• Κοινωνία

    Καιρός: Έρχεται «θερμική έκρηξη» τις επόμενες ημέρες

    • NewsRoom
    Πλατεία Συντάγματος


    Μπορεί το πρώτο κύμα του καύσωνα των τελευταίων ημερών να υποχωρεί, ωστόσο από την Πέμπτη 20 Ιουλίου επανέρχεται δριμύτερο τις επόμενες ημέρες.

    Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου από την Πέμπτη και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για αρκετές ημέρες, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, δημοσίευσε χάρτη στο twitter αναφέροντας στην ανάρτησή του ότι «οι υψηλές οι τιμές του αντικυκλωνα στον Ευρωπαϊκό Νότο και η έντονη θερμή μεταφορά στις κατωτερες στάθμες, ιδιαιτερα την Παρασκευή και το προσεχές Σαββατοκυριακο, θα οδηγήσουν σε μεγάλη διάρκεια της ζέστης».

    Όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς «από ερχόμενη Δευτέρα και από τα Βόρεια διαφαίνεται υποχωρηση».

    Λαγουβάρδος: Ένας από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών

    O Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, έκανε λόγο για «μια μικρή κάμψη των πολύ υψηλών θερμοκρασιών το επόμενο τετραήμερο. Θα είναι όμως ζέστη μέχρι και την Τρίτη – Τετάρτη με θερμοκρασίες που θα είναι μέγιστες κοντά στους 39 με 40 βαθμούς σε αρκετές περιοχές με θερμοκρασίες καύσωνα, σε συνδυασμό μάλιστα και με πολύ ενισχυμένο μελτέμι κυρίως από την Κυριακή. Κυριακή και Δευτέρα θα έχουμε πολύ ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο και επομένως και στα ανατολικά τμήματα της χώρας. Και αυτό ανεβάζει πάρα πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιάς το επόμενο τριήμερο, δεδομένου ότι έχουν ξεραθεί και τα πάντα στα δάση από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τις τελευταίες ημέρες».

    Ο κ. Λαγουβάρδος προειδοποίησε για νέα άνοδο της θερμοκρασίας από Πέμπτη λέγοντας ότι «φαίνεται από την Πέμπτη και μετά θα έχουμε εκ νέου άνοδο θερμοκρασίας. Είναι λίγο νωρίς για αυτό λέω μεγάλη πιθανότητα αλλά να το τονίσω ότι από την Πέμπτη και μετά και μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε εκ νέου πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή θα ξαναδούμε θερμοκρασίες πάνω από 42 43 βαθμούς».

    «Αν αυτό επιβεβαιωθεί που έχει μεγάλη πιθανότητα να επιβεβαιωθεί, μιλάμε για έναν πολύ μεγάλης διάρκειας καύσωνα, έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη που μας πέρασε και είναι πιθανό να αγγίξει με διάρκεια που θα ξεπεράσει 13 ημέρες με δύο πολύ θερμά επεισόδια αυτό που ζούμε τώρα και πιθανότατα αυτό που θα έχουμε από την επόμενη Πέμπτη και μετά. Επομένως μιλάμε μια κατάσταση πολύ δύσκολη» πρόσθεσε ο κ. Λαγουβάρδος συμπληρώνοντας ότι αν ο καύσωνας «Κλέων» εξελιχθεί όπως περιμένουμε «θα είναι μέσα στους 7 – 8 μεγάλους καύσωνες που έχουμε βιώσει τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας».

    Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

    Από την πλευρά της η ΕΜΥ εξέδωσε την Κυριακή νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στο οποίο αναφέρει ότι από την Κυριακή (16/07) έως και την Τετάρτη (19/07) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης.

    Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και οι Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

    Την Πέμπτη (20-7-2023) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση θα γίνεται τοπική και χρονική επικαιροποίηση των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν καθώς και των περιοχών που θα επηρεαστούν.

    Πιο αναλυτικά:

    Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

    α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
    β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά 40 βαθμούς Κελσίου.
    γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

    Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

    α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
    β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά 41 βαθμούς Κελσίου
    γ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

    Την Πέμπτη (20-7-2023) κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41-43, στα νησιά του Ιονίου τους 39-41, στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

    Για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2-4 βαθμούς μέχρι την Τετάρτη, καθώς θα πνέουν ισχυροί άνεμοι και τα μελτέμια θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ, ενώ την Πέμπτη έρχεται νέο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες κατά τόπους μέχρι και 43 βαθμούς κελσίου.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

    • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
    • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
    • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας)
    • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
    • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
    • Περιφέρεια Κρήτης

    Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

    Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    Παράλληλα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

    Επιπρόσθετα, σε μερική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

    Ταυτόχρονα, για τις περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

    Διαβάστε επίσης:

    Πολιτική Προστασία: Προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, λόγω καύσωνα και ισχυρών ανέμων

    Καιρός: Έως 40 βαθμούς ο υδράργυρος και ισχυροί άνεμοι

    Πανελλαδικές 2023: Λήγει απόψε η προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικού



    ΣΧΟΛΙΑ