• LIFE&STYLE

    Αυτό είναι το χριστουγεννιάτικο έθιμο που αρνείται να τηρήσει η βασίλισσα Ελισάβετ

    • NewsRoom

    Βασίλισσα Ελισάβετ


    Ο γλυκός λόγος πίσω από την άρνηση αυτή

    Τα Χριστούγεννα είναι μία ανάσα μακριά, τα γιορτινά τραπέζια στήνονται, τα δώρα αγοράζονται και, γενικότερα, όλος ο κόσμος βρίσκεται σε μία πυρετώδη προετοιμασία για τις γιορτινές ημέρες.

    Όπως και κάθε οικογένεια, έτσι και η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας τηρεί, κάθε Χριστούγεννα, τα δικά της έθιμα και παραδόσεις, ενώ φροντίζουν να περνούν τις γιορτές όλοι μαζί. Κεφαλή της οικογένειας αυτής φυσικά είναι η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία διοργανώνει και τις χριστουγεννιάτικες συναθροίσεις των βασιλικών μελών και ακολουθεί τις καθιερωμένες συνήθειες, όπως την ανταλλαγή δώρων, που γίνεται κάθε χρόνο στο χειμερινό εξοχικό της, το Sandringham.

    Ωστόσο, υπάρχει και μία παράδοση, που η βασίλισσα αρνείται σταθερά να τηρήσει και ο λόγος είναι συγκινητικός.

    Σύμφωνα με όσα ισχύουν στη Μεγάλη Βρετανία, οι άνθρωποι καλούνται να ξεστολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με τα Θεοφάνια, 12 μέρες μετά τα Χριστούγεννα και θεωρείται κακή τύχη, αν το κρατήσουν διακοσμημένο για περισσότερο διάστημα.

    Ωστόσο, η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει δώσει παράταση σε αυτό, κρατώντας το στολισμό του δέντρου ένα μήνα περισσότερο και, συγκεκριμένα, μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου. Ο λόγος για τον οποίο επιλέγει την εν λόγω ημερομηνία για να ξεστολίσει είναι γιατί τότε είναι η επέτειος θανάτου του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου VI. Ο βασιλιάς Γεώργιος πέθανε το 1952 στο Sandringham, σε ηλικία 65 ετών.

    Στο εξοχικό Sandringham, η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση παραμένει ανέγγιχτη έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, οπότε και η βασίλισσα Ελισάβετ αναχωρεί, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έχουν αναχωρήσει νωρίτερα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μία ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα της, ο οποίος φέρεται να της είχε αδυναμία και να μη της χαλούσε κανένα χατίρι. Ο βασιλιάς Γεώργιος VI απεβίωσε, όσο η νυν βασίλισσα Ελισάβετ βρισκόταν σε ταξίδι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κένυα. Ήταν, τότε, 25 ετών και αναγκάστηκε να επιστρέψει πρόωρα από το ταξίδι της στην Αφρική. Μάλιστα, είχε γράψει κι ένα γράμμα στον προσωπικό γραμματέα του πατέρα της, με το οποίο εξέφραζε τη θλίψη της, το πρώτο γράμμα στο οποίο υπέγραψε ως «η Βασίλισσα».



    ΣΧΟΛΙΑ