• Κοινωνία

    Ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας για την Ακρόπολη- Υπερβολικός αριθμός οι 23.000 επισκέπτες

    Επισκέπτες στην Ακρόπολη

    Επισκέπτες στην Ακρόπολη


    Ημερήσιο ρεκόρ της τάξης των 23.000 επισκεπτών καταγράφηκαν στην Ακρόπολη και με τον καλοκαιρινό καύσωνα οι συνθήκες ανόδου στον ιερό βράχο και παραμονής σ΄αυτόν έχουν επιδεινωθεί.

    Η καθιέρωση ζωνών επισκεψιμότητας ώστε μη συμπίπτει το πλήθος των επισκεπτών στην ίδια χρονική περίοδο είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως έχει δηλώσει άλλωστε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πρόκειται ωστόσο για ένα μέτρο που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό για την εφαρμογή του.

    Έτσι, από την 1η Αυγούστου ή την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει πιλοτικά το σύστημα των ζωνών επισκεψιμότητας σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε.

    Σε κάθε περίπτωση άλλωστε «η εκ του Συντάγματος κύρια αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία του μνημείου», όπως τόνισε η ίδια κατά την ευρεία σύσκεψη, που συγκάλεσε η πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) Νικολέττα Βαλάκου.

    Το ωράριο

    Σύμφωνα με την μελέτη έτσι, που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη από τον ανάδοχο δημιουργούνται τέσσερεις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, από τις 8.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι, με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων. Να σημειωθεί ότι περίπου το 50% των επισκεπτών σήμερα επιλέγει τις πρωινές ώρες, 8.00-12.00.

    Στη συνέχεια, δημιουργούνται οκτώ ωριαίες ζώνες από τις 12.00 έως τις 20.00 με 13.000 επισκέπτες. Στον προτεινόμενο αριθμό των επισκεπτών υπάρχουν ποσοστώσεις σε κατηγορίες, όπως των ομαδικών επισκέψεων ή των μεμονωμένων, ενώ δεν ισχύουν ζώνες για τα ΑμεΑ, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο σύμφωνα με τον δικό τους προγραμματισμό.

    Γενικά, ο ιδανικός ημερήσιος αριθμός επισκεπτών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 21.000, προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική προστατευτικού χαρακτήρα στο μνημείο.

    Ο χρόνος έναρξης

    Το βασικό ερώτημα όμως του υπουργείου Πολιτισμού και του ΟΔΑΠ δηλαδή ο ακριβής χρόνος έναρξης λειτουργίας της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος μένει σύντομα να απαντηθεί, αν θα γίνει δηλαδή από την 1η Αυγούστου ή την 1η Σεπτεμβρίου.

    Οπωσδήποτε όμως, από την 1η Απριλίου 2024 και αφού θα έχει αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής, θα λειτουργήσει πλήρως το σύστημα των ζωνών επισκεψιμότητας.

    «Η Ακρόπολη, όπως και όλα τα πολιτιστικά αγαθά, είναι μη ανανεώσιμοι πόροι, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε, βάσει των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ζητούμενο είναι όλοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που θέτει το ίδιο το μνημείο», όπως επισήμανε στη σύσκεψη η κυρία Μενδώνη.

    Όσον αφορά στο ζήτημα της αυξημένης επισκεψιμότητας που παρατηρείται, ακόμα και τις ημέρες με ακραίες καιρικές συνθήκες, η Υπουργός τόνισε ότι «τελευταία κάποιοι κάνουν λόγο για «ουρές», δημιουργώντας εντυπώσεις. Σε μνημεία του εξωτερικού ο χρόνος αναμονής του επισκέπτη είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο αναμονής στην Ακρόπολη αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ από κανέναν ανάλογο θέμα».

    Η αντοχή του μνημείου

    Η κυρία Μενδώνη έθεσε ως βασική προϋπόθεση «σωστής και αποτελεσματικής συνεργασίας όλων των πλευρών, την προσαρμογή στα δεδομένα σύμφωνα και με δυνατότητες του ίδιου του μνημείου», τονίζοντας, ότι «εάν δεν υπήρχε η Ακρόπολη, δεν θα υπήρχαν ουρές, δεν θα υπήρχε η μεγάλη τουριστική κίνηση».

    Τόνισε «την ανάγκη «κοινωνικοποίησης των μνημείων, την καθοριστική συμβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και στην εθνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι η ολοκληρωμένη προστασία του μνημείου δεν επιτρέπει το ημερήσιο όριο των επισκεπτών να ξεπερνά τις 20.000».

    Καταλήγοντας ζήτησε από τον ΟΔΑΠ, τους φορείς και τους επαγγελματίες του Τουρισμού να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία για τον χρόνο έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής, καθώς δεν πρέπει στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου να δημιουργηθούν προβλήματα.

    Ως χρονικό όριο της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης ετέθη η 21η Ιουλίου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών του Τουρισμού, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί από τον ΟΔΑΠ για την εκπόνηση της μελέτης, ενώ συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, στο πλαίσιο της μελέτης, με την συμπλήρωση επώνυμων ερωτηματολογίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκέρτσος: Απαιτείται μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία στο ζήτημα των πυρκαγιών

    Piperi House στην Κύθνο

    Φωτιά στα Μέγαρα: Κοντά στα σπίτια οι φλόγες – Μήνυμα 112 για εκκένωση στην περιοχή Κανδήλι



    ΣΧΟΛΙΑ