• Κοινωνία

    Ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη – Αισθητός και στην Αθήνα (Upd)

    • NewsRoom
    σεισμογράφος

    σεισμογράφος


    Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αταλάντη σήμερα το μεσημέρι, η οποία έγινε αισθητή και στην Αττική αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 6χλμ.

    Η έκθεση του Ευρωμεσογειακού δίνει τη δόνηση στα 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 17 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Λιβαδειάς και εστιακό βάθος 2 χλμ.

    Της δόνησης αυτής, ακολούθησαν δύο μικρότερες μέσα σε διάστημα μικρότερο των 10 λεπτών. Ο πρώτος ήταν 2,5 Ρίχτερ στα 9 χλμ ΒΔ του Ορχομενού και ο δεύτερος 2,6 Ρίχτερ στα 5χλμ ΔΝΔ της Αταλάντης.

    Στην τοποθέτησή του για τον σημερινό σεισμό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως: «Είναι κοντά στην Αταλάντη, δεν συνδέεται όμως με το ρήγμα της Αταλάντης. Υπάρχει ιστορικό με σεισμό 7 βαθμών. Έχουμε να κάνουμε με ρήγμα από τη μέσα πλευρά, Ορχομενό και Αμφίκλεια και όχι από τον Ευβοϊκό κόλπο.

    Παρόμοιο μέγεθος έχει δώσει σεισμός του 2013. Έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Αθήνα. Πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Στη συνέχεια θα δούμε ποιο ρήγμα συνδέεται με αυτή τη δόνηση. Προήλθε από ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα από την Αταλάντη. Τα ρήγματα σε Αμφίκλεια και Ορχομενό μπορούν να δώσουν δονήσεις στα 5 Ρίχτερ».

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο γιαυτο καθυστέρησα να ανεβάσω για το σεισμό. EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 08/06/2023 15:33, AΣΘENH,M=4.8,EΠIK:101 XΛM. BΔ AΘHNAΣ, 13 XΛM. NΔ THΣ ATAΛANTHΣ: ΓI-EAA Εγίνε σε μία περιοχή που έως τώρα δεν μας είχε προβληματίσει. Ο τρόπος διάρρηξης (πλάγιο κανονική) δείχνει ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΗ! Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη είναι επιπόλαιο να προβώ σε εκτιμήσεις τόσο νωρίς».

    Τι να κάνετε σε περίπτωση σεισμού

    Δείτε τις ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
    Όταν γίνεται σεισμός:
    • Αν είστε μέσα στο σπίτι

    Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

    • Αν είστε σε ψηλό κτήριο

    Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

    • Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

    Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

    • Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

    Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

    • Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

    Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

    Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι

    • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
    • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
    • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
    • Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
    • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
    • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
    • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
    • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
    • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πώς προχωρά το πρόγραμμα «Κάλυψη» για δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων

    Σοφία Εφραίμογλου: Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να γίνουμε μια πραγματικά εξωστρεφής οικονομία

    Επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και διεθνείς συντάξεις στο “στόχαστρο” της ομάδας του ΕΦΚΑ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ