• Κοινωνία

    Εισαγγελέας για Siemens: Κανένα ελαφρυντικό σε 20 ενόχους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Δεν δικαιούνται κανένα ελαφρυντικό οι 20 εκ των 22 κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από μίζες της Siemens.

    Είναι η πρόταση της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας και οι δικαστές αναμένεται να αποφασίσουν τη Δευτέρα.

    Προηγήθηκε η μάχη επιχειρημάτων των συνηγόρων υπεράσπισης για να κερδίσουν -κατά περίπτωση- τουλάχιστον ένα εκ των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

    Η εισαγγελέας πρότεινε απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για τους 20 και αναγνώριση του σύντομου βίου μόνο στους 2 επιχειρηματίες που φέρεται να λειτούργησαν ως «παρένθετα πρόσωπα» στη διαδρομή του «μαύρου χρήματος». Για αυτούς, η εισαγγελέας έκρινε ότι δεν υπήρξε προγενέστερη παράνομη συμπεριφορά τους.

    Για όλους τους υπόλοιπους ενόχους, όπως είπε, αποδείχθηκε ότι μαζί με τους συγκατηγορούμενους τους που απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής της δωροδοκίας, δρούσαν και πριν από την επίδικη περίοδο, ως ομάδα, που διευκόλυνε ή διακινούσε μαύρο χρήμα.

    «Οι κατηγορίες που σε αυτή τη δίκη αντιμετώπιζαν, δεν ήταν μία παραφωνία στον προηγούμενο σύννομο βίο τους, αλλά η συνέχιση της εγκληματικής συμπεριφοράς τους», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

    Για τη μεταμέλεια, χαρακτήρισε προσχηματική τη συμπεριφορά τους ενώ για τη μεγάλη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, η εισαγγελέας επέρριψε ευθύνες και στους κατηγορουμένους.

    «Με υπαιτιότητα τους η δίκη καθυστέρηση επί 7 μήνες καθώς οι συνήγοροι τους δεν πήραν άδεια από το ΔΣΑ και απείχαν από τα καθήκοντά τους, την περίοδο των κινητοποιήσεων τους. Επίσης, εκείνο το διάστημα, δεν ζήτησαν μετάφραση εγγράφων της δικογραφίας. Το έκαναν μετά, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην πρώτη αναβολή της δίκης», τόνισε η εισαγγελέας, χαρακτηρίζοντας απόλυτα δικαιολογημένη τη διάρκεια της ποινικής διερεύνησης και «λόγω της πολυπλοκότητας αυτής της υπόθεσης που είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που απασχόλησε τη χώρα και στην οποία, εμπλέκονταν και πολιτικά πρόσωπα που διερευνήθηκαν από τη Βουλή».



    ΣΧΟΛΙΑ