• Κοινωνία

    Και δεύτερος σεισμολόγος προειδοποιεί για μεγάλο σεισμό στην Αθήνα

    • NewsRoom
    Σεισμική δόνηση

    Σεισμική δόνηση


    Μεγάλος σεισμός είναι πιθανόν να «χτυπήσει» τα επόμενα χρόνια

    Μετά την προειδοποίηση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, ακόμη ένας σεισμολόγος προειδοποιεί για πιθανό ισχυρό σεισμό στην Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ανέφερε πως το ρήγμα των Αλκυονίδων που έφερε τον καταστροφικό σεισμό του 1981, δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να ενεργοποιηθεί ξανά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που υποστηρίζει πως υπάρχουν, το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιείται κάθε 40 με 45 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι από τον σεισμό του 1981, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις τους, δεν αποκλείεται να δούμε έναν νέο ισχυρό σεισμό σύντομα.

    «Τα δύο σεισμικά κέντρα που ανησυχούν περισσότερο την Αττική είναι η περιοχή των Αλκυονίδων και η περιοχή του ρήγματος της Αταλάντης που το 1894 είχε κάνει τον μεγάλο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ.

    Από τα δύο ρήγματα αυτά, η Αταλάντη κυριολεκτικά κοιμάται και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες μελέτες στην περιοχή των Αλκυονίδων έχει ένα μέσο όρο περίπου 40-45 χρόνια περίοδο επανάληψης.

    Άρα από τον μεγάλο σεισμό του 1981 θα συμπληρωθούν 40 χρόνια το 2021», ανέφερε ο κ. Μακρόπουλος.

    Και κατέληξε: «Γι’ αυτό πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας, γιατί τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο μικρός σεισμός σε σχέση με τον σεισμό των 6,3-6,4 Ρίχτερ που έγινε το 1981».

    Είναι ο δεύτερος καθηγητής σεισμολογίας που κάνει την συγκεκριμένη δήλωση, καθώς χθες και ο Άκης Τσελέντης ανέφερε πως: «Σίγουρα κάποια στιγμή το θηρίο των Αλκυονίδων θα ξαναουρλιάξει».



    ΣΧΟΛΙΑ