• Business

    Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων: Πώς θα επιβραβεύονται οι συνεπείς επιχειρηματίες

    • Αργυρώ Μαυρούλη

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Η δημιουργία Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων αποτελεί άμεση προτεραιότητα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, με στόχο την επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών απέναντι στο κράτος και τους εργαζόμενούς τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα συνδέεται με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και την έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

    Μεταξύ άλλων, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει επιβράβευση όχι μόνο των εργοδοτών που είναι τυπικά συνεπείς, αλλά και όσων υιοθετούν σύγχρονα συστήµατα διαχείρισης ανθρώπινου δυναµικού, όπως για παράδειγμα καινοτόµες µεθόδους συµµετοχής εργαζοµένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.

    Το Μητρώο θα καταγράφει τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με επιπλέον μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους.

    Με αυτόν τον τρόπο οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε περιπτώσεις που υπάρχει υψηλή παραβατικότητα.

    Για την κατάταξη των επιχειρήσεων στο Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων θα υιοθετηθούν  αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, όπως η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή/και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ.

    Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το «νεκρό βάρος» (dead weight) των ελέγχων και θα αυξηθεί η «προστιθέμενη αξία» τους με την έννοια της συνολικής αύξησης της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

    Παράλληλα, η κατάταξη των επιχειρήσεων σε ένα τέτοιο μητρώο θα μπορούσε να αποτελέσει πτυχή των επιχειρηματικών πολιτικών «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

    Παράλληλα  θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας – σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

    Ο νέος ολοκληρωμένος και μόνιμος «μηχανισμός διάγνωσης» θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

    Στο πλαίσιο των στοχευμένων πολιτικών θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης, σχεδιασμού και αξιολόγησης των πολιτικών και των προγραμμάτων απασχόλησης, που θα πλαισιώνεται από τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και επιστημονικούς φορείς.



    ΣΧΟΛΙΑ