• ESG Today

    Helios – Reflect System (HRS)®: Καινοτομία του Ομίλου Πλαστικά Θράκης για κατά 5% αυξημένη απόδοση των φωτοβολταϊκών πάρκων

    • NewsRoom

    Στο πλαίσιο της αύξησης της συνεισφοράς στη βιωσιμότητα με δράσεις που αφορούν όχι μόνο την ίδια την εταιρεία αλλά και τους πελάτες της η Πλαστικά Θράκης καινοτομεί και σχεδίασε ένα προϊόν που βελτιστοποιεί την απόδοση του φωτοβολταϊκού πάρκου και συντελεί και στην προστασία του.

    Η θυγατρική του Ομίλου, THRACE NG, εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Helios – Reflect System (HRS)®, ένα προϊόν που μπορεί να αυξήσει την απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων έως και 5%.  Η αποτελεσματικότητα της λύσης του Helios – Reflect System έχει επιβεβαιωθεί από την εφαρμογή του σε πιλοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο του Ομίλου Πλαστικά Θράκης στην Ξάνθη, όπου μετά από καταγραφή συγκριτικών αποτελεσμάτων σε διάστημα ενός χρόνου, αποδείχθηκε ότι η χρήση HRS αύξησε κατά 5% την ενεργειακή απόδοση.

    Η πρωτοποριακή αυτή λύση μπορεί να αξιοποιηθεί ιδανικά από μεγάλης κλίμακας ιδιωτικά φωτοβολταϊκά πάρκα με πάνελ διπλής όψης, τοποθετημένα σε σταθερά συστήματα πασσάλων.

    Helios – Reflect System: Το καινοτόμο σύστημα που ενισχύει το φ/β πάρκο

    Το Helios – Reflect System, ή αλλιώς HRS® είναι ένα σύστημα δύο υφασμάτων, που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματά τους ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάνελ διπλής όψης.

    Το ύφασμα που έρχεται σε άμεση επαφή με το έδαφος, καταπολεμά την ανάπτυξη των ζιζανίων που αποδυναμώνουν τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών, ενώ το δεύτερο ύφασμα, που επικάθεται πάνω στο πρώτο, διαθέτει ανακλαστικές ιδιότητες και ενισχύει την λευκαύγεια, γνωστή και ως albedo. Έτσι, η πίσω πλευρά του φωτοβολταϊκού πάνελ δέχεται αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερη ενέργεια – άμεσα εξαρτώμενη βέβαια και από τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης.

    Αλέξανδρος Δρουδάκης: Το HRS προστατεύει το φωτοβολταϊκό 

    Όπως εξηγεί ο  κ. Αλέξανδρος Δρουδάκης Δρ. Πολιτικός Μηχανικός και Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Πωλήσεων Γεωσυνθετικών και Αγροσυνθετικών Υφασμάτων, το HRS, εκτός από το να βελτιστοποιεί την απόδοση του φωτοβολταϊκού πάρκου, επιπλέον συντελεί και στην προστασία του:

    «Το HRS υποστηρίζει το έδαφος απέναντι στις διαβρωτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται από τον άνεμο, τη βροχή και την επιφανειακή απορροή, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας εγκατάστασης και να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της. Επίσης έχει την ιδιότητα της βραδείας καύσης οπότε αυξάνει τον χρόνο αντίδρασης σε περίπτωση φωτιάς. Σε περιβαλλοντικό επίπεδο, ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Helios – Reflect System είναι η διαπερατότητά του: χάρη σε αυτήν εξασφαλίζει τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και υγρασίας του εδάφους και επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος όταν απομακρυνθεί.

    Σε πλήρη εναρμόνιση με το μοντέλο ανάπτυξης της Κυκλικής Οικονομίας, το Helios – Reflect System είναι 100% ανακυκλώσιμο και η εταιρεία αναλαμβάνει την αφαίρεση και απομάκρυνσή του όταν αυτό απαιτηθεί, ώστε να κλείσει ο κύκλος ζωής του».

    Κόστος εγκατάστασης του HRS

    Το κόστος εγκατάστασης και το ποσοστό ενίσχυσης της απόδοσης εξαρτώνται από πολλές και διάφορες παραμέτρους (θέση φωτοβολταϊκού πάρκου, γεωμετρικά στοιχεία τοποθέτησης πάνελ, τιμή κιλοβατώρας κ.λπ.), αλλά σε γενικές γραμμές, για μια εγκατάσταση 1 MW απαιτούνται περίπου 11.000 τ.μ. HRS®, που με βάση τα τρέχοντα κόστη επένδυσης αντιστοιχούν σε περίπου 2,5% επί του κόστους εξοπλισμού.

    Με αυτά τα δεδομένα, μια υπάρχουσα εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου θα μπορούσε να πραγματοποιήσει απόσβεση του κόστους σε 1 έως και 3,5 χρόνια.

    Πέρα όμως από τα οικονομικά οφέλη, πρέπει να συνυπολογίσουμε και την περιβαλλοντική σημασία του Helios – Reflect System, που βοηθά να αξιοποιηθούν στο έπακρο υπάρχουσες εγκαταστάσεις και δεν προϋποθέτει κατανάλωση άλλων φυσικών πόρων για κατασκευή π.χ. νέων έργων.