• Κοινωνία

    Εισαγγελέας ζητά από 76χρονη να σπάσει την καραντίνα για να δώσει εξηγήσεις για μία… καγκελόπορτα

    • NewsRoom


    Ο «στρατηγός» της μάχης ενάντια στην πανδημία «λύγισε», μιλώντας για τους γονείς και τους παππούδες, στους οποίους χρωστάμε την ύπαρξη και την ταυτότητα μας.

    «Προστατέψτε τους ηλικιωμένους», υπενθυμίζει σχεδόν καθημερινά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ίσως ο μόνος που δεν τον έχει ακούσει είναι ένας εισαγγελέας στην Κρήτη.

    Την περασμένη εβδομάδα, απέστειλε σε 76χρονη γυναίκα κατεπείγουσα κλήση, ζητώντας της να «σπάσει» την καραντίνα, να βγει από το σπίτι της και να εμφανιστεί μέσα σε πέντε ημέρες σε Ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας, για να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.

    Ποια είναι η κατεπείγουσα υπόθεση, για την οποία μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή μιας ηλικιωμένης; Μήνυση που, μόλις πριν από δύο μήνες, κατέθεσε σε βάρος της συγγενικό της πρόσωπο. Την κατηγορεί, μεταξύ άλλων, ότι πριν από δύο χρόνια, προκάλεσε ζημιά σε κολονάκι μιας… καγκελόπορτας οικοπέδου, όπου εκείνος εκτρέφει τις κότες του. Και, επίσης, «θυμήθηκε» ότι, πριν από 4,5 χρόνια, τον «εξαπάτησε», διότι τον έπεισε να… υπογράψει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό.

    Αυτή είναι η κατεπείγουσα υπόθεση, για την οποία ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων «ζυγίζει» τις καταστάσεις και κρίνει ότι η λήψη ανωμοτί εξηγήσεων έχει άμεση προτεραιότητα, έναντι της πρωτόγνωρης πραγματικότητας που βιώνουμε.

    Έναντι της πανδημίας και της επιβολής αυστηρών μέτρων για την προστασία της ζωής μας, τα οποία φτάνουν μέχρι και τον περιορισμό της προσωπικής μας ελευθερίας.

    Έναντι των δραματικών προειδοποιήσεων των γιατρών ότι οι ηλικιωμένοι είναι εκείνοι που πρωτίστως κινδυνεύουν από το φονικό ιό.

    Έναντι της μερικής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων. Τουλάχιστον μέχρι τις 10 Απριλίου (με πιθανή την παράταση του μέτρου) δεν εκδικάζονται ούτε τα πλημμελήματα που οδεύουν άμεσα σε παραγραφή.

    Δεν εκδικάζονται, αλλά διακόπτονται ακόμα και δίκες με κατηγορούμενους που συμπληρώνουν μέσα στους επόμενους μήνες το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης.

    Διότι η δίκη του φερόμενου βιαστή, βασανιστή και δολοφόνου της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη μπορεί να μην γίνεται λόγω πανδημίας και ο Ροδίτης κατηγορούμενος να μετρά αντίστροφα για την αποφυλάκισή του, όμως η 76χρονη πρέπει να δώσει τώρα εξηγήσεις σε προκαταρκτική εξέταση για πλημμελήματα!

    Η ηλικιωμένη κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να πείσει την ειρηνοδίκη Καλλιθέας (η οποία απέστειλε και την κατεπείγουσα κλήση) ότι μία μετακίνηση της ίσως να έθετε σε κίνδυνο την υγεία της.

    Τόνισε, επιπλέον, ότι αυτή την περίοδο είναι αδύνατο να συλλέξει το αποδεικτικό υλικό για να αντικρούσει όσα της προσάπτει ο μηνυτής της. Με κλειστά καταστήματα, όπως είπε, δεν μπορεί ούτε να φωτοτυπήσει τα έγγραφα που επιθυμεί να προσκομίσει, ενώ άγνωστο είναι εάν και πότε θα της παραδοθούν οι βεβαιώσεις που θα ζητήσει από υπηρεσίες, που κι εκείνες υπολειτουργούν αυτή την περίοδο.

    Ωστόσο, το αίτημά της να μεταφερθεί η ημερομηνία της εξέτασής της μετά τη λήξη των αυστηρών μέτρων για τη διασπορά του ιού έλαβε αρνητική απάντηση.

    Η 76χρονη επιχείρησε να επικοινωνήσει και με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων, ο οποίος έδωσε τη σχετική παραγγελία.

    Η απάντηση από την εισαγγελέα υπηρεσίας ήταν πως είναι αναρμόδια. Όταν η γυναίκα ζήτησε το email της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων, για να αποστείλει εγγράφως το αίτημα της, η απάντηση που έλαβε, τόσο από την ίδια, όσο και από τη γραμματέα της ήταν πως δεν… γνωρίζουν τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της υπηρεσίας τους.



    ΣΧΟΛΙΑ