• Κοινωνία

    Υπουργείο Παιδείας: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

    • NewsRoom

    Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης


    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση του Υπουργείου Παιδείας με τη ψήφισή του να είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου.

    Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 10:00.

    Πριν λίγες εβδομάδες  ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν παρουσιάσει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο στοχεύει στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας των δομών της ΕΕΚ, στο rebranding των IEK σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) και στην δημιουργία μιας ψηφιακής πύλης που θα διευκολύνει τη σύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας.

    Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

    Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία πολυδύναμων σχολικών συγκροτημάτων, τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ) στα οποία θα λειτουργούν υπό την ίδια σκέπη οι Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (ΕΣΚ), τα ΕΠΑΛ και οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ).

    Η δομή θα διοικείται από τις επιμέρους διευθύνσεις με επικεφαλής τον Οργανωτικό Συντονιστή, μία νέα θέση, με τετραετή θητεία που στόχο θα έχει την εποπτεία των επιμέρους εκπαιδευτικών μονάδων και την εφαρμογή του τριετούς στρατηγικού σχεδίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης.

    Η διασύνδεση των μονάδων στόχο έχει την συνεργασία και την «εκπαιδευτική» συνέχεια μεταξύ των διαβαθμίσεων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση –από το επίπεδο 3 έως το επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων- ώστε να παρέχονται στους σπουδαστές οι κατάλληλες δεξιότητες, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί και Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) το οποίο θα καταγράφει τις κενές θέσεις εργασίας στις τοπικές επιχειρήσεις και θα ενημερώνει μέσω ψηφιακής πλατφόρμας τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές ή αποφοίτους.

    Ψηφιακή πύλη

    Κάθε νέα δομή campus θα έχει ένα γραφείο  Σταδιοδρομίας, το οποίο θα λειτουργεί και ψηφιακά.  Σε αυτή θα υπάρχουν πληροφορίες για τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών δομών, τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο δήμου και κοινότητας αλλά και αναγγελίες για κενές θέσεις εργασίας.

    Με γνώμονα την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων προβλέπεται η λειτουργία της Ψηφιακής Πύλης Ενημέρωσης των Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.). Εκτός από διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας, η πλατφόρμα θα διαθέτει  στατιστικά στοιχεία για την επαγγελματική εξέλιξη και αποκατάσταση των αποφοίτων.

    Ο υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης σε δηλώσεις του έχει αναφέρει ότι στόχος είναι να γίνει η  Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση «πρώτη, ελκυστική και αξιόπιστη επιλογή για πολλούς νέους μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Τι πρέπει να κάνει ο Πιερρακάκης στα σχολεία για να πάψει να… γέρνει η Pisa – Αρθρο παρέμβαση

    Δημοσκόπηση Alco: Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς υπουργοί της κυβέρνησης [γραφήματα]



    ΣΧΟΛΙΑ