• Κοινωνία

    Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου

    • Αργυρώ Μαυρούλη

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, ιδιαίτερα για όσους παραμένουν στην αγορά εργασίας περισσότερα από 37 χρόνια, εξετάζουν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, και ο υφυπουργός για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

    Η άρση των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου, σε σχέση με τα έτη εργασίας και τις εισφορές που καταβάλλονται, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

    Όπως έχουν επισημάνει τα κυβερνητικά στελέχη, ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/16, δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων πριμοδοτώντας όσους επιλέγουν να εισφοροδιαφεύγουν, καθώς δεν παρέχει κίνητρο ασφάλισης πέραν των 20 ετών.  Το στοιχείο της ανταποδοτικότητας μεταξύ παροχής και ετών ασφάλισης θα αντιμετωπιστεί με αναλογικότερους και δικαιότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

    Στο πλάνο του υπουργείου Εργασίας, ανεξάρτητα από την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου και τη συνταγματικότητα του, βρίσκεται η επανεξέταση των βασικών ρυθμίσεων, κυρίως η αποκατάσταση της αναλογικότητας στις συντάξεις, με βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης πρωτίστως για όσους έχουν πάνω από 37 έως 40 έτη εργασίας και συμπληρωματικά στα «ενδιάμεσα» ποσοστά, ώστε το τελικό ποσό σύνταξης να αντανακλά σε καλύτερη αναπλήρωση του μισθού.

    Ήδη το θέμα των αλλαγών στον νόμο Κατρούγκαλου, προς την κατεύθυνση της «αναλογικότερης σύνταξης», έχει επισημάνει ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, δείχνοντας ουσιαστικά ότι υπάρχει προετοιμασία για ένα νέο μείγμα στους συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, με στόχο να είναι περισσότερο δίκαιο το σύστημα κυρίως με όσους πληρώνουν για πολλά χρόνια υψηλές εισφορές.

    Η αλήθεια για τις συντάξεις 

    Περικοπές έως και 358 ευρώ το μήνα έχουν υποστεί υψηλόμισθοι ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλει εισφορές για περισσότερα από 30 χρόνια.

    Την ίδια στιγμή, πριμοδοτούνται ασφαλισμένοι με αποδοχές χαμηλότερες των 700 ευρώ και μόλις 20 χρόνια ασφάλισης, που με τον νέο τρόπο υπολογισμού λαμβάνουν και αυξήσεις στις συντάξεις τους από 30 έως και 80 ευρώ.

    Ο νόμος Κατρούγκαλου δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων με μεγάλες απώλειες έως και 30% για όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, αλλά και αυξήσεις για όσους αμείβονται με λιγότερα από 700 ευρώ. Η πλειοψηφία των νέων συντάξεων κυμαίνεται κοντά στα 700 ευρώ, ακόμη κι όταν οι συνταξιοδοτικές αποδοχές ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.

    Ασφαλισμένος με αποδοχές 2.000 ευρώ και 38 έτη ασφάλισης με το νόμο Κατρούγκαλου θα λάβει 1.092 ευρώ σύνταξη μικτά, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 54,6% των αποδοχών του. Με τον προηγούμενο νόμο θα έπαιρνε σύνταξη 1.127 ευρώ μικτά, έχοντας δουλέψει μόνο 35 χρόνια με μισθό 1.600 ευρώ, με ποσοστό αναπλήρωσης 70,4%.

    Με 35 χρόνια εισφορών ο ασφαλισμένος παίρνει σύνταξη ίση με το 70,4% του μισθού του, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου και με 38 χρόνια εισφορών παίρνει σύνταξη ίση με το 54,6% του μισθού του.



    ΣΧΟΛΙΑ