του Ιονίου, τα οποία βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας.

    Η έντονη βροχόπτωση μετέτρεψε πολλούς δρόμους της Κέρκυρας σε ποτάμια, ενώ οι δυνατοί άνεμοι κράτησαν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια του νησιού.

    Την ίδια ώρα, η πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απομάκρυνση φερτών υλικών και αντλήσεις υδάτων. Εξαιτίας της κακοκαιρίας, παράλληλα, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος και υδροδότησης σε αρκετές περιοχές.

    Λόγω της έντονης βροχόπτωσης προκλήθηκε κατολίσθηση και ένας βράχος έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο κοντά στην περιοχή Καρουμπάτικα. Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα corfunews.gr, ο βράχος λίγο αργότερα απομακρύνθηκε από το οδόστρωμα, ενώ η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε. Ωστόσο η αστυνομία συνιστά ιδιαίτερη προσοχή σε όλους όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της κακοκαιρίας.

    Κλειστά τα σχολεία στην Κέρκυρα

    Την απόφαση να μείνουν κλειστά σήμερα Τετάρτη, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, λόγω τη σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει το νησί, τα ξημερώματα της Τετάρτης α οι τρεις δήμαρχοι του νησιού σε συνεννόηση με τους Διευθυντές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευση.

    Η «Βικτώρια» κατάφερε μέχρι αυτή την ώρα να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ άγνωστες παραμένουν οι ζημιές που έχουν υποστεί σχολικές μονάδες.

    Αυτή την ώρα, μετά από πρωτοβουλία της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Μερόπης Υδραίου, διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη, με όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει επιφέρει η «Βικτώρια» στην Κέρκυρα και τη θωράκιση του νησιού, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται με ισχυρή ένταση.

    Προβλήματα και στη Ζάκυνθο

    Την ίδια ώρα, πλημμύρες έχουν καταγραφεί και στη Ζάκυνθο, η οποία από το απόγευμα της Τρίτης πλήττεται από εκτεταμένες βροχοπτώσεις.

    Ενδεικτικό της έντασης των φαινομένων είναι το γεγονός ότι στην Ιθάκη μέσα σε οκτώ ώρες «έπεσαν» 71 χιλιοστά βροχής.

    Σάρωσε και την Κεφαλονιά η «Βικτώρια»

    Απίστευτα μεγάλη ποσότητα νερού έπεσε στην Κεφαλονιά λόγω της καταιγίδας Βικτώρια που έπληξε το νησί το βράδυ της Τρίτης, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

    Οπως μεταδίδει το kefaloniapress.gr, η Φάλαρη έχει κλείσει ενώ το Νύφι βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπο με το ρέμα. Ηδη βρίσκονται εκεί μηχανήματα από νωρίς το βράδυ για να απομακρύνουν τις λάσπες και να προστατεύσουν τα σπίτια .

    Ηταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει μεθαύριο το έργο στις λεκάνες ανάσχεσης του χείμαρρου που διαπερνά το χωριό αλλά πρόλαβε ο καιρός.



    ΣΧΟΛΙΑ