• Κοινωνία

    Συναγερμός: Πλημμυρίζει η Λάρισα από την υπερχείλιση του Πηνειού – Εκκενώνονται συνοικίες της πόλης (συγκλονιστικά εναέρια πλάνα) (upd)

    • NewsRoom

    Pλημμυρισμένες εκτάσεις περιβάλλουν τη Λάρισα από την πλευρά που περνά ο Πηνειός ποταμός


    Mάχη με τους τόνους λάσπης και νερού δίνουν τα σωστικά συνεργεία για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στα χωριά της Θεσσαλίας από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel που έχει μετατρέψει τα πάντα σε μια λίμνη ενώ 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Αυτή την ώρα η αγωνία  είναι τεράστια για το ενδεχόμενο υπερχείλισης του ποταμού Πηνείου ακόμα και μέσα στην πόλη της Λάρισας.

    Πριν λίγο εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Γιαννούλη και στις εργατικές κατοικίες προκειμένου να τις εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς τον Τύρναβο και τη Λάρισα λόγω υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.

    Η αυξημένη ροή των υδάτων στον Πηνειό, δείχνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το επόμενο διάστημα.

    Με ανακοίνωσή του ο δήμος Λαρισαίων καλεί για εκκένωση των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή της Λάρισας.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: “Ενημερώνονται οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης (παλιές και νέες) να εκκενώσουν τις ισόγειες κατοικίες της περιοχής τους. Αν έχουν πρόσβαση σε διαμερίσματα άνω του ισογείου να οδηγηθούν προς αυτά. Διαφορετικά θα μπορούν να προσεγγίσουν προς τη δομή φιλοξενίας που έχει συσταθεί στο Κλειστό της Νεάπολης. Απευθύνουμε θερμή παράκληση προς τους πολίτες της Λάρισας να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρχών”.

     

    Νεκρός γνωστός επιχειρηματίας στο Βόλο – Βρέθηκε στη θάλασσα

    Ένας άνδρας του οποίοι τα ίχνη είχαν χαθεί από χτες (7.9.2023) το βράδυ στον Βόλο, είναι το έβδομο θύμα που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα από την κακοκαιρία Daniel, καθώς εντοπίστηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή μπροστά

    Έφυγε 11:00 το βράδυ από το σπίτι του στον Βόλο, προκειμένου να γεμίσει έναν κουβά νερό από το σιντριβάνι της περιοχής του, όμως δεν επέστρεψε ποτέ. Η κακοκαιρία είχε προκαλέσει χειμάρρους. Ένας από αυτούς τον παρέσυρε.

    Άμεσα ξεκίνησαν οι έρευνες και σήμερα εντοπίστηκε νεκρός μπροστά στην παραλία του Ίσαλου, από εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας.

    Τα πλημμυρικά φαινόμενα άρχισαν να χτυπούν, από χθες αργά το βράδυ και την πόλη της Λάρισας, κυρίως τις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στο Πηνειό Ποταμό, καθώς σημειώνεται υπερχείλιση των φρεατίων με μεγάλη ποσότητα νερού από το ποτάμι. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής προχωρούν σε απεγκλωβισμο κατοίκων, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν σπίτια.

    Κλιμάκιο του δήμου Λαρισαίων προχώρησε χθες σε τροφοδοσία σακιών με άμμο στις συνοικίες, με τους εθελοντές να δημιουργούν μικρά αναχώματα για την προστασία από τα νερά.

    Παράλληλα, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.

    Yπερχείλιση των φρεατίων με μεγάλη ποσότητα νερού από τοn Πηνειό

     

    Επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων σε 8 χωριά στην Καρδίτσα

    Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε πως το βάρος των απεγκλωβισμών πέφτει σήμερα σε 8 χωριά στην Καρδίτσα.

    «Είναι δύσκολη η κατάσταση. Στο Πήλιο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προσβασιμότητητας, έχουμε προβλήματα να προσεγγίσουμε κάποιους οικισμούς. Φτάσαμε δια θαλάσσης σε οικισμούς. Μεταφέραμε κόσμο από εκεί στον Βόλο αρχικά και μετά στην Λάρισα γιατί είναι τουρίστες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν από το Πήλιο» περιέγραψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

    Ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως το βάρος θα δοθεί στη Καρδίτσα. Θα ξεκινήσουν και σήμερα επιχειρήσεις απεγκλωβισμών με κάθε μέσο, από αέρος (ελικόπτερα) και με κλιμάκια του Στρατού με βαριά μηχανήματα.

    «Βοήθεια χρειάζονται 8 χωριά στην Καρδίτσα, που είναι τα Αγία Τριάδα, Ριζοβούνι, Καλογριανά, Αγναντερό, Μεταμόρφωση, Βλοχός, Κοσκινά, Μαραθέα. Θα επιχειρήσουν σήμερα με βάρκες, με χάμερ και με βαριά μηχανήματα αλλά και με ελικόπτερα» πρόσθεσε.

    «Κάποια από τα χωριά δεν είναι προσεγγίσιμα. Είναι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στα χωριά και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους και περιμένουν να τους παραλάβουν διασώστες. Θα επιχειρήσουν 15 ελικόπτερα σε κύκλο» διευκρίνισε.

    Για τη κατάσταση που βρίσκεται ο Πηνειός, ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι έχει καλύψει όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις αλλά από χθες το βράδυ βρίσκεται σε σταθεροποίηση.

    Κάτω από το νερό η Μεταμόρφωση Καρδίτσας λόγω της κακοκαιρίας Daniel (Πηγή: Facebook)

    Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα πλήττουν την περιοχή της Μεταμόρφωσης του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα πλήττουν την περιοχή της Μεταμόρφωσης του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ολονύχτιες διασώσεις

    Πυροροσβεστική, στρατός και εθελοντές δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό αγνοουμένων πηγαίνοντας με λέμβους από σπίτι σε σπίτι. Παράλληλα, ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας και οι πτήσεις των ελικοπτέρων για διασώσεις από αέρος.

    Τη νύχτα, άνδρες της Ζ’ ΜΑΚ απεγκλώβισαν ηλικιωμένους στον Παλαμά Καρδίτσας. Ωστόσο, πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι περνώντας τη νύχτα σε λόφους και βουνά.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Προστασία μοίρασαν 3.000 μερίδες φαγητού και νερού σε 24 πληγέντες οικισμούς.

    Εικόνες βιβλικής καταστροφής ήρθαν από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, και των Τρικάλων αλλά και η περιοχή του Δομοκού βίωσε τεράστια καταστροφή με τη στάθμη του νερού σε ορισμένα χωριά να έχει ξεπεράσει ακόμα και τα δύο μετρα.

    Πυροσβεστική: Συνολικά 1.881 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων

    Συνολικά 1.881 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή ενώ από Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα τις 6.30 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.406 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

    Συγκεκριμένα:

    *Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.427 κλήσεις, εκ των οποίων:

    -Στη Μαγνησία, 2.260 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 640 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα

    -Στην Λάρισα 332 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 130 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 135 άτομα

    -Στην Καρδίτσα, 1.110 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 240 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 410 άτομα

    -Στα Τρίκαλα, 605 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 90 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 370 άτομα

    -Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

    *Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 850 κλήσεις, εκ των οποίων:

    -Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα

    -Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 252 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα

    -Στη Θήβα και στη Λειβαδιά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο

    *Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

    -Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

    -Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

    -Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

    -Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

    *Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις, εκ των οποίων:

    -Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων

    -Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα

    -Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα

    -Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων

    -Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

    *Στην Περιφέρεια Αττικής 950 κλήσεις, εκ των οποίων:

    -Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 826 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα

    -Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων

    Επίσης, 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και συγκεκριμένα:

    -24 (23 και 1 μωρό) άτομα καθώς και 1 σκύλος από Αγία Τριάδα Καρδίτσας

    -28 άτομα από Παλαμά Καρδίτσας

    -25 άτομα από Μεταμόρφωση Καρδίτσας

    -1 άτομο από Κοσκινά Καρδίτσας

    -11 άτομα από Ψαθοχώρι Καρδίτσας

    -15 άτομα από Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

    -4 άτομα από Ερμήτσι Καρδίτσας

    -2 άτομα από Αστρίτσα Καρδίτσας

    Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

    Διαβάστε επίσης

    Κακοκαιρία Daniel: Συνεχίζονται οι προσπάθειες των διασωστών για απεγκλωβισμούς και ανεύρεση αγνοούμενων – Φόβοι για περισσότερα θύματα

    Κακοκαιρία Daniel: Απεγκλωβισμός 185 ατόμων από το Λιμενικό σε χωριά της Μαγνησίας

    Κικίλιας: 10 ελικόπτερα επιχειρούν στις πλημμυρισμένες περιοχές – 67 διασώσεις από αέρα



    ΣΧΟΛΙΑ