ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε οκτώ ανθρώπους έπειτα από τρεις νύχτες συγκρούσεων ομάδων ακροδεξιών και μεταναστών από τη βόρεια Αφρική σε πόλη της νοτιοανατολικής Ισπανίας, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η κυβέρνηση.
Σε μία από τις χειρότερες τέτοιες εξάρσεις βίας στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια, δεκάδες νεαροί από ακροδεξιές ομάδες, ορισμένοι με κουκούλες, εκσφενδόνισαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών με εξάρτυση στο Τόρε Πατσέκο το βράδυ χθες, Κυριακή. Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών προκειμένου να καταστείλει τις ταραχές.
Οι ταραχές ξέσπασαν μετά την επίθεση, την περασμένη εβδομάδα, αγνώστων σε έναν ηλικιωμένο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.
«Προσώρας, εννέα άνθρωποι έχουν συλληφθεί», ανέφερε η αντιπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στην επαρχία Μούρθια, η Μαριόλα Γκεβάρα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τον απολογισμό της βίας που συντάραξε τις τελευταίες ημέρες αυτήν την πόλη των 40.000 κατοίκων.
Από τους συλληφθέντες, δύο συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε μετά την επίθεση σε συνταξιούχο της πόλης την περασμένη Τετάρτη, πρόσθεσε η Μ. Γκεβάρα, διευκρινίζοντας πως αυτοί οι δύο συλληφθέντες είναι «μετανάστες» που δεν κατοικούν στο Τόρε Πατσέκο.
Οι υπόλοιποι επτά, ένας Μαροκινός και έξι Ισπανοί, συνελήφθησαν λόγω της συμμετοχής τους στις συγκρούσεις που ακολούθησαν. Διώκονται για τα αδικήματα της «διατάραξης της δημόσιας τάξης», «του μίσους» και «των σωματικών βλαβών», είπε.
Μετανάστες, πολλοί από τους οποίους δεύτερης γενιάς, αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Τόρε Πατσέκο που αριθμεί περίπου 40.000 κατοίκους.
Στην περιοχή γύρω από την πόλη διαμένουν επίσης πολλοί μετανάστες που εργάζονται ως ημερομίσθιοι εργάτες στη γεωργία, έναν από τους πυλώνες της οικονομίας της επαρχίας Μούρθια.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα απέδωσε τη βία στην αντιμεταναστευτική ρητορική ακροδεξιών ομάδων και κομμάτων όπως το Vox, επικαλούμενος καλέσματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η αστυνομία ανέκοψε περισσότερα από 20 οχήματα που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πόλη, με ορισμένους από τους επιβαίνοντες να μεταφέρουν ραβδιά και εκτεινόμενα ρόπαλα, ανέφερε.
«Υπάρχουν συγκεντρώσεις προκειμένου να επιλύσουν το θέμα (της επίθεσης) για εμάς. Δεν τις θέλουμε», δήλωσε ο δήμαρχος Πέδρο Άνχελ Ρόκα στη δημόσια τηλεόραση TVE.
Ο Αμπντελάιλ, Βορειοαφρικανός μετανάστης που ζει στο Τόρε Πατσέκο και αρνήθηκε να πει το επώνυμό του, δήλωσε πως φοβόταν να πάρει το σκούτερ του μην χτυπηθεί από μπουκάλια που εκσφενδονίζουν οι ταραξίες.
«Θέλουμε ηρεμία. Αυτό θέλουμε, δεν θέλουμε κάτι άλλο», δήλωσε στο Ρόιτερς την Κυριακή σε έναν δρόμο στο Τόρε Πατσέκο.
Το 2000, βίαιες διαμαρτυρίες κατά των μεταναστών ξέσπασαν στην πόλη Ελ Εχίδο της επαρχίας Αλμερία στη νότια Ισπανία μετά τη δολοφονία τριών Ισπανών πολιτών από Μαροκινούς μετανάστες.
Διαβάστε επίσης:
Χαρδαλιάς από Ύδρα: «10,9 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια για την αναβάθμιση των υποδομών του νησιού»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- AstraZeneca: Το στοίχημα των 80 δισ., οι νέοι βιοδείκτες και τα μόρια «game changers» για την παχυσαρκία
- Οι δημοφιλείς και ο κυρίαρχος ΚΜ, τα βραβεία της Eurobank, ο κόλακας του πρωθυπουργού, ο σάλος με γαλάζια βουλευτίνα και το μπρα ντε φερ Αντώνη – Σταύρου
- Χρηματιστήριο: Αναταράξεις από το πετρέλαιο στα 100 δολ. και τα δάνεια «κατσαρίδες» – Τι καθορίζει την επενδυτική στρατηγική πια
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη – Γιατί θα κάνει εκλογές το 2027, τα νέα μέτρα και η σταθερότητα που περνάει μέσα από την αυτοδυναμία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.