• Κοινωνία

    Και μέσα από το «Λευκό Μητρώο» η μείωση των εισφορών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    vroutsis βρούτσης

    Γιάννης Βρούτσης,


    Η επιβράβευση των συνεπών απέναντι στο κράτος και τους εργαζόμενούς τους επιχειρηματιών, μέσω της δημιουργίας Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, αποτελεί άμεση προτεραιότητα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα συνδέεται με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και την έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει επιβράβευση όχι μόνο των εργοδοτών που είναι τυπικά συνεπείς, αλλά και όσων υιοθετούν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως για παράδειγμα καινοτόμες μεθόδους συµμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.

    Για την ένταξη στο συγκεκριμένο μητρώο θα συνεκτιμώνται τα εξής:

    – Η διαχρονική και συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

    – Η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

    – Ειλικρινείς επιχειρηματικές προσπάθειες για τη διατήρηση ή και αύξηση της συνολικής απασχόλησης, κ.λπ.

    Το Μητρώο θα καταγράφει τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με επιπλέον μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους.

    Με αυτόν τον τρόπο οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε περιπτώσεις που υπάρχει υψηλή παραβατικότητα.

    Για την κατάταξη των επιχειρήσεων στο Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων θα υιοθετηθούν αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, όπως η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή/και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ.

    Μεταξύ άλλων, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει επιβράβευση όχι μόνο των εργοδοτών που είναι τυπικά συνεπείς, αλλά και όσων υιοθετούν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως για παράδειγμα καινοτόμες μεθόδους συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.

    Κατ’ αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το «νεκρό βάρος» (dead weight) των ελέγχων και θα αυξηθεί η «προστιθέμενη αξία» τους με την έννοια της συνολικής αύξησης της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

    Παράλληλα, η κατάταξη των επιχειρήσεων σε ένα τέτοιο μητρώο θα μπορούσε να αποτελέσει πτυχή των επιχειρηματικών πολιτικών «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

    «Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι η νομιμότητα στην αγορά εργασίας αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα. Καταχρηστικές συμπεριφορές και έκνομες ενέργειες μας βρίσκουν απέναντι. Εμπιστεύομαι και στηρίζω το έργο των Επιθεωρητών εργασίας οι οποίοι με εντολή μου βρίσκονται παντού στην Ελλάδα σε διαρκείς και εντατικούς ελέγχους κατά την θερινή περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μετά την απόφαση των ελεγκτών του ΣΕΠΕ να κλείσουν για τέσσερις μέρες επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα. Αιτία ήταν οι επαναλαμβανόμενες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

    Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

    Ο νέος ολοκληρωμένος και μόνιμος «μηχανισμός διάγνωσης» θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

    Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι οι ελεγκτικές αρχές να επικεντρωθούν στην μείωση της ψευδούς υποδηλωμένης απασχόλησης, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

    Στο πλαίσιο των στοχευμένων πολιτικών, θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης, σχεδιασμού και αξιολόγησης των πολιτικών και των προγραμμάτων απασχόλησης, που θα πλαισιώνεται από τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και επιστημονικούς φορείς.



    ΣΧΟΛΙΑ