• Κοινωνία

    Δεκατέσσερα χρόνια μετά: Ημέρα μνήμης για τα θύματα της μοιραίας πτήσης 522 της Helios (video)

    • NewsRoom
    hELIOS ΗΛΙΟΣ

    Εικόνες απο την τραγωδία της αεροπορικής εταιρίας Ηλιος


    Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η μοιραία πτήση 522 της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας Helios απογειώθηκε το πρωί από την Λάρνακα με προορισμό την Πράγα, όπου όμως δεν έφτασε ποτέ, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος την Κύπρο και την Ελλάδα. Από τους 121 επιβαίνοντες, 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, κανείς δεν βγήκε ζωντανός.

    Ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι ήταν το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Η ομάδα της UP DRONES έφτιαξε ένα συγκλονιστικό βίντεο για τα τελευταία λεπτά πριν από την μοιραία πρόσκρουση του Boeing 737-31S στο Γραμματικό Αττικής.

    Στις 09:07 το πρωί της 14ης Αυγούστου 2005 το αεροπλάνο αναχώρησε κανονικά από την Λάρνακα. Λίγες ώρες αργότερα, στις 12:05, το αεροσκάφος συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 121 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 22 ήταν παιδιά.

    Το μοιραίο Boeing συνετρίβη λόγω ταχείας αποσυμπίεσης της καμπίνας κατά την απογείωση, που προκάλεσε τη λιποθυμία επιβατών και πληρώματος.

    Το αεροσκάφος πετούσε με αυτόματο πιλότο και με όλους τους επιβαίνοντες να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, εκτός από τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου που έκανε προσπάθειες να αναλάβει τον έλεγχο του.

    Η εξακρίβωση των στοιχείων των θυμάτων ήταν αδύνατη χωρίς τη μέθοδο DNA, αφού οι περισσότεροι είτε κάηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε από την πρόσκρουση, είτε τα σώματά τους διαμελίστηκαν.

    Οι πρώτες έρευνες που διεξήχθησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα στο αεροσκάφος προκλήθηκε από απότομη αποσυμπίεση του εσωτερικού του αεροπλάνου.

    Στα ενεργά αίτια ήταν η παραμονή του διακόπτη συμπίεσης του αεροσκάφους στη χειροκίνητη ρύθμιση κατά τον έλεγχο πριν από την πτήση. Αυτό είχε ως επακόλουθο να μειώνονται όσο περνούσε η ώρα τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής πίεσης και κατ’ επέκταση τα επίπεδα του οξυγόνου στο εσωτερικό του αεροπλάνου.



    ΣΧΟΛΙΑ