• Κοινωνία

    Καλαμάτα: Ο Νίκας ανακοίνωσε το τέλος του Σαϊτοπόλεμου – «Το έθιμο σταματά εδώ» (video)


    Το τέλος του σαϊτοπόλεμου προανήγγειλε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στο κανάλι One Channel. «Το έθιμο σταματάει εδώ. Κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα δεχθεί να συνεχίσει αυτή την ημινόμιμη κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι προσωπικά διαφωνεί με τα επικίνδυνα έθιμα, ωστόσο επανέλαβε πως ο σαϊτοπόλεμος είναι ιστορικά συνδεδεμένος με την πόλη της Καλαμάτας. Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα δεν είχε συμβεί κάποιο τόσο τραγικό περιστατικό όπως ο θάνατος του εικονολήπτη Κώστα Θεδωρακάκη. Όπως ανέφερε το συγκεκριμένο συμβάν ήταν αυτό που άλλαξε όλα τα δεδομένα από εδώ και πέρα. Παράλληλα, ο κ. Νίκας υποστήριξε πως επί χρόνια απευθυνόταν στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο για την διοργάνωση του εθίμου χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

    Συγκεκριμένα ο κ. Νίκας είπε μεταξύ άλλων ότι «μετά τον θάνατό του δεν μπορεί να είναι ίδια τα πράγματα. Και αν δεν αλλάξουν όλα είναι σαφές ότι το έθιμο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σταματάει εδώ. Κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα δεχθεί να συνεχίσει αυτή την ημινόμιμη κατάσταση που υπάρχει σχετικά με το έθιμο αυτό, το οποίο κρατάει 200 ολόκληρα χρόνια. Είναι συνδεδεμένο με την πόλη. Δεν γίνεται μόνο στην Καλαμάτα, γίνεται στην ευρύτερη περιοχή με αποφάσεις τοπικών συμβουλίων. Ο θάνατος είναι μια καμπύλη σε όλο αυτό. Και αν δεν αλλάξουν τα πάντα και αν δεν υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο όλα αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν. Μετά τον θάνατο του Κώστα δεν μπορούν να συνεχιστούν».

    Ο σαϊτοπόλεμος είναι ένα έθιμο δύο αιώνων που ανάγεται στην εποχή της Επανάστασης, όταν το οθωμανικό ιππικό επιχείρησε να παρελάσει από την πόλη και οι κάτοικοι τους απώθησαν με αυτοσχέδιες σαΐτες. Γέμιζαν κούφια καλάμια με μπαρούτι τα οποία άναβαν και πέταγαν αφινιάζοντας τα αλόγα.

    Με μια διακοπή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο σαϊτοπόλεμος συνεχίζεται από ομάδες που σχηματίζονται σε μπουλούκια συνήθως 12 ατόμων, το καθένα έχει το δικό του όνομα και «καπετάνιο», και κάνει το δικό του μείγμα εκρηκτικής γέμισης. Το έθιμο παραδοσιακά διεξάγεται το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καλαμάτα: Ελεύθεροι οι συλληφθέντες μετά τον θάνατο του 53χρονου εικονολήπτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δήμος Καλαμάτας: Πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι για τη συνέχιση ή μη του εθίμου του Σαϊτοπόλεμου



    ΣΧΟΛΙΑ