• Κοινωνία

    Ιταλία: Συγκροτείται υπηρεσία κατά των κυβερνοεπιθέσεων και της ρωσικής απειλής


    Έπειτα από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας, η χώρα συγκροτεί κυβερνητική υπηρεσία ειδικευμένη στην κυβερνοασφάλεια κατά της αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων και για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.

    Θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και σε πρώτο στάδιο θα επανδρωθεί από 300 εργαζόμενους.

    Η ανάγκη ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, κυρίως απέναντι στην Ρωσία, τονίσθηκε από τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 25ης Μαΐου στις Βρυξέλλες.

    «Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούμε, ιδιαίτερα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, εμείς όλοι, σε εθνικό επίπεδο και στο επίπεδο ης Ευρωπαϊκής Ενωσης… διότι το επίπεδο της (ρωσικής) διείσδυσης στον τομέα της κατασκοπείας και στην χειραγώγηση του Δικτύου έχει γίνει πραγματικά ανησυχητικό», είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ο Μάριο Ντράγκι.

    Η συγκρότηση της νέας υπηρεσίας που θα ονομάζεται Υπηρεσία για την Εθνική Κυβερνοασφάλεια ανακοινώθηκε την ημέρα της τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον Μάριο Ντράγκι και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εν όψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε «η συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανακοίνωσε η προεδρία του υπουργικού συμβουλίου.

    Η Υπηρεσία για την Εθνική Κυβερνοασφάλεια θα έχει ως αποστολή «την προστασία των εθνικών συμφερόντων και την θωράκιση των υπηρεσιών και των βασικών λειτουργιών του κράτους απέναντι σε κυβερνοαπειλές», «την ενίσχυση της ασφάλειας των πληροφορικών και επικοινωνιακών συστημάτων» και «την ανάπτυξη βιομηχανικών, τεχνολογικών και επιστημονικών ικανοτήτων» στον τομέα αυτό.

    Ο Μάριο Ντράγκι, με την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον Φεβρουάριο, έσπευσε να αναδιοργανώσει τις ιταλικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Τον περασμένο μήνα όρισε επικεφαλής των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών μία διπλωμάτη καριέρας, την Ελιζαμπέτα Μπελόνι, πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτήν την θέση.

    Οι σχέσεις με την Ρωσία είναι ιδιαίτερα τεταμένες από την σύλληψη αξιωματικού του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού στο τέλος του Μαρτίου επ΄αυτοφόρω για κατασκοπεία μαζί με Ρώσο αξιωματικό στον οποίο παρέδιδε απόρρητα έγγραφα. Η υπόθεση αυτή οδήγησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ιταλία: Οι μαθητές θα επιστρέψουν με μάσκες στα θρανία – Εξετάζεται ο εμβολιασμός των παιδιών από 6 ετών και άνω

    Ιταλία: 2.557 νέα κρούσματα και 73 νεκροί από Covid-19 το τελευταίο 24ωρο

    Ιταλία: Εισαγγελέας ζήτησε την παραπομπή του γιου του Μπέπε Γκρίλο σε δίκη για βιασμό

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ