• Κοινωνία

    Ιταλία: Ξεκίνησε η «φάση 2» – «Αν ο ιός επιστρέψει, θα κλείσουμε ξανά»

    Ιταλία


    Τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί αξιωματούχοι στην Ιταλία απευθύνουν σήμερα έκκληση για υπευθυνότητα προς τους πολίτες καθώς χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν υιοθετηθεί στη χώρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού.

    «Είναι η ώρα της υπευθυνότητας», είναι ο τίτλος της Il Corriere della Sera, η οποία ανακοίνωσε την έναρξη της «φάσης 2» της πανδημίας, η οποία είναι συνώνυμη και την επιστροφή στην εργασία για 4,5 εκατομμύρια Ιταλούς καθώς ανοίγουν κάποια εργοστάσια και γραφεία.

    «Αν ο ιός επιστρέψει, θα κλείσουμε ξανά», τιτλοφορείται η La Repubblica, εξηγώντας ότι «πλέον θα υπάρχουν λιγότεροι έλεγχοι στις ατομικές μετακινήσεις, στις συναντήσεις με συγγενείς, αλλά αντίθετα θα δίνεται μεγάλη προσοχή στην αποφυγή τυχόν συγκεντρώσεων στον δρόμο, στις στάσεις των λεωφορείων και στα δημόσια μέσα μεταφοράς, αλλά και στα πάρκα που ξανανοίγουν». «192 επιβάτες επιβιβάστηκαν στην πρώτη ταχεία, στις 07:10 που αναχώρησε από το Μιλάνο για τη Νάπολη» και οι περισσότεροι κατευθύνονται προς τον νότο, έγραψε η La Repubblica.

    Η La Stampa αναφέρεται στους κανόνες που παρουσίασε η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, σύμφωνα με την οποίοι οι Ιταλοί «θα πρέπει να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτή την πολύ ευαίσθητη φάση».  «Δυστυχώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει τελειώσει. Αλλά αν συνεχίσουμε να σεβόμαστε τους κανόνες με προσεκτικό τρόπο, θα μπορέσουμε να φανταστούμε να βρίσκουμε σταδιακά νέους χώρους κίνησης και, ελπίζω, λίγη ηρεμία και πίστη για τον μέλλον», πρόσθεσε η υπουργός.

    Σε κάθε επαρχία αυτή η φάση 2 ξεκινά με διαφορετικό τρόπο, επισημαίνει η Il Sole 24 Ore. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, «οι επαρχίες δεν ακολουθούν τους ίδιους κανόνες, με κάθε μία να έχει εκδώσει διαφορετικές εντολές, όπως και οι μεγάλες πόλεις οι οποίες έχουν καταρτίσει η κάθε μία δικό της σχέδιο για την άνοιγμα».  «Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, ζητεί να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους, όπως τα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς.

    Αλλά στη Λομβαρδία και τη Βενετία είναι απαραίτητες μόλις βγαίνει κανείς από το σπίτι του», γράφει η εφημερίδα.

    Φάση 2

    Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μερική επανέναρξη της οικονομίας, δίνοντας το πράσινο φως στα εργοστάσια να ξεκινήσουν την παραγωγή τους.

    Επίσης θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τα πάρκα, προσφέροντας χώρο στα παιδιά για να τρέξουν, ενώ θα μπορέσουν να συναντηθούν και πάλι συγγενείς. Ωστόσο οι φίλοι έχουν εντολή να παραμείνουν μακριά και τα περισσότερα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ως τις 18 Μαΐου.

    Τα εστιατόρια και τα μπαρ εξακολουθούν να προσφέρουν μόνο φαγητό και ποτό για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ενώ τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας. Με σχεδόν 29.000 θανάτους από την covid-19 από τις 21 Φεβρουαρίου που η ασθένεια έφτασε στην Ιταλία, η χώρα έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών μετά τις ΗΠΑ.

    Επιπλέον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και θανάτων μειώνεται πιο αργά από όσο ήλπιζε η κυβέρνηση, κάτι που ώθησε τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να υιοθετήσει μια πολύ σταδιακή προσέγγιση στην άρση του lockdown, η οποία θα αλλάζει ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

    «Βρισκόμαστε ακόμη στην έξαρση της πανδημίας», δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξή του στη La Stampa χθες, υπογραμμίζοντας ότι η «φάση 2 δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σημαίνει ότι είμαστε όλοι ελεύθεροι». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το άνοιγμα της χώρας «είναι στα χέρια σας», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός στους συμπατριώτες του. «Από εσάς εξαρτάται αν θα είναι αποφασιστικό και οριστικό», τόνισε.

    Στη διάρκεια της φάσης αυτής, εξήγησε ο Κόντε, θα διενεργούνται περισσότερα τεστ για να εντοπίζονται οι φορείς του ιού, με 5 εκατομμύρια κιτ να πρόκειται να σταλούν στις επαρχίες τους επόμενους δύο μήνες. Επιπλέον από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν περίπου 150.000 αιματολογικά τεστ για να διερευνηθεί πόσοι Ιταλοί έχουν ήδη αναπτύξει αντισώματα στην covid-19.



    ΣΧΟΛΙΑ