• Κοινωνία

    Εισαγγελική παρέμβαση για τους αλλοδαπούς εργάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας

    • NewsRoom


    Μηνυτήρια αναφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας διαβίβασε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου σχετικά με τις συνθήκες εργασίας 335 αλλοδαπών εργατών στις καλλιέργειες φράουλας στην περιοχή της Μανωλάδας.

    Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά οι αλλοδαποί εργάτες -κυρίως από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν-  που δούλευαν στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας χωρίς να έχουν δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.

    Οι εργάτες είδαν τον καταυλισμό τους να καταστρέφεται ολοσχερώς από πυρκαγιά τον περασμένο Ιούνιο. Η φωτιά πολύ γρήγορα είχε λάβει τότε διαστάσεις, καταστρέφοντας παράλληλα τα πρόχειρα καταλύματα στα οποία διέμεναν οι αλλοδαποί. Τα καταλύματα ήταν κατασκευασμένα από σίδερα, καλάμια και νάιλον, ενώ σημειώθηκαν και εκρήξεις, εξαιτίας των φιαλών υγραερίου, που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί για να μαγειρεύουν. Η πυρκαγιά παράλληλα είχε ως αποτέλεσμα να καούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα των περισσοτέρων αλλοδαπών.

    Πλην της μηνυτήριας αναφοράς που διαβίβασε, η Ξένη Δημητρίου ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγηθεί άδεια παραμονής στους αλλοδαπούς εργάτες, καθώς απώλεσαν όλα τους τα ταξιδιωτικά έγγραφά.

    Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα άρθρα 88-89 του νόμου 4052/2012 οι εισαγγελικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν κατά την κρίση τους άδεια παραμονής.



    ΣΧΟΛΙΑ